Η χρησιμότητα ενός αποξηραντή τροφίμων

Η διατροφή ακολουθεί την πορεία και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και καθορίζεται από τις ανάγκες της κάθε εποχής. Η καλλιέργεια της γης έφερε αύξηση των πόρων διατροφής και έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη να αναπτυχθούν τρόποι συντήρησης των τροφίμων. Παραδοσιακά η συντήρηση γινόταν με το αλάτισμα, το κάπνισμα και τον βρασμό. Άλλοι τρόποι ήταν η συντήρηση σε όξινο περιβάλλον (τουρσί) και η αποξήρανση των τροφίμων, είτε με την βοήθεια του ήλιου, είτε με τη μέθοδο της ξήρανσης στον αέρα.

Τον 19ο αιώνα υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη και ανάπτυξη στην τεχνολογία και την επιστήμη. Πολύ κλάδοι παραγωγής εκμηχανίζονται και αυτοματοποιούνται με αποτέλεσμα να αναβαθμιστούν η ποιότητα, η ποσότητα και η ποικιλία των προϊόντων που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Η συνεχόμενη όμως αύξηση του πληθυσμού, η απομάκρυνση από τη ζωή της υπαίθρου και οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης εποχής άλλαξαν τις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου, ο οποίος έχει πρόσβαση σε πλήθος αγαθών αλλά τελικά καταλήγει να τρώει χαμηλής ποιότητας φαγητό.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ροπή προς το υγιεινό και παραδοσιακό φαγητό. Οι περισσότεροι αφιερώνουν χρόνο στην εύρεση κι αγορά φρέσκων βιολογικών προϊόντων. Η παγκόσμια κοινότητα υγείας επισημαίνει ολοένα και περισσότερο την αξία των αγνών υλικών και των σπιτικών συνταγών. Μάλιστα η αύξηση της παχυσαρκίας, οι καρδιοπάθειες και τα διάφορα νοσήματα που ανθίζουν, λόγω της κακής ποιότητας της διατροφής, έχουν στρέψει τους ανθρώπους σε αναζήτηση και αναβίωση παλιών μεθόδων συντήρησης των τροφίμων.

Πολλοί καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά, μαγειρεύουν πια στο σπίτι τους ώστε να ελέγχουν όσο γίνεται την ποιότητα των υλικών. Επειδή όμως ο χρόνος είναι περιορισμένος, αποθηκεύουν και συντηρούν τα τρόφιμα για να τα καταναλώσουν σε μελλοντική χρονική στιγμή. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι σίγουρα η κατάψυξη. Έτσι πολλά νοικοκυριά αγοράζουν καταψύκτες και τους γεμίζουν με λαχανικά και φρούτα εποχής. Η κατάψυξη όμως, έχει ένα μικρό μειονέκτημα. Σε περίπτωση πολύωρης διακοπής ρεύματος χάνεις όλες σου τις προμήθειες. Για να το αποφύγεις όλο αυτό μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις την αποξήρανση ως μέθοδο αποθήκευσης τροφίμων.

 

 

Τί είναι η αποξήρανση τροφίμων

Η αποξήρανση είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων. Κατά τη διαδικασία αυτή αφαιρείται το νερό που περιέχει η τροφή και έτσι τα συστατικά του διατηρούνται για πολύ καιρό αναλλοίωτα. Για να πετύχει η διαδικασία, θα πρέπει η υγρασία να αφαιρεθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, στην κατάλληλη θερμοκρασία, ώστε να μην αλλοιωθεί η γεύση και η σύσταση των τροφών. Ο παραδοσιακός τρόπος αποξήρανσης είναι με τη βοήθεια του ήλιου. Το προϊόν μένει για μέρες εκτεθειμένο στον ήλιο μέχρι να αποξηρανθεί πλήρως. Αυτό όμως απαιτεί να έχεις πολύ χώρο, χρόνο και υπομονή.

Σήμερα, μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις τον φούρνο σου, όμως θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί εάν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή τότε οι μικροοργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν και άρα να χαλάσουν το τρόφιμο ενώ αν είναι πολύ υψηλή τα τρόφιμα σκληραίνουν στην επιφάνεια και η αποξήρανσή τους παίρνει περισσότερο χρόνο από ό,τι συνήθως. Έτσι, όμως καταναλώνεις πάρα πολλή ενέργεια, επομένως και χρήματα και ίσως να μην αξίζει τον κόπο η ταλαιπωρία.

 

Πώς λειτουργεί ο αποξηραντής τροφίμων

H καλύτερη λύση είναι να αγοράσεις έναν αποξηραντή τροφίμων. Στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές. Είναι ανέξοδοι, εύχρηστοι και μπορούν να αποξηράνουν μικρές αλλά και μεγάλες ποσότητες τροφίμων.

Διαθέτουν αποσπώμενους δίσκους που χωράνε από 500 γρ. έως και 1 κιλό τροφίμων ο καθένας και ανάλογα με το μοντέλο διαθέτουν 5 έως και 12 δίσκους. Οι δίσκοι σε ένα καλό μοντέλο είναι διάτρητοι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη κυκλοφορία του ζεστού αέρα. Συνήθως είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό αλλά υπάρχουν και ανοξείδωτοι για μεγαλύτερη αντοχή. Οι καλοί αποξηραντές διαθέτουν θερμοστάτες για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας η οποία συνήθως κυμαίνεται από 35-70oC, αλλά και ανεμιστήρες που διαχέουν ζεστό αέρα στα τρόφιμα.

 

Tips για πιο ασφαλή συντήρηση

Οι αποξηραντήρες πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ξηρό και καλά αεριζόμενο δωμάτιο. Στη συνέχεια τα τρόφιμα πρέπει να αποθηκεύονται σε χώρο μακριά από υγρασία και ηλιακό φως. Κατά προτίμηση χρησιμοποίησε γυάλινα σκουρόχρωμα δοχεία ή και μεταλλικά αφού πρώτα τα βάλεις μέσα σε πλαστική σακούλα. Εάν τα αποξηράνεις και τα αποθηκεύσεις σωστά, τα τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν έως και 12 μήνες.

Για να έχουν καλύτερη γεύση και ποιότητα, επίλεξε να αποξηράνεις λαχανικά και φρούτα όταν είναι η εποχή τους ώστε να έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία. Πλύνε τα και στέγνωσέ τα καλά, πριν αρχίσεις τη διαδικασία και πέτα όσα είναι χαλασμένα ή χτυπημένα, για να μην αλλοιωθεί το αποτέλεσμα. Επίσης, εάν θες τα λαχανικά και τα φρούτα σου να διατηρήσουν το χρώμα τους, τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους αλλά και να απολυμανθούν, ζεμάτισέ τα πρώτα σε ζεστό νερό με λεμόνι και αφού τα στραγγίσεις και τα στεγνώσεις προχώρησε στη διαδικασία της αποξήρανσης. Το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.

 

Έχοντας όλα αυτά υπόψη σου είσαι πια έτοιμος να αποξηράνεις τα δικά σου τρόφιμα. Επίλεξε τον κατάλληλο αποξηραντή ανάλογα με τις ανάγκες σου. Σίγουρα τα οφέλη στην υγεία σου αλλά και στη τσέπη σου θα δικαιώσουν την επιλογή σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη