Πέντε συμβουλές για τέλεια οργάνωση πριν αρχίσει το σχολείο

Για κάποια παιδιά σχολικής ηλικίας, η επιστροφή στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές αποτελεί μία πολύ ευχάριστη στιγμή. Για κάποια άλλα όμως η προσαρμογή είναι αρκετά δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση, όσο καλύτερα προετοιμάσεις το παιδί σου για τη σημαντική αυτή αλλαγή στην καθημερινότητά του, τόσο πιο εύκολα και θετικά θα την δεχτεί. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, η μετάβαση στο σχολείο θα είναι ευκολότερη.

 

Προετοιμασία από νωρίς

Για να μπορέσεις να κάνεις εύκολη τη μετάβαση του παιδιού από την απόλυτη «ελευθερία» των καλοκαιρινών διακοπών στη ρουτίνα του σχολείου, θα πρέπει να το επαναφέρεις σταδιακά στο νέο πρόγραμμα. Φρόντισε να ξεκινήσεις την επαναφορά στη σχολική ρουτίνα λίγο νωρίτερα. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την ηλικία του. Το παιδί θα βοηθηθεί έχοντας μια σταδιακή προσαρμογή στους ρυθμούς του σχολείου.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα παιδιά συνηθίζουν να κοιμούνται και να ξυπνούν όποια ώρα θελήσουν. Το πιο πιθανό είναι η ώρα που κοιμάται να έχει μεταφερθεί αρκετά πιο αργά. Καλό είναι λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να προσαρμόσεις το ωράριο ύπνου του παιδιού. Έτσι θα αρχίσει να συνηθίζει τη βραδινή και την πρωινή ρουτίνα. Για να του το κάνεις πιο εύκολο προσπάθησε να το ξυπνάς λίγο πιο νωρίς κάθε πρωί και να το κοιμίζεις λίγο πιο νωρίς το βράδυ. Έτσι, όταν θα πρέπει να ξυπνήσει για να πάει στο σχολείο, αλλά και να εντάξει τη μελέτη στην καθημερινότητά του, όλα θα είναι πιο εύκολα.

 

 

Δώσε του κίνητρο για να ξυπνάει εύκολα το πρωί

Αυτό το κίνητρο μπορεί να είναι ένα χρήσιμο και πρακτικό δωράκι, όπως π.χ. ένα ωραίο και εντυπωσιακό ρολόι για το δωμάτιο. Ένας έφηβος ενδεχομένως να μην δώσει καν σημασία, αλλά ένα μικρό παιδί δημοτικού, που ξεκινάει να μαθαίνει την ώρα, θα ενθουσιαστεί με το νέο ρολόι και θα του δώσει κίνητρο να σηκωθεί πιο εύκολα. Μπορείτε μάλιστα να διαλέξετε μαζί το ρολόι, για να ενθουσιαστεί ακόμη περισσότερο. Ακόμα κι αν δεν έχει μάθει να τη διαβάζει ακόμη, εσύ δείξε του την ώρα που πρέπει κάθε βράδυ να πέφτει για ύπνο και κάθε πρωί να ξυπνάει, για να είναι έτοιμο να φύγει για το σχολείο.

 

Φρόντισε έγκαιρα για τον σχολικό εξοπλισμό

Ένας τρόπος για να μπει για τα καλά το παιδί σου σε σχολική διάθεση είναι να πάτε μαζί για ψώνια που αφορούν το σχολείο. Μία καινούργια σχολική τσάντα, τετράδια μολύβια και στιλό ή ακόμα και μία μοντέρνα μολυβοθήκη θα είναι το κίνητρο για να περιμένει την πρώτη μέρα του σχολείου με αγωνία και καλή διάθεση. Εάν πρόκειται για μεγαλύτερο μαθητή, ίσως χρειαστεί laptop ή επιτραπέζιο υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κάνεις και μια έρευνα αγοράς, ώστε να πάρεις έναν υπολογιστή που θα καλύψει πραγματικά τις ανάγκες του παιδιού.

Σε περίπτωση που έχεις ήδη φροντίσει για την αγορά νέων σχολικών ειδών, μπορείτε να πάτε μαζί για να διαλέξει μόνο του και μερικά εξωσχολικά βιβλία. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει ότι οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν τελειώσει. Από εδώ και πέρα τα βιβλία πρέπει να γίνουν οι καλύτεροί του φίλοι. Επισκεφθείτε μαζί την τοπική βιβλιοθήκη και βρείτε χρόνο να διαβάσετε μαζί νουβέλες, μυθιστορήματα, διηγήματα ή άλλου είδους βιβλία. Του δίνεις την επιλογή να διαλέξει το θέμα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την ηλικία του. Έτσι, θα μπορέσει να προετοιμαστεί με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο για τις προκλήσεις που το περιμένουν τη νέα χρονιά.

 

 

Οργάνωσε τον χώρο μελέτης του

Τακτοποίησε τον χώρο του γραφείου επαναφέροντας τα σχολικά είδη σε πρώτο πλάνο. Είναι καλό σιγά-σιγά το παιδί να μπαίνει σε σχολική διάθεση. Οι αλλαγές μπορούν να ξεκινήσουν από τον δικό του χώρο στο σπίτι. Ο χώρος που θα μελετάει θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο όπου το παιδί θα μπορεί να απομονωθεί και να συγκεντρωθεί. Εάν το παιδί διαβάζει σε μέρος του σπιτιού, όπως η κουζίνα ή το σαλόνι, όπου βλέπει άλλα μέλη της οικογένειας να πηγαινοέρχονται ή να βλέπουν τηλεόραση, αποσπάται εύκολα η προσοχή του. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα να μην μπορέσει να διαβάσει σωστά, ίσως και καθόλου.

Ένα απλό γραφείο ή ακόμα κι ένα άνετο τραπέζι είναι ό,τι χρειάζεται ένας μαθητής του δημοτικού. Φρόντισε να είναι αρκετά ευρύχωρο ώστε να χωράει τα τετράδια, βιβλία, μολύβια κι ό,τι άλλο χρησιμοποιεί όταν μελετάει. Εάν ο χώρος που διαθέτεις είναι μικρός, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πτυσσόμενο τραπέζι το οποίο αναδιπλώνεται κι έτσι θα εξοικονομείς χώρο. Απαραίτητα είναι και μία ανατομική καρέκλα γραφείου που θα στηρίζει καλά την σπονδυλική του στήλη, ένα καλό επιτραπέζιο φωτιστικό και μια ραφιέρα στην οποία θα μπορεί να τοποθετεί τα βιβλία και άλλα αγαπημένα του αντικείμενα. Αν το υπνοδωμάτιο μοιράζονται δύο παιδιά, προτίμησε να χωρίσεις τα γραφεία τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι όσο γίνεται πιο απομονωμένα όταν μελετάνε. Έτσι, το καθένα θα έχει το δικό του χώρο μελέτης, ενώ θα αποφύγεις τις εντάσεις.

 

Τόνωσέ του το ηθικό

Οι προετοιμασίες, η προμήθεια σχολικών ειδών, οι εγγραφές και άλλες διευθετήσεις είναι σίγουρα απαραίτητες. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η προετοιμασία για επιστροφή στο σχολείο δεν είναι μόνο υλική αλλά και ψυχολογική. Αυτό ισχύει για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Συζήτησε με το παιδί σου σχετικά με το επερχόμενο σχολικό έτος, ώστε να διευκολύνεις την οποιαδήποτε ανησυχία του. Πρόσφερέ του τη δυνατότητα να μιλήσει για τα συναισθήματά του, τους πιθανούς φόβους του και τις ανησυχίες που μπορεί να έχει. Είναι, επίσης, μια ευκαιρία να του τονίσεις τις θετικές απολαβές από την επιστροφή του στο σχολείο όπως είναι η συνάντησή του με τους συμμαθητές του, οι νέες δραστηριότητες που θα αναλάβει ή τον ενθουσιασμό που θα νιώσει όταν συναντήσει τους φίλους του κ.ά.

Εάν το παιδί πρόκειται να πάει πρώτη φορά παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο ή δημοτικό, μπορείς να του μιλήσεις για τα θετικά που έχει το σχολείο. Προσπάθησε πάντα να κρατάς μια θετική στάση την οποία και θα μεταδώσεις στο παιδί μέσα από τη συζήτηση μαζί του. Για παράδειγμα, μπορείς να του πεις ότι θα γνωρίσει νέους φίλους, θα μάθει καινούργια πράγματα κ.λ.π. Γενικά, θα πρέπει να κάνεις το παιδί να αισθανθεί ασφάλεια, προσπαθώντας να του λύσεις οποιαδήποτε απορία έχει για αυτή τη νέα εμπειρία στη ζωή του.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη