Τα γλυκά των Χριστουγέννων ανά τον κόσμο

 

Στην Ελλάδα όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, οι γλυκατζήδες -κι όχι μόνο- χωρίζονται σ’ αυτούς που λατρεύουν τα μελομακάρονα, και σ’ όσους αγαπάνε τους κουραμπιέδες.

Δεν αμφισβητείται πως τα μελομακάρονα είναι ένα γλυκό που θυμίζει έντονα Χριστούγεννα στη γεύση, και οι κουραμπιέδες στην εμφάνιση. Δίκαια έχουν κερδίσει τη θέση τους στο Ελληνικό γιορτινό τραπέζι. Όμως, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες δεν είναι γνωστά σ’ όλο τον κόσμο.

Παρόλα αυτά, τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά όπως είναι τα κομμένα φρούτα, οι σταφίδες, οι ξηροί καρποί, τα μπαχαρικά, ενώ κάποια –όπως οι κουραμπιέδες– πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη για να θυμίζουν το χιόνι που παραδοσιακά πέφτει αυτές τις μέρες. Αυτά τουλάχιστον στις χώρες που συνδυάζουν τα Χριστούγεννα με το χιόνι, γιατί στις υπόλοιπες τα πράγματα είναι πιο… πικάντικα.

Συνέχισε την ανάγνωση για να μάθεις ποια είναι τα γλυκά που συνδέονται με τα Χριστούγεννα σ’ άλλες χώρες.

 

Christmas pudding – Ηνωμένο Βασίλειο

Η Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι ένα πάρα πολύ γνωστό γλυκό, που συνοδεύει το Χριστουγεννιάτικο δείπνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ξεχωρίζει για τις σταφίδες και τα μπαχαρικά της, ενώ παραδοσιακά παρασκευάζεται πολύ νωρίτερα από τα Χριστούγεννα και παραμένει «κρεμασμένη» σ’ ένα πανί για να ωριμάσει. Τη μέρα του σερβιρίσματος την περιχύνουν με αλκοόλ και της ανάβουν φωτιά. Ακόμη, η παράδοση θέλει όλα τα μέλη της οικογένειας να συμμετέχουν στο ανακάτωμά της και να κάνουν μια ευχή.

Bûche de Noël – Γαλλία

 

Ο bûche de Noël αποτελεί έναν Χριστουγεννιάτικο κορμό από τη Γαλλία, ο οποίος συνήθως συνδυάζει τη συνταγή ενός βασικού κέικ και γλάσο σοκολάτας, ενώ απέξω είναι σχηματισμένο έτσι ώστε να μοιάζει με κούτσουρο. Αυτό επιτυγχάνεται καλύπτοντας το εξωτερικό του με γλάσο και σχηματίζοντας γραμμές μ’ ένα πιρούνι.

 

Panettone – Ιταλία

 

Το Panetone τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του και στα ράφια των Ελληνικών σούπερ μάρκετ, κι όχι άδικα αφού είναι πεντανόστιμο. Πρόκειται για Χριστουγεννιάτικο γλυκό εξ’ Ιταλίας, το οποίο θυμίζει κάτι μεταξύ κέικ και τσουρεκιού. Χαρακτηρίζεται από το θολωτό του σχήμα και τα κομματάκια φρούτων ζαχαροπλαστικής που περιέχει καθώς και την ελαφριά γεύση αλκοόλ που υποβόσκει.

 

Stollen – Γερμανία

Το Stollen προέρχεται από τη Γερμανία κι έχει παράδοση κοντά 500 χρόνων. Μοιάζει αρκετά με τσουρέκι αλλά στο εσωτερικό του «κρύβονται» ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά. Η αρχική του μορφή θύμιζε περισσότερο ψωμί παρά γλυκό, καθώς περιείχε αλεύρι, μαγιά, νερό και λάδι. Με το πέρασμα των χρόνων το Stollen άλλαξε και πλέον υπάρχουν και διαφορετικές εκδοχές του με παπαρουνόσπορο, ή μαρζιπάν.

 

 

Pan De Pascua – Χιλή

Το Pan De Pascua είναι το γλυκό που τιμά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Χιλή. Στην κυριολεξία σημαίνει «ψωμί του Πάσχα», αλλά η λέξη “Pascua” χρησιμοποιείται και για να περιγράψει τη γιορτή των Χριστουγέννων. Παρόλο που ονομάζεται ψωμί, στην ουσία είναι ένα κέικ εμπλουτισμένο με τζίντζερ, μέλι, αμύγδαλα, ή καρύδια και κομμάτια φρούτων. Μοιάζει με μείξη μεταξύ του Ιταλικού Panettone και του Γερμανικού Stollen.

 

Turrón – Ισπανία

 

Το Turrón έρχεται από τη γειτονική Ισπανία αλλά καταναλώνεται και σε άλλες Ισπανόφωνες χώρες. Διαφέρει από τα γλυκά που έχουμε δει μέχρι στιγμής καθώς μοιάζει πιο πολύ με πραλίνα, ή σοκολατίνα κι όχι με κέικ, ή τσουρέκι. Περιέχει αμύγδαλα, ή ξηρούς καρπούς, αυγά και μέλι. Ανάλογα με την περιεκτικότητα σε αμύγδαλα διαχωρίζεται σε σκληρό, ή μαλακό.

 

Szaloncukor – Ουγγαρία

Στην Ουγγαρία όταν ξεκινά η Χριστουγεννιάτικη περίοδος, τα καταστήματα κι οι αγορές κατακλύζονται από μικρά σοκολατάκια, τα Szaloncukor, τα οποία οι Ούγγροι συνηθίζουν να τα κρεμάνε και στα Χριστουγεννιάτικα δέντρα τους. Παρόλο που τυπικά ήταν από ζαχαρωτό με επικάλυψη σοκολάτας, πλέον υπάρχουν άπειρες γεύσεις και το μόνο Χριστουγεννιάτικο που έχει απομείνει είναι το περιτύλιγμά τους.

Joulutortut – Φινλανδία

 

Οι Joulutortut είναι τάρτες σε σχήμα παρόμοιο μ’ αυτό του ανεμόμυλου (του παιχνιδιού) που τρώγονται στη Φινλανδία τις μέρες των γιορτών. Οι Χριστουγεννιάτικες αυτές τάρτες είναι πολύ εύκολες στην παρασκευή τους και περιλαμβάνουν τρία βασικά υλικά: σφολιάτα, μαρμελάδα δαμάσκηνο και ζάχαρη άχνη. Το μυστικό είναι στο πως θα κόψεις τη σφολιάτα προκειμένου ν’ αποκτήσει το γνωστό της σχήμα.

 

Bibingka – Φιλιππίνες

Αν τύχει να βρεθείς στις Φιλιππίνες τα Χριστούγεννα, θα δεις πολλούς πάγκους στον δρόμο να πουλάνε το γλυκό Bibingka, ένα είδος κέικ με κύριο συστατικό το ρύζι και το γάλα καρύδας. Το εν λόγω γλυκό χρωστά την ονομασία του στο φούρνο που ψήνεται που φέρει το ίδιο όνομα. Γενικά η παρασκευή του θεωρείται πολύπλοκη για εμάς τους δυτικούς καθώς εκτός από τον ειδικό φούρνο απαιτεί και ψήσιμο σε πήλινο, το οποίο είναι στρωμένο με φύλλα μπανανιάς.

 

Pavlova – Νέα Ζηλανδία


Η pavlova, το υπέροχο γλυκό με βάση τη μαρέγκα αποτελεί έδεσμα που τρώγεται την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων γιορτών στη Νέα Ζηλανδία, απ’ όπου έχει και τις ρίζες του. Λέγεται πως η pavlova παρασκευάστηκε πρώτη φορά για την Anna Pavlova, τη γνωστή μπαλαρίνα στη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, όταν είχε επισκεφτεί τη χώρα. Εκτός από τη μαρέγκα, ξεχωρίζει και για τις φράουλες που το γαρνίρουν, αλλά τρώγεται και με ρόδι, ή κάποιο άλλο φρούτο. Παρόλο που είναι Χριστουγεννιάτικο γλυκό φαίνεται ότι κι οι Νεοζηλανδοί δεν μπορούν ν’ αντισταθούν και το τρώνε όλο το χρόνο, όπως κι εμείς.

 

Rum Cake – Καραϊβική

Η Καραϊβική είναι γνωστή μεταξύ άλλων και για το ρούμι της, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη πως ένα από τα πιο γνωστά Χριστουγεννιάτικα επιδόρπια είναι το κέικ ρούμι. Όπως καταλαβαίνεις η συνταγή του περιέχει ρούμι, αλλά και κρασί κι αποξηραμένα φρούτα, τα οποία μαρινάρονται στο αλκοόλ για μήνες. Στη γεύση μοιάζει αρκετά με κέικ με έντονη τη γεύση αλκοόλ, βανίλιας κι αμυγδάλου.

Eggnog – Καναδάς

Το Eggnog είναι πολύ δημοφιλές ως γλυκό-ποτό στη διάρκεια της γιορτινής περιόδου στον Καναδά, όμως προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Βασικά συστατικά του είναι τα αυγά, το γάλα και διάφορα μπαχαρικά όπως η κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Πολλοί το προτιμούν με αλκοόλ.

 

 

Sweet Lime Tamales – Μεξικό

Τα μικρά αυτά κεκάκια, ξεχωρίζουν για το έντονο πράσινο χρώμα τους (το οποίο προέρχεται από χρώμα μαγειρικής, κι όχι από κάποιο ιδιαίτερο υλικό), αλλά και για την ελαφρά ξινή γεύση τους που προέρχεται από το lime. Προφανώς και λόγω του lime χρησιμοποιούν και το πράσινο χρώμα. Γενικότερα τα tamales αποτελούν πιάτο που παρασκευάζεται είτε γλυκό, είτε αλμυρό κι έχει ως βάση το καλαμποκάλευρο, ενώ μαγειρεύονται στον ατμό πάνω σε φύλλα μπανανιάς, ή καλαμποκιάς.

Είδες μερικά από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά που βρίσκονται στα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια ανά τον κόσμο. Ξεκίνα, λοιπόν, τους πειραματισμούς και γιατί όχι, εκτός από μελομακάρονα και κουραμπιέδες μπορείς να εκπλήξεις ευχάριστα τους καλεσμένους σου και με κάτι που δεν θα έχουν δοκιμάσει ξανά.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη