Διάλεξε εξοπλισμό για το φοιτητικό σπίτι

by Aggeliki Tsoukana

Οι κόποι σου, επιτέλους ανταμείφθηκαν. Πέρασες στο πανεπιστήμιο και μια νέα ζωή ξεκινά για εσένα. Μια εποχή γεμάτη προκλήσεις και πρωτόγνωρες εμπειρίες. Αν μάλιστα η σχολή που θα φοιτήσεις βρίσκεται σε διαφορετική πόλη από αυτή που μένεις με την οικογένειά σου, ετοιμάσου για μια δραστική αλλαγή στον τρόπο ζωής σου.

Το πρώτο που πρέπει να φροντίσεις είναι η ενοικίαση του κατάλληλου σπιτιού και η επιλογή του οικιακού εξοπλισμού. Με καλή οργάνωση και σωστές επιλογές θα εγκατασταθείς και θα βολευτείς γρήγορα στο νέο σου σπίτι. Αρκεί να το εξοπλίσεις σωστά, ξεκινώντας από τα βασικά.

 

 

Τα απαραίτητα έπιπλα

Μην αγοράσεις από την αρχή πολλά έπιπλα γιατί δεν γνωρίζεις ακόμα πλήρως τις ανάγκες σου. Επιπλέον όσο λιγότερα πράγματα έχεις, τόσο λιγότερο χρόνο θα διαθέτεις στο καθάρισμα. Λάβε ακόμα υπόψη, ότι ίσως χρειαστεί κάποια στιγμή να αλλάξεις και σπίτι, οπότε προτίμησε έπιπλα που να ταιριάζουν σε κάθε χώρο και να μεταφέρονται εύκολα.

Ένα βασικό σετ επίπλων που θα χρειαστείς είναι ένα κρεβάτι με άνετο και ανατομικό στρώμα, και έναν καναπέ κρεβάτι για να φιλοξενείς τους φίλους και την οικογένειά σου. Ασφαλώς, θα πρέπει να οργανώσεις τον χώρο μελέτης σου. Οπότε θα χρειαστείς μια βιβλιοθήκη για να χωρέσει όλα σου τα βιβλία, ένα γραφείο με ανατομική καρέκλα και κάποια βοηθητικά στοιχεία όπως τραπεζάκια και καρέκλες.

 

 

Φώτισε κατάλληλα τον χώρο σου

Ο τρόπος με τον οποίο φωτίζεις τους χώρους του σπιτιού μπορεί να κάνει τη διαφορά στη λειτουργικότητά του. Ακόμα κι η παραμικρή αλλαγή στα επίπεδα φωτισμού μπορεί να αλλάξει δραματικά την αύρα του δωματίου. Διασφάλισε ότι το σπίτι σου θα είναι πάντα φωτισμένο με τον τρόπο που θέλεις επιλέγοντας έξυπνες λάμπες ή, ακόμα καλύτερα, ένα σετ έξυπνου φωτισμού.

Ενδεικτικά, με τον έξυπνο φωτισμό Philips Hue, οι παραδοσιακοί λαμπτήρες αντικαθίστανται από έξυπνες λάμπες. Εγκαθίστανται πολύ εύκολα, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθούν στο ντουί του φωτιστικού, στη θέση της συμβατικής λάμπας. Έπειτα, χρησιμοποιώντας το smartphone ή το tablet σου, θα μπορείς να ελέγχεις κάθε έξυπνη λάμπα που έχεις εγκαταστήσει μέσω του ασύρματου οικιακού δικτύου Wi-Fi.

 

 

Εξόπλισε την κουζίνα σου

Κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής, σίγουρα θα χρειαστεί να μαγειρέψεις, έστω και γρήγορα γεύματα. Οπότε πρέπει να συγκεντρώσεις στην κουζίνα σου τον βασικό εξοπλισμό. Θα χρειαστείς ένα σετ από κατσαρολικά και τηγάνια μικρού και μεσαίου μεγέθους, κουτάλες, σουρωτήρι, ένα σετ από μαχαιροπήρουνα, μερικά μπολ, ένα ταψί, ποτήρια, φλιτζάνια και πιάτα. Ξεκίνα με τα πιο βασικά και στην πορεία συμπληρώνεις ό,τι χρειάζεσαι.

Ξεκίνησε επιλέγοντας μια κουζίνα ή ακόμα καλύτερα ένα κουζινάκι, για να κάνεις οικονομία χώρου και ηλεκτρικής ενέργειας. Συνέχισε με την αγορά ενός μικρού ή μεσαίου μεγέθους ψυγείου, με επάρκεια χώρου κατάψυξης για να διατηρείς το φαγητό που περίσσεψε και τις προμήθειες που θα έρχονται από το πατρικό σου.

 

 

Βρες τις μικροσυσκευές που χρειάζεσαι

Θα χρειαστείς και μικροσυσκευές όπως μια τοστιέρα, μια καφετιέρα για να φτιάχνεις τον δικό σου σπιτικό καφέ, ένα μικρό μπλέντερ που θα σε βοηθήσει στο μαγείρεμα, ένα ηλεκτρικό σίδερο για την περιποίηση των ρούχων σου και ένα σεσουάρ. Φυσικά, ανάλογα με τις προσωπικές σου ανάγκες η επιλογή των μικροσυσκευών μπορεί να διαφέρει.

 

Φρόντισε για το πλύσιμο των ρούχων

Σίγουρα χρειάζεσαι ένα πλυντήριο ρούχων. Πριν επιλέξεις μέγεθος, έλεγξε την επάρκεια χώρου και σκέψου αν θέλεις να πλένεις σε αυτό, εκτός από τα ρούχα σου, κλινοσκεπάσματα και παπλώματα. Ένα πλυντήριο-στεγνωτήριο ίσως να φαντάζει ιδανική λύση αν δεν θέλεις να «μπλέκεις» με απλώστρες. Ειδικά εάν σπουδάζεις σε πόλη που έχει συχνά υγρασία και κρύο, το στέγνωμα των ρούχων γίνεται δύσκολη υπόθεση.

 

 

Τα βασικά για την καθαριότητα του σπιτιού

Θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί να σκουπίσεις και να σφουγγαρίσεις. Θα συναντήσεις μία πληθώρα από μοντέλα ηλεκτρικών σκουπών, ανάλογα τις ανάγκες σου. Οι ηλεκτρικές σκούπες stick είναι πολύ εργονομικές και ευέλικτες. Σου συστήνουμε να εξετάσεις την αγορά μιας επαναφορτιζόμενης σκούπας stick, αφού τα προσφέρουν όλα: εργονομία, ευκολία, υψηλές επιδόσεις για να σκουπίζεις όλο το σπίτι μέσα σε λίγα λεπτά.

Αν θέλεις να αποφύγεις οπωσδήποτε το σφουγγάρισμα, τότε θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά στις ρομποτικές σκούπες. Εκτός ότι το σκούπισμα γίνεται -στην κυριολεξία- στον αυτόματο, πολλά μοντέλα, όπως η iRobot Braava jet m6, υποστηρίζουν δυνατότητα και για σφουγγάρισμα. Υπάρχουν μοντέλα που μπορούν να ανεβαίνουν και σε χαλιά τα οποία επίσης καθαρίζουν άψογα. Μάλιστα, εάν έχεις κατοικίδιο, θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα τις δυνατότητες της iRobot Roomba i7, που έρχεται με ειδικές βούρτσες που απομακρύνουν αποτελεσματικά τις τρίχες κατοικίδιων.

 

 

Για να έχεις πάντα τη βέλτιστη θερμοκρασία στον χώρο σου

Ένα σύγχρονο κλιματιστικό αποτελεί ολιστική λύση, αφού μπορείς να έχεις ψύξη το καλοκαίρι και θέρμανση τον χειμώνα. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείς να εγκαταστήσεις κλιματιστικό στο νέο σου σπίτι, υπάρχουν εναλλακτικές. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις άλλο μέσο θέρμανσης για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα. Οι θερμοπομποί και τα καλοριφέρ Mica, για παράδειγμα, είναι δύο από τις πιο αξιόλογες προτάσεις εναλλακτικής θέρμανσης στην αγορά, αφού είναι προσιτοί όσον αφορά στο κόστος αγοράς τους, ενώ συνδυάζουν άμεση απόδοση και χαμηλό λειτουργικό κόστος.

 

Εικόνα και ήχος στο φοιτητικό σπίτι

Οι συσκευές εικόνας και ήχου που θα χρειαστείς, όπως τηλεόραση και συστήματα ήχου είναι υποκειμενική υπόθεση και η επιλογή τους εξαρτάται τόσο από τη σχέση σου με την τεχνολογία, όσο και από τον τρόπο ψυχαγωγίας που προτιμάς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, φρόντισε το μέγεθος της τηλεόρασης που θα επιλέξεις να ανταποκρίνεται σωστά στην απόσταση θέασης.

Το φοιτητικό σου σπίτι αξίζει να επιλεγεί και να εξοπλιστεί με προσοχή για να σε κάνει να νιώθεις ευχάριστα.

Καλή αρχή στη φοιτητική σου ζωή!

Μπορείς να δεις ακόμη