Πώς να διαλέξεις τον ιδανικό ατμοκαθαριστή

 

Με έναν ατμοκαθαριστή θα απομακρύνεις στο άψε-σβήσε ακόμη και τους πιο δύσκολους λεκέδες. Παράλληλα θα απολυμαίνεις όλες τις επιφάνειες, εξολοθρεύοντας έως και το 99,9% των βακτηριδίων. Έτσι, θα μπορείς να απολαμβάνεις απόλυτη υγιεινή στο σπίτι εσύ και οι δικοί σου, χωρίς να χρειάζεται να αγοράζεις και να εισπνέεις χημικά καθαριστικά. Όλα τα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά εγγυώνται γρήγορο και «βαθύ» καθάρισμα. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, πολλά από αυτά «έρχονται» με ιδιαίτερα αξεσουάρ, ή διαθέτουν λειτουργίες, που τα κάνουν πιο ιδανικά για συγκεκριμένες αποστολές καθαρίσματος.

Ας δούμε λοιπόν ποιες παραμέτρους θα πρέπει να λάβεις υπόψη στην αγορά σου, για να κάνεις την καλύτερη επιλογή με βάση τις ανάγκες σου.

 

Αναπλήρωση νερού

Σε αρκετούς ατμοκαθαριστές μπορείς να αναπληρώσεις το νερό που καταναλώθηκε, χωρίς να χρειαστεί να τους θέσεις εκτός λειτουργίας. Αυτό θα σου φανεί χρήσιμο όταν θα καθαρίζεις όλο το σπίτι κι επομένως θα ξεμένεις από νερό. Αντίθετα, αν δεν συνηθίζεις να αφιερώνεις μία ολόκληρη ημέρα σε γενική καθαριότητα του σπιτιού, αλλά θα χρησιμοποιείς τον ατμοκαθαριστή συνήθως για να «περνάς» ξεχωριστά κάθε δωμάτιο, ο τρόπος που θα τον ξαναγεμίζεις με νερό μάλλον δεν έχει για εσένα ιδιαίτερη σημασία. Τότε μπορείς να επιλέξεις κάποιο από τα μοντέλα που διαθέτουν boiler με βαλβίδα. Σε αυτά, όταν τελειώσει το νερό πρέπει να απενεργοποιήσεις τη συσκευή και όταν κρυώσει, αφαιρώντας τη βαλβίδα, να προσθέσεις νερό για να συνεχίσεις τον καθαρισμό.

 

 

Πέλματα για χαλιά και ταπετσαρίες

Ορισμένοι ατμοκαθαριστές μπορούν να «φρεσκάρουν» και τα χαλιά, διαθέτοντας γι’ αυτό τον σκοπό ένα ειδικό ακροφύσιο. Άλλα προϊόντα έχουν τη δυνατότητα να καθαρίσουν και να απολυμάνουν και τα υφάσματα στις ταπετσαρίες. Επομένως, ανάλογα με τα υλικά που υπάρχουν στο σπίτι σου, ίσως είναι σημαντικό στην περίπτωσή σου να δώσεις έμφαση στις δύο παραπάνω λειτουργίες.

 

Τηλεσκοπικό «κοντάρι»

Με τα μοντέλα που διαθέτουν τηλεσκοπικό «κοντάρι», θα μπορείς να καθαρίζεις το δάπεδο, ή άλλα χαμηλά σημεία, χωρίς να χρειάζεται να σκύβεις. Αντίστροφα, υπάρχουν μοντέλα που συνοδεύονται από σωλήνες επέκτασης, για να έχεις εύκολη πρόσβαση σε ψηλά σημεία.

 

Εξάρτημα για τον καθαρισμό τζαμιών

Ορισμένα προϊόντα συνοδεύονται από ένα ειδικό ακροφύσιο για τον καθαρισμό τζαμιών, ώστε να καθαρίζεις πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά τα παράθυρα του σπιτιού σου. Το ίδιο ακροφύσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να καθαρίζεις τους καθρέφτες, αλλά και κάθε είδους γυάλινη επιφάνεια.

Άλλα αξεσουάρ

Όσο περισσότερα εξαρτήματα διαθέτει ένας ατμοκαθαριστής, τόσο πιο ευέλικτη είναι η χρήση του και επομένως τόσο λιγότερο χρόνο θα χρειάζεσαι για να καθαρίσεις το σπίτι. Έτσι, για τις «επίμονες» βρωμιές, θα βρεις μοντέλα που διαθέτουν περιστρεφόμενες βούρτσες, ώστε να απομακρύνεις ακόμη πιο εύκολα τους δύσκολους ρύπους. Υπάρχουν επίσης μοντέλα με ειδικά ακροφύσια, με τα οποία αυξάνεται η πίεση εκτόξευσης του ατμού, ώστε να μπορείς να καθαρίζεις σημεία στα οποία δεν έχει εύκολη πρόσβαση, και επομένως δεν μπορεί να φτάσει σε μικρή απόσταση το κανονικό ρύγχος της συσκευής.

 

Χρόνος προθέρμανσης

Αν θέλεις ο ατμοκαθαριστής σου να είναι έτοιμος για… δράση στο άψε σβήσε, αφότου τον βάλεις στην πρίζα και τον εφοδιάσεις με νερό, τότε ο χρόνος προθέρμανσης είναι για εσένα σημαντική παράμετρος επιλογής μοντέλου. Θα βρεις συσκευές με θέλουν από περίπου ένα λεπτό της ώρας για προθέρμανση, έως και τέσσερα λεπτά.

 

Καλώδιο

Μπορεί το καλώδιο να μην ακούγεται τόσο σημαντική παράμετρος για να καταλήξεις σε ατμοκαθαριστή, ωστόσο στην πράξη θα διαπιστώσεις πως παίζει βασικό ρόλο στο πόσο «φιλική» θα είναι στη χρήση η συσκευή σου. Πρώτα απ’ όλα, λόγω του μήκους του, αφού θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει πως θα έχει αρκετά μεγάλο μήκος, ώστε με βάση τις πρόζες του σπιτιού, να φτάνεις σε όλα τα σημεία του σπιτιού.

Από την άλλη πλευρά, αν υπάρχει ειδική θήκη για το μάζεμα του καλωδίου, τότε αυτό θα σημαίνει ένα λιγότερο μπελά κάθε φορά πυο θα αποθηκεύεις τον ατμοκαθαριστή σου, αφότου τον έχεις χρησιμοποιήσει.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη