Όλα με πεπόνι!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η σαλάτα, η μαρμελάδα και το παγωτό μπορούν να έχουν την ίδια γεύση. Αλμυρές και γλυκές συνταγές με βάση το πεπόνι.

 

 

Σαλάτα ρόκα, πεπόνι, προσούτο, ανθότυρο

Πλούσια σε χρώματα αρώματα και γεύση, μαζί με λίγο φρυγανισμένο ψωμί γίνεται ένα πλήρες γεύμα από μόνη της.

 

Υλικά για 2-3 άτομα

  • 1 σακουλάκι ρόκα
  • 150 γρ. πεπόνι
  • 5-6 φέτες προσούτο
  • 150 γρ. ανθότυρο σε κυβάκια ή μοτσαρέλα
  • 2 κουτ. σούπας πέστο βασιλικού (έτοιμο ή σπιτικό)
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Ξύδι βαλσαμικό

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το πεπόνι στη μέση, αφαιρούμε τα σποράκια και κόβουμε τη σάρκα σε κυβάκια ή με κουταλάκι παριζιέν σε μπαλίτσες.
  2. Βάζουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί καλά και τοποθετούμε πάνω το προσούτο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να γίνει τραγανό και το βγάζουμε να κρυώσει σε χαρτί κουζίνας και να γίνει τραγανό και μετά το σπάμε σε μικρότερα κομμάτια.
  3. Κόβουμε το ανθότυρο σε κυβάκια και το μαρινάρουμε με το πέστο.
  4. Βάζουμε σε σαλατιέρα τη ρόκα και σκορπίζουμε ομοιόμορφα πάνω τα κομματάκια από το πεπόνι, το ανθότυρο και το προσούτο.
  5. Αλατίζουμε ελαφρά, ραντίζουμε με σταγόνες από ελαιόλαδο και ξύδι βαλσάμικο και σερβίρουμε αμέσως.

 

 

Μαρμελάδα πεπόνι

Μια αλλιώτικη μαρμελάδα που αξίζει να δοκιμάσετε και να μοιραστείτε τη γεύση στο πρωινό αλλά και σαν συνοδευτικό σε παγωτά και κρέμες.

 

Υλικά:

  • 800 γρ. πεπόνι ζυγισμένο μετά το καθάρισμα
  • 700 γρ. αχλάδια ζυγισμένα μετά το καθάρισμα
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 1-2 βανιλίνες
  • Χυμό από μισό λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Αφού καθαρίσουμε, ζυγίσουμε και κόψουμε τα φρούτα σε κομμάτια, τα ρίχνουμε σε ευρύχωρη κατσαρόλα που τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  2. Όταν πάρουν μια πρώτη βράση τα φρούτα και διαλυθεί η ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην πιτσιλάει η μαρμελάδα και αφαιρούμε τους αφρούς που θα δημιουργηθούν στην επιφάνειά της μαρμελάδας με τρυπητή κουτάλα.
  3. Προσθέτουμε τις βανιλίνες και αφήνουμε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει για 45 λεπτά περίπου μέχρι να χάσει τα υγρά της.
  4. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει και τότε την πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα να αποκτήσει ομοιογενή υφή. Είναι αρκετά ρευστή.
  5. Ξαναβάζουμε λοιπόν την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει καλύτερα η μαρμελάδα. Για να είμαστε σίγουροι, κάνουμε το εξής τεστ: ρίχνουμε μια μικρή ποσότητας μαρμελάδας πάνω σε κρύο πιάτο(που έχουμε αφήσει στο ψυγείο).Όταν ανοίγουμε δρόμο με το δάχτυλο, πρέπει να μένει ανοιχτός. Τότε προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και δίνουμε μια τελευταία βράση πριν τραβήξουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  6. Με τη βοήθεια κουτάλας μοιράζουμε τη μαρμελάδα (καυτή όπως είναι) σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
  7. Όταν κρυώσουν γυρνάμε τα βάζα από την καλή και τα διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μετά το άνοιγμα του βάζου, διατηρούμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.

 

 

Παγωτό πεπόνι

Πλούσια γεύση από πεπόνι που αξίζει να δοκιμάσετε στην παγωτομηχανή σας.

 

Υλικά

  • 500 γρ. σάρκα πεπονιού (κατά προτίμηση με πορτοκαλί σάρκα)
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 125 γρ. ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική
  • 200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36%, κρύα από το ψυγείο
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες λιπαρών

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τους κρόκους των αυγών μαζί με τη ζάχαρη σε μεταλλικό μπολ και το τοποθετούμε σε μπεν μαρί (το στερεώνουμε σε κατσαρόλι με νερό που βράζει χωρίς να ακουμπά ο πάτος του μπολ στο νερό).
  2. Ξεκινάμε να χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγα μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα πολύ καλά. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Καθαρίζουμε τα χτυπητήρια του μίξερ και χτυπάμε σε καθαρό μπολ την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Ενσωματώνουμε μέσα πρώτα το γιαούρτι και μετά το κρύο μείγμα των αυγών.
  4. Πολτοποιούμε τη σάρκα του πεπονιού στο μπλέντερ και ενσωματώνουμε κι αυτόν στο μείγμα.
  5. Παγώνουμε το μείγμα του παγωτού σε παγωτομηχανή και το μεταφέρουμε σε δοχείο με καπάκι. Το αφήνουμε στην κατάψυξη να παγώσει καλύτερα.
  6. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε αφήνουμε το παγωτό 10 λεπτά εκτός κατάψυξης και στη συνέχεια κόβουμε μπάλες με σκουπ παγωτού και σερβίρουμε σε μπολ.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, ραβδομπλέντερ, μπλέντερ, μίξερ χειρός, τηγάνι.

Μπορείς να δεις ακόμη