Επιστροφή στα θρανία με λιγότερο άγχος

Η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές σημαίνει επιστροφή στην καθημερινότητα και στους γρήγορους ρυθμούς της πόλης. Άλλοι επιστρέφουν στην εργασία τους κι άλλοι στα… θρανία. Κι όμως, πολλές φορές, για έναν μαθητή είναι πολύ πιο δύσκολο να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Αυτό πολλές φορές μπορεί να τους προκαλέσει άγχος και ένταση, επηρεάζοντας τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία τους.

Είτε είσαι γονιός, είτε μαθητής, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το άγχος της επιστροφής από τις διακοπές και να προσαρμοστείς πιο εύκολα στη ρουτίνα, ώστε να κυλήσει η νέα σχολική χρονιά με λιγότερο άγχος και στρες.

 

Κάνε πιο εύκολη τη μετάβαση στις σχολικές υποχρεώσεις

Για να μπορέσεις να κάνεις ευκολότερη τη μετάβαση από την ξεγνοιασιά των διακοπών στις σχολικές υποχρεώσεις, θα πρέπει να επανέλθεις σταδιακά στο νέο πρόγραμμα.

Φρόντισε να ξεκινήσεις την προσαρμογή σου στη σχολική ρουτίνα τουλάχιστον μία ή δύο εβδομάδες νωρίτερα. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις μια σταδιακή προσαρμογή στους ρυθμούς του σχολείου. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι, ο ελεύθερος χρόνος αυξάνεται. Έτσι, πριν την έναρξη των μαθημάτων, θα πρέπει να μειωθούν οι ώρες που περνάς στον υπολογιστή, την κονσόλα, το tablet και την τηλεόραση. Για έναν μαθητή μικρής ηλικίας, αυτή η αλλαγή ίσως να είναι δυσκολότερη. Ωστόσο με σωστή εξήγηση από τον γονιό μπορεί να ρυθμιστεί ο χρόνος που ξοδεύει το παιδί στις παραπάνω δραστηριότητες.

Εάν είσαι γονιός, σου προτείνουμε να μειώσεις σταδιακά τις ώρες παιχνιδιού αλλά φρόντισε το παιδί να έχει πάντα κάποιες ώρες ελεύθερες για παιχνίδι και ξεκούραση. Στα κανονικά τους επίπεδα πρέπει να επανέλθουν σταδιακά κι οι ώρες κατάκλισης και ξυπνήματος. Η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες του σπιτιού είναι πιο χαλαροί όσον αφορά στην τήρηση του ωραρίου ύπνου. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσαρμοστούν όλοι στο σπίτι με το νέο πρόγραμμα ύπνου και πρωινού ξυπνήματος.

 

 

Διαχειρίσου καλύτερα τον χρόνο σου

Η σωστή διαχείριση του χρόνου συμβάλλει στη μείωση του άγχους. Είτε είσαι γονιός, που πρέπει να κατευθύνεις τον μικρό μαθητή, είτε είσαι μαθητής λυκείου ή φοιτητής, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να φτιάξεις μία λίστα καθηκόντων. Αυτό θα σε βοηθήσει ν’ αντιμετωπίσεις τον καθημερινό φόρτο της μαθητικής ζωής, που είναι γεμάτη με σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Ο χρόνος που απομένει μετά το σχολείο ή τη σχολή, θα πρέπει να κατανέμεται σοφά σε τρία μέρη. Κι αυτά είναι, η ξεκούραση, η ψυχαγωγία και η μελέτη. Το smartphone σου ή ο υπολογιστής σου, μπορεί να γίνει το «εργαλείο» που θα σε βοηθήσει να καταγράψεις όλα όσα έχεις να κάνεις καθημερινά και να βάλεις προτεραιότητες. Μπορείς π.χ. να χρησιμοποιήσεις το Google Tasks για οργάνωση των καθημερινών καθηκόντων σου. Συγχρονίζεται με όλες τις εφαρμογές της Google, όπως Gmail, Google Calendar και mobile apps για Android και iOS, για να ενημερώνεις τις λίστες σου ενώ βρίσκεσαι εν κινήσει.

Με το Google Tasks μπορείς να οργανώνεις τα καθήκοντά σου, να τα «σπας» σε μικρότερα κομμάτια, να προσθέτεις λεπτομέρειες καθώς προχωρά η διεκπεραίωση τους, να προσθέτεις καταληκτικές ημερομηνίες για τις σχολικές εργασίες που πρέπει να κάνεις, ή να θέτεις προτεραιότητες με drag-and-drop. Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιήσεις το Google Keep για καταγραφή σημειώσεων, φωτογραφιών ή ακόμα και ηχογραφήσεων. Μπορείς επίσης να ορίσεις υπενθυμίσεις για να μην ξεχνάς ποτέ τι έχεις να κάνεις.

Μάλιστα, μπορείς να έχεις όλες τις σημειώσεις σου ακόμα και στον καρπό σου, μέσω ενός smartwatch. Το Google Keep Note, για παράδειγμα, είναι διαθέσιμο τόσο για Android wear όσο και για Apple Watch. Αυτή η λεπτομέρεια μπορεί να σου εξασφαλίσει περισσότερο ελεύθερο χρόνο, για να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν.

 

Να τρέφεσαι έξυπνα

Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεις φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η βιταμίνη C συμβάλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και εξασφαλίζει ευημερία. Τη βρίσκουμε πλούσια σε φυσικούς χυμούς, όπως χυμός πορτοκάλι ή χυμός γκρέιπφρουτ. Μπορεί να σε βοηθήσει ν’ αντιμετωπίσεις το έντονο στρες. Με έναν αποχυμωτή ή ένα μπλέντερ, θα απολαμβάνεις καθημερινά φρεσκοστυμμένους χυμούς και smoothies με τα αγαπημένα σου φρούτα και λαχανικά.

Το ίδιο ισχύει και για τη φοιτητική κουζίνα. Μπορείς να βρεις μια πληθώρα από έξυπνους φούρνους μικροκυμάτων, μέχρι και έξυπνο βραστήρα ρυζιού, όπως η πρόταση της Xiaomi. Και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν λύσεις, που μπορούν να σου αφαιρέσουν ακόμη έναν καθημερινό «πονοκέφαλο». Μένει μονάχα να επιλέξεις την κατάλληλη συσκευή για εσένα. Όταν έχεις φορτωμένο πρόγραμμα και αισθάνεσαι κούραση μπορεί να είναι δελεαστική η ιδέα ενός έτοιμου γεύματος. Ωστόσο το να μαγειρεύεις τα γεύματά σου είναι μια πολύ πιο υγιεινή και οικονομική επιλογή. Αν δεν γνωρίζεις πολλά από μαγειρική μπορείς να βρεις τα πάντα στο internet. Θα βοηθηθείς μέσα από συνταγές, βίντεο κλπ.

Υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία από έξυπνες συσκευές κουζίνας που σου προσφέρουν μεγάλη διευκόλυνση. Για παράδειγμα, μπορείς να ανακαλύψεις εκατοντάδες καινούργιες συνταγές μέσα από την εφαρμογή του έξυπνου φούρνου ή της εστίας σου και να απαλλαγείς από τον καθημερινό πονοκέφαλο του «τι να μαγειρέψω σήμερα». Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις τη συνταγή που θέλεις να μαγειρέψεις και η εφαρμογή θα υπολογίσει για λογαριασμό σου τον χρόνο, τη θερμοκρασία και τον τρόπο ψησίματος για να πετύχεις τέλεια γευστικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, μέσω της εφαρμογής του έξυπνου ψυγείου μπορείς να προσαρμόσεις με μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια τη θερμοκρασία, με βάση το είδος και τον όγκο των τροφίμων που βρίσκονται στο εσωτερικό του.

Να κοιμάσαι καλά

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός για την καθημερινή λειτουργικότητα και τη σωματική και διανοητική υγεία. Φρόντισε να ξυπνάς νωρίς το πρωί, γιατί έτσι όχι μόνο θα οργανώσεις καλύτερα όσα έχεις να κάνεις αλλά θα είσαι και πιο αποτελεσματικός. Τις απογευματινές ώρες αντί για καφέ ή αλκοόλ, προτίμησε το δροσερό νερό (φυσικό ή ανθρακούχο) και τους χυμούς φρούτων. Καλό είναι να εξετάσεις και την αγορά ενός activity tracker. Η συγκεκριμένη συσκευή θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις το πώς κοιμάσαι, κινείσαι και τρως, ώστε να μπορείς να κάνεις τις καλύτερες δυνατές επιλογές.

 

Άκου περισσότερη μουσική

Η μουσική λειτουργεί ευεργετικά τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία. Όταν είσαι αγχωμένος, ακόμα κι αν νιώθεις πως το τελευταίο που χρειάζεσαι είναι να ακούσεις μουσική, σίγουρα θα σε βοηθήσει να νιώσεις αποφορτισμένος από το πρώτο κιόλας λεπτό. Προσπάθησε να ακούς την αγαπημένη σου μουσική παντού, καθώς είναι εξαιρετικό αγχολυτικό. Φόρτωσε στο smartphone την αγαπημένη σου playlist, βάλε ακουστικά και αφέσου στον ρυθμό.

 

Κάνε τακτικά διαλείμματα

Όταν νιώθεις ότι εξαντλείσαι από το φορτωμένο πρόγραμμα ή και από την πολλή μελέτη, άφησε για λίγο το διάβασμα και κάνε μία σύντομη βόλτα, ή επικοινώνησε με κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Τα σύντομα διαλείμματα μπορούν να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να είσαι περισσότερο συγκεντρωμένος στον στόχο σου.

Αξιοποίησε τον ελεύθερο χρόνο σου σε δραστηριότητες που πραγματικά σε ευχαριστούν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήσεις για λίγο τις σχολικές εργασίες σου. Από κινηματογραφικές βραδιές στο σπίτι και video games μέχρι την ανάγνωση ενός βιβλίου, ή το άκουσμα της αγαπημένης σου μουσικής, η ενασχόληση με κάτι ευχάριστο δρα αγχολυτικά, καθώς αποσπά το μυαλό από τις έγνοιες και τις πιεστικές σκέψεις και μειώνει την ένταση της ημέρας.

 

Χαμογέλα περισσότερο

Είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Το έντονο γέλιο αυξάνει το οξυγόνο και τη ροή του αίματος. Απελευθερώνει ενδορφίνες, επηρεάζοντας θετικά τις ορμόνες και τα επίπεδα του στρες. Έτσι, όταν νιώθεις πίεση από το άγχος, φώναξε φίλους στο σπίτι, βάλε μια ταινία στην τηλεόραση ή στο laptop και χαλάρωσε, διασκέδασε, χαμογέλα!

 

Μπορείς να δεις ακόμη