Πως να τοποθετείς σωστά τα σκεύη στο πλυντήριο πιάτων

 

Αν και το πλύσιμο των πιάτων είναι αναγκαίο, οι περισσότεροι το θεωρούν μια χρονοβόρα και βαρετή διαδικασία. Αν ζεις μόνος ή δεν μαγειρεύεις αρκετά μπορεί να μην περνάς και πολύ χρόνο πάνω από τον νεροχύτη. Όμως μια οικογένεια ή ένας λάτρης της μαγειρικής αφιερώνουν πολύ χρόνο για το πλύσιμο των πιάτων. Παράλληλα γίνεται μεγάλη σπατάλη σε νερό και απορρυπαντικά, ενώ οι απώλειες των σκευών που γλιστράνε και σπάνε δεν είναι καθόλου αμελητέες.

Μάλιστα, όσο παράξενο κι εάν ακούγεται, το σπάσιμο των πιάτων και των ποτηριών ήταν η αιτία για να εφευρεθεί το πλυντήριο πιάτων. Μια πλούσια κυρία κάπου στα 1850, παρατήρησε ότι τα ακριβά της σερβίτσια φαγητού, κάθε φορά που παρέθετε δείπνο σε φίλους και γνωστούς, έμεναν λειψά. Οι υπηρέτες της κατά το πλύσιμο των πιάτων ήταν πολύ απρόσεχτοι και η μόνη λύση για να διασώσει τα πολύτιμα σερβίτσια της ήταν να τα πλένει μόνη της. Αυτό φυσικά το θεωρούσε ανεπίτρεπτο για μια γυναίκα της δικής της κοινωνικής τάξης.

Άρχισε να σκέφτεται λοιπόν πόσο χρήσιμο θα ήταν να υπήρχε μια μηχανή να πλένει τα πιάτα αντί για εκείνη. Μάλιστα υπήρχε ήδη μια μηχανή γι’ αυτό τον λόγω αλλά δεν δούλευε καλά. Έτσι η Cochrane, αποφάσισε να εφεύρει μια καλύτερη. Και τα κατάφερε. Παρόλα αυτά δυσκολεύτηκε πολύ να την πουλήσει στις νοικοκυρές της εποχής. Ωστόσο η εφεύρεσή της εκτιμήθηκε πολύ από τον χώρο της εστίασης όπου και έκανε θραύση. Μέχρι το 1950 τα πλυντήρια πιάτων είχαν μπει για τα καλά στα νοικοκυριά, τουλάχιστον στην Αμερική, για να φτάσει στις μέρες μας να γίνει είδος ανάγκης και όχι πολυτελείας.

Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί που ακόμη και σήμερα δεν έχουν πειστεί για τη χρησιμότητά του. Υπάρχει ακόμη η ιδέα πως γίνεται μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, ότι τα πιάτα δεν καθαρίζονται καλά, πως πρέπει να τα πλένεις πριν τα τοποθετήσεις στη συσκευή κι έτσι κάνεις διπλό κόπο. Πολλοί είναι σκεπτικού ακόμη και για το αν τα κατσαρoλικά και τα ταψιά μπαίνουν στο πλυντήριο. Αν έχεις ήδη πλυντήριο γνωρίζεις πως όλα αυτά δεν ισχύουν.

Το πλύσιμο στο πλυντήριο είναι πιο υγιεινό αφού οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες και δεν χρησιμοποιείς σφουγγαράκια και πετσέτες που αποδεδειγμένα είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι. Εξοικονομείς νερό και απορρυπαντικό και η κατανάλωση ρεύματος με τα σύγχρονα μοντέλα είναι πολύ μικρές. Τέλος, το βασικότερο όλων είναι ότι εξοικονομείς χρόνο. Ακόμα και εάν κάνεις μια γιορτή δεν είσαι υποχρεωμένος να χαραμίσεις τον χρόνο σου πάνω από τον νεροχύτη για να πλύνεις όλα αυτά τα σκεύη. Το πλυντήριο πλένει για σένα και εσύ απολαμβάνεις τη συντροφιά των αγαπημένων σου ανθρώπων.

Αν λοιπόν έχεις βάλει στη ζωή σου το πλυντήριο ξέρεις την αξία του και το χρησιμοποιείς καθημερινά κάνοντας την ζωή σου ευκολότερη. Αν όμως έχεις κάποια παράπονα από το αποτέλεσμα, πρέπει να γνωρίζεις πως σπάνια φταίει η ίδια η συσκευή ενώ συνήθως ευθύνεται το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείς και η μη ορθή χρήση. Πρέπει πάντα να διαβάζεις και να ακολουθείς τις οδηγίες που ο κατασκευαστής ορίζει για την καλή του λειτουργία.

Συνήθως αυτό που χαλάει το αποτέλεσμα είναι η σκληρότητα του νερού, το απορρυπαντικό και ο τρόπος που το βάζεις στο πλυντήριο (κάποιοι το πετάνε μέσα στη συσκευή αγνοώντας την ειδική θήκη με αποτέλεσμα να μην αφομοιώνεται σωστά το σαπούνι). Επίσης, αν δεν ελέγχεις τις οδηγίες των σκευών έχει ως αποτέλεσμα να χαλάνε τα ίδια τα σκεύη.

Ακόμα κακό αποτέλεσμα προκαλεί το βρώμικο φίλτρο αλλά και το γεγονός ότι δεν έχεις επιλέξει το σωστό πρόγραμμα για την πλύση. Όμως, το σημαντικότερο λάθος που κάνεις είναι ότι δεν τοποθετείς τα σκεύη σωστά στο πλυντήριο. Σαφώς δεν είναι πυρηνική φυσική αλλά έχει σημασία πως βάζεις τα σκεύη μέσα σε αυτό.

 

Μαχαιροπίρουνα

Τα μαχαιροπίρουνα είναι αυτά που συνήθως δεν καθαρίζουν πολύ καλά ή έχουν φθορές. Για αρχή βεβαιώσου πως τα μαχαιροπίρουνά σου μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο, ειδικά εάν διαθέτουν πλαστικές και ξύλινες χειρολαβές. Ορισμένα υλικά δεν αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και τότε σίγουρα θα έχεις καταστροφές. Χρησιμοποίησε το ειδικό καλαθάκι που διαθέτει ο κατασκευαστής και τοποθέτησέ τα με τις λαβές προς τα κάτω. Απορείς; Κι όμως αυτό είναι το σωστό γιατί οι ψεκαστήρες του νερού στο κάτω τμήμα του πλυντηρίου είναι κάτω από το καλάθι με φορά προς τα πάνω.

Επίσης, να θυμάσαι ότι εάν το καλάθι σου διαθέτει καπάκι με διαχωριστικά, να το χρησιμοποιείς ώστε τα μαχαιροπίρουνα να παραμένουν διαχωρισμένα και να μην ακουμπούν το ένα με το άλλο. Σε περίπτωση που δεν έχει, να μην βάζεις σε μια θήκη μόνο κουτάλια ή μόνο πιρούνια γιατί θα εφαρμόζουν μεταξύ τους και δεν θα καθαρίζουν σωστά ενώ οι κουτάλες καλό είναι να τοποθετούνται στο πάνω καλάθι σε οριζόντια θέση ή ακόμα καλύτερα στην ειδική θέση που διαθέτουν τα περισσότερα πλυντήρια.

 

Πιάτα

Τα πιάτα μπαίνουν πάντα στον κάτω χώρο στις ειδικές θήκες. Πριν τα βάλεις στο πλυντήριο βεβαιώσου ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα από φαγητό. Δεν χρειάζεται να τα πλύνεις στη βρύση, αρκεί να τα σκουπίσεις με λίγο χαρτί ή ένα βουρτσάκι. Προσπάθησε να μην ακουμπάνε το ένα με το άλλο ώστε να κυκλοφορεί το νερό ανάμεσά τους για να καθαρίσουν. Τα πολύ βρώμικα πιάτα προσπάθησε να τα τοποθετείς στο κέντρο, ενώ εάν έχεις χειροποίητα ή πορσελάνινα ή επιχρυσωμένα πιάτα καλό θα ήταν να πλένονται στο χέρι γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να τα φθείρουν. Τέλος, εάν τοποθετήσεις τα πιάτα σε δύο παράπλευρες θήκες φρόντισε να μην ακουμπούν πλευρικά για να μην σπάσουν.

 

 

Δοχεία αποθήκευσης

Τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης μπορούν να πλένονται στο πλυντήριο εφόσον ο κατασκευαστής το συστήνει. Καλό θα ήταν να τα βάζεις στο πάνω καλάθι γιατί στο κάτω σημείο οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές. Επίσης, είναι καλό να τα τοποθετείς στραμμένα κάθετα, προς τα κάτω, για να μην παραμένει το βρώμικο νερό μέσα.

 

Μαγειρικά Σκεύη

Εφόσον το μέγεθος της συσκευή σου είναι μεγάλο, οι κατσαρόλες, τα ταψιά και τα τηγάνια πλένονται στο πλυντήριο πάντα ακολουθώντας τις συμβουλές του κατασκευαστή τους. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς το κατάλληλο πρόγραμμα του πλυντηρίου για κατσαρόλες. Τα σκεύη αυτά τα τοποθετούμε συνήθως στο κάτω καλάθι στραμμένα προς τα κάτω. Μπορείς να βάλεις κατσαρόλες και ταψάκια και στο πάνω καλάθι όταν αυτά δεν είναι πολύ λερωμένα, αλλά φρόντισε να είναι πάντα στραμμένα προς τα κάτω.

Ποτήρια και κούπες

Τα γυάλινα ποτήρια και οι κούπες τοποθετούνται στο επάνω καλάθι. Καλό είναι να μην τα κολλάς μεταξύ τους αλλά να τα βάλεις ανάμεσα στα «δοντάκια» του πλυντηρίου ώστε να μην χαραχθούν και σπάσουν. Τα κολονάτα ποτήρια τοποθέτησέ τα κοντά στις ειδικές εγκοπές που τα στερεώνουν και δεν σπάνε. Τέλος, εάν τα ποτήρια σου θαμπώνουν, πρόσεξε γιατί είτε το ποτήρι δεν αντέχει στο πλυντήριο, είτε τα πλένεις σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, είτε χρησιμοποιείς λάθος δοσολογία απορρυπαντικού.

 

Extra Tips

Να θυμάσαι ότι θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα όταν δεν υπερφορτώνεις το πλυντήριό σου, δηλαδή τα σκευή πρέπει να μην είναι κολλημένα το ένα με το άλλο για να κυκλοφορεί το νερό. Επίσης, πάντα να ελέγχεις ότι οι ψεκαστήρες είναι ελεύθεροι και καθαροί και γυρίζουν σωστά. Μην ξεχνάς να τσεκάρεις εάν το σκεύος είναι ασφαλές να πλυθεί στο πλυντήριο πιάτων. Να θυμάσαι εάν βάλεις ανοξείδωτα και ασημένια αντικείμενα να πλυθούν μαζί, αυτά να μην ακουμπούν μεταξύ τους γιατί θα υπάρξει αντίδραση και μπορεί να ραγίσουν.

Τέλος ιδιαίτερη προσοχή θέλουν πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα γιατί μπορεί εύκολα να φθαρούν.

Ορίστε λοιπόν η λύση για ακόμα καθαρότερα πιάτα. Τελικά, όπως θα διαπίστωσες  δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο.

 

Μπορείς να δεις ακόμη