Ιδέες και ξεχωριστοί συνδυασμοί για γιορτινές σαλάτες

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Οι σαλάτες συνοδεύουν τα πρώτα και τα κυρίως πιάτα, κι όταν το μενού που σερβίρουμε είναι εορταστικό, βάζουν κι αυτές “τα καλά” τους.

Σ’ ένα εορταστικό τραπέζι οι σαλάτες οφείλουν να είναι δροσερές, αρωματικές και να συνοδεύουν ανάλαφρα τα υπόλοιπα πιάτα χωρίς να βαραίνουν το στομάχι με περιττά λιπαρά στοιχεία. Ας δούμε με μια ματιά τα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουμε.

 

 

Η βάση

Το χειμώνα τα φυλλώδη λαχανικά είναι τόσα πολλά που δεν ξέρουμε πραγματικά τι να πρωτοβάλουμε στη σαλατιέρα μας. Επιλέγουμε, λοιπόν, 2-3 τουλάχιστον, ή και περισσότερα από τα παρακάτω που είναι στην εποχή τους: άσπρα και κόκκινα λάχανα, μαρούλια, ρόκα, σαλάτες, λόλες πράσινες, κόκκινες και φριζέ, αντίβ, σπανάκι και παντζαρόφυλλα κανονικά και baby, άισμπεργκ και κινέζικο λάχανο.

Τα καρότα, τα ραπάνια, τη σελινόριζα και τη μαραθόριζα τα προσθέτουμε στη σαλάτα αφού πρώτα τα κόψουμε σε λεπτές φέτες, ή τα περάσουμε από τον τρίφτη. Όμως, περισσότερο κι από την ποικιλία των λαχανικών, προσέχουμε να είναι φρέσκα. Επιλέγουμε τα πιο φρέσκα και τραγανά για τη σαλάτα μας.

 

Τα χρώματα

Όσο πράσινη και λαχταριστή κι αν είναι η σαλάτα μας, παίρνει άλλη ζωή με το χρώμα. Μπορούμε να της προσθέτουμε λαχανικά έντονου χρώματος όπως είναι τα παντζάρια, τα ραπανάκια και οι χρωματιστές πιπεριές, αλλά και φρούτα όπως το ρόδι, τα βατόμουρα, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, τα μήλα, τα αχλάδια και οι λωτοί.

 

Τα αρώματα

Παρέα με τα φρούτα, αρωματικά στοιχεία όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος, το σέλινο, το σέλερι, ο δυόσμος, ο βασιλικός κι όλα τα υπόλοιπα αρωματικά βότανα θα κάνουν τη σαλάτα μας πιο δροσερή και θα της δώσουν ξεχωριστό άρωμα.

 

Οι υφές

Ψημένοι, ή τριμμένοι ξηροί καρποί (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, κάσιους) και σπόροι (κολοκύθας, σουσαμιού κλπ.) μερικά ψημένα κομμάτια αραβικής πίτας, τορτίγιας, ή κρουτόν μπορούν να δώσουν ωραία τραγανή αίσθηση στη σαλάτα. Προσέχουμε όμως να μην παραφορτώσουμε τη σαλάτα μας με τέτοια στοιχεία.

 

O χαρακτήρας

Ψιλοκομμένα αλλαντικά, ψημένα μέχρι να γίνουν τραγανά (μπέικον, προσούτο, σαλάμι) αλλά και καπνιστά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, το χέλι μπορούν να κάνουν εξαιρετική παρέα με τα λαχανικά και τα φρούτα. Αρκεί να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο και σύνεση.

 

Τυρί να βάλω;

Τα μπλε και τα καπνιστά τυριά ταιριάζουν πολύ με τα πράσινα λαχανικά, όμως δεν αρέσουν σ’ όλους. Γι’ αυτό κάποιοι δεν πρόκειται να πλησιάσουν τη σαλάτα μας αν επιλέξουμε να τα προσθέσουμε. Μια πιο ήπια επιλογή είναι το ανθότυρο και το μανούρι (σκέτα ή παναρισμένα) και τυριά που ψήνονται όπως η φορμαέλα, το χαλούμι, το ταλαγάνι κλπ. Τα χρησιμοποιούμε όλα με μέτρο.

 

Το ντρέσινγκ

Το dressing μπορεί να είναι ένα απλό λαδόξιδο, ή λαδολέμονο που δεν ξεχνάμε ν’ αλατίσουμε και να ισορροπήσουμε την οξύτητά του με λίγο μέλι, ή ζάχαρη. Το προσθέτουμε με μέτρο την τελευταία στιγμή στη σαλάτα, γιατί «καίει» τα πράσινα φύλλα αν το βάλουμε από την αρχή, κι ανακατεύουμε πολύ καλά. Μπορούμε να του δώσουμε χρώμα και φρουτένιο άρωμα προσθέτοντας λίγο χυμό από τα φρούτα που θα βάλουμε στη σαλάτα μας (από ρόδι, από πορτοκάλι, μανταρίνι, λάιμ κλπ). Το γιαούρτι και η μαγιονέζα αρωματισμένα με φρέσκα μυρωδικά είναι ντρέσινγκ που μπορούμε να προσθέσουμε με μεγάλη επιτυχία στις σαλάτες μας, ιδιαιτέρως αν επιλέξουμε να σερβίρουμε βρασμένα, ή ψημένα λαχανικά (παντζάρια, πατάτες, γλυκοπατάτες, κολοκύθα).

 

Μπορείς να δεις ακόμη