Πώς να επιλέξετε το καλύτερο επαγγελματικό πλατό

by Aggeliki Tsoukana

Όπως και με το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού μιας επαγγελματικής κουζίνας, η επιλογή επαγγελματικού πλατό μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Κυρίως γιατί πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές. Συνεπώς, θα πρέπει να καταγράψετε τις ανάγκες της επιχείρησής σας και να ελέγξετε τέσσερις βασικές παραμέτρους, οι οποίες αναλύονται στη συνέχεια.

 

Τύπος ενέργειας: Ηλεκτρισμός ή Αέριο

Τα επαγγελματικά πλατό διαθέτουν δύο βασικούς τύπους ενέργειας, ηλεκτρικά και αερίου. Οι βασικότερες διαφορές εντοπίζονται στον χρόνο θέρμανσης και ανάκτησης. Τα μοντέλα αερίου συνήθως θερμαίνονται και ανακτούν ταχύτερα την ισχύ επίσης από τα αντίστοιχα ηλεκτρικά.

Ο χρόνος ανάκτησης είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσει το πλατό στη σωστή θερμοκρασία ψησίματος μετά την απενεργοποίησή του ή και μετά τη μείωση θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, εάν τοποθετήσετε στο πλατό μπριζόλες που μόλις βγήκαν από το ψυγείο.

Τα ηλεκτρικά πλατό είναι ευκολότερα στη μεταφορά και στην εγκατάσταση. Διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη, γεγονός που τα καθιστά πιο ευέλικτα και κατάλληλα για μεγάλες επαγγελματικές κουζίνες έως και μικρές φορητές μονάδες τροφοδοσίας.

 

 

Υλικό επιφάνειας

Τα τρία βασικά υλικά κατασκευής που χρησιμοποιούνται στα επαγγελματικά πλατό είναι ανοξείδωτο ατσάλι, επιχρωμιωμένος χάλυβας, και κεραμική πλάκα.

Τα ανοξείδωτα πλατό είναι κατάλληλα για συνεχές ψήσιμο, αλλά απαιτούν κατάλληλη συντήρηση για να αποφευχθεί η φθορά τους. Είναι ευέλικτα και οικονομικά, ωστόσο απαιτεί έμπειρο προσωπικό για βέλτιστη χρήση και καλά αποτελέσματα ψησίματος.

Το επιχρωμιωμένο φινίρισμα εξασφαλίζει αποτελεσματική μεταφορά θερμότητας στα τρόφιμα, κάτι που σημαίνει ότι εκπέμπει λιγότερη θερμότητα στην κουζίνα. Αποτρέπει επίσης τα τρόφιμα να κολλήσουν στην επιφάνεια, την ίδια στιγμή που ο καθαρισμός είναι αρκετά εύκολος, σε σχέση με την ανοξείδωτη επιφάνεια.

Η κεραμική επιφάνεια εξασφαλίζει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, αφού η επιφάνεια θερμαίνεται πιο γρήγορα. Επιπλέον, ο καθαρισμός γίνεται ακόμη πιο εύκολος με την ειδική ξύστρα για κεραμικές επιφάνειες.

 

Τύπος επιφάνειας

Οι επαγγελματικές επιφάνειες ψησίματος διατίθενται σε τρεις διαφορετικούς τύπους, λεία επιφάνεια, ραβδωτή και μεικτή.

Η επιλογή τύπου επιφάνειας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με το μενού του καταστήματος αλλά και τις ευκολίες που χρειάζεστε κατά το ψήσιμο.

Στα πλατό με λεία επιφάνεια δεν υπάρχουν αυλακώσεις. Έτσι, το λίπος των ψητών δεν διοχετεύεται άμεσα στον λιποσυλλέκτη, ώστε τα ψητά να μαγειρεύονται στα λίπη τους. Ιδανικός τρόπος μαγειρέματος για τηγανίτες και αυγά.

Αντίστοιχα, η ραβδωτή επιφάνεια είναι ιδανική κυρίως για κρέας και ψάρι, αφού οι μικρές αυλακώσεις διοχετεύουν το λίπος στον λιποσυλλέκτη, εξασφαλίζοντας υγιεινότερο μαγείρεμα.

Τέλος, τα μοντέλα με μεικτή επιφάνεια (2/3 λεία, 1/3 ραβδωτή) συνδυάζουν μία επίπεδη επιφάνεια και μία με ραβδώσεις. Είναι η τέλεια επιλογή για καταστήματα με διευρυμένο μενού. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιλογή παρέχεται μόνο στις μεγάλες εκδόσεις πλατό. Πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται μεγάλος χώρος κουζίνας. Διαφορετικά, θα πρέπει να αγοραστούν ξεχωριστά πλατό για κάθε τύπο ψησίματος.

Ενδεικτικά, μία πρόταση όπως η Hendi 203170 διαθέτει compact σχεδιασμό και μπορεί άνετα να συνδυαστεί με μία αντίστοιχη με λεία επιφάνεια.

 

Τρόπος τοποθέτησης

Τα επαγγελματικά πλατό χωρίζονται σε επιδαπέδια και επιτραπέζια. Ο τρόπος τοποθέτησης επηρεάζει το μέγεθος της συσκευής. Τα επιδαπέδια διατίθενται ως αυτόνομες συσκευές, ενώ τα επιτραπέζια μοντέλα έχουν την ευελιξία να τοποθετούνται πάνω από άλλες συσκευές. Και στις δύο περιπτώσεις, απαιτείται η εγκατάσταση κάτω από απορροφητήρα. Κάτι που εξαρτάται από τις διαστάσεις και τη διαρρύθμιση της κουζίνας.

Συνοψίζοντας τις ανάγκες σας, αυτά που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η πηγή ισχύος που μπορείτε να υποστηρίξετε, η επιφάνεια με βάση το μενού ή και τον φόρτο εργασίας της κουζίνας σας και, τέλος, η δομή του επαγγελματικού πλατό με βάση τη διαρρύθμιση του χώρου σας.

Μπορείς να δεις ακόμη