Τα απαραίτητα φωτογραφικά αξεσουάρ στις καλοκαιρινές διακοπές

by Aggeliki Tsoukana

Οι καλοκαιρινές διακοπές προσφέρουν μερικές από τις καλύτερες ευκαιρίες για να δημιουργήσεις εξαιρετικά φωτογραφικά πορτρέτα. Αρκεί βέβαια να έχεις μαζί σου τα κατάλληλα φωτογραφικά αξεσουάρ.

 

 

Για να προστατέψεις τη φωτογραφική σου μηχανή

Εάν έχεις μια μικρή κάμερα και ένα μόνο φακό ίσως να μην σου φαίνεται απαραίτητη μια τσάντα μεταφοράς. Ωστόσο είναι ιδανική λύση για την προστασία τους κατά τη μεταφορά από τη βροχή και τη σκόνη. Και δεδομένου ότι στο μέλλον ίσως χρειαστείς περισσότερους φακούς και άλλα αξεσουάρ, μια τσάντα μεταφοράς είναι ότι χρειάζεσαι για να τα έχεις όλα μαζί σε ένα μέρος.

Το σακίδιο πλάτης είναι μια καλή επιλογή για μεταφέρεις βαριά σετ σε μεγάλες αποστάσεις ή ανώμαλο έδαφος. Προτίμησε τσάντα με αδιάβροχο πάτο ώστε να μπορείς να την ακουμπάς στο έδαφος χωρίς να ανησυχείς αν θα βραχεί ο εξοπλισμός σου. Ορισμένες προτάσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν τόσο ως backpack όσο και ως τσάντα ώμου.

Το κάλυμμα φακού είναι απαραίτητο για την προστασία του φακού από σκόνη και ρύπους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενσωματώνει οπτικά μέρη που χρησιμεύουν για την αποφυγή ειδώλων ή αντανακλάσεων. Εάν πρόκειται να επιλέξεις κάλυμμα από τρίτους βεβαιώσου ότι θα εφαρμόζει καλά στον φακό και δεν προκαλεί βινιετάρισμα (σκοτείνιασμα στις γωνίες της φωτογραφίας).

 

Για τις στιγμές που θέλεις να απελευθερώσεις τη δημιουργικότητά σου

Πιθανόν, η φωτογραφική σου μηχανή να περιλαμβάνει ένα τυπικό φακό zoom που καλύπτει ένα εύρος εστιακού μήκους περίπου 18-55mm σε ένα format APS-C, 14-42mm σε σύστημα Micro Four Thirds (4/3) ή 28-105mm σε ένα μοντέλο foul frame. Όλα αυτά μπορεί να είναι ιδανικά για να ξεκινήσεις με τη νέα σου φωτογραφική μηχανή, ωστόσο ίσως κάποια στιγμή χρειαστείς φακό με μεγαλύτερη εστιακή απόσταση για τοπία ή εσωτερικούς χώρους, ή μπορεί να χρειαστείς ένα τηλεφακό για να μπορεί να εστιάζεις με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Με ένα φακό macro μπορείς επίσης να εστιάζεις σε πολύ μικρά αντικείμενα από πολύ κοντινές αποστάσεις, ή να χρειαστείς ένα ειδικό φακό για πορτραίτα με ένα ευρύ άνοιγμα για να περιορίζει το βάθος πεδίου (depth of field) και να εκμηδενίζει το θάμπωμα στο υπόβαθρο.

 

Η αξία των φωτογραφικών φίλτρων

Με τα φωτογραφικά φίλτρα μπορείς να γίνεις πιο δημιουργικός, αποτυπώνοντας καλλιτεχνικές φωτογραφίες. Ταυτόχρονα προστατεύεις τον φακό της μηχανής από γρατζουνιές και χτυπήματα. Έρχονται σε διάφορες μορφές και σχήματα, με τα πιο επικρατέστερα να είναι τα στρογγυλά και τετράγωνα (ή ορθογώνια). Τα στρογγυλά φίλτρα έρχονται με μεταλλικό πλαίσιο που βιδώνει στο μπροστινό μέρος του φακού και η διάμετρό τους θα πρέπει να ταιριάζει με το μέγεθος του φακού, ενώ τα τετράγωνα (πλαστικά ή κρυστάλλινα) τοποθετούνται σε βάση που υπάρχει στην άκρη του φακού.

 

 

Εξασφάλισε σταθερότητα στις φωτογραφίες σου

Το τρίποδο είναι ένα πραγματικά απαραίτητο αξεσουάρ για τους επαγγελματίες ή και τους fans της φωτογραφίας, καθώς εκμηδενίζει τα ανεπιθύμητα κουνήματα για ακόμα πιο εντυπωσιακές και καθαρές φωτογραφίες. Κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, κυρίως κράμα αλουμινίου και σε ορισμένες περιπτώσεις από ανθρακονήµατα (carbon fibre). Το τρίποδο ενδείκνυται για φωτογράφηση τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι αν θέλεις επαγγελματικά αποτελέσματα τότε θα πρέπει να επενδύσεις σε ένα καλό, ανθεκτικό τρίποδο που θα κρατάει σταθερή τη φωτογραφική σου μηχανή έτσι ώστε να μην ταλαντεύεται στο παραμικρό αεράκι ή και κάθε φορά που αγγίζεις την κάμερα.

 

Μη ξεχάσεις και αυτά…

Είτε έχεις μια απλή compact φωτογραφική μηχανή είτε μια DSLR, φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου ένα  φορτιστή μπαταρίας για να φορτίζεις τις μπαταρίες της φωτογραφικής μηχανής σου εύκολα και γρήγορα, αλλά και card reader, ώστε να είσαι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

Μπορείς να δεις ακόμη