Καλοκαίρι. Η εποχή που κυριολεκτικά όλοι οι κάτοικοι της υπέροχης αυτής χώρας ξαμολιούνται στις πανέμορφες παραλίες για να δροσιστούν τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Όμως, λίγο η κρίση και οι συνέπειές της που επιτρέπουν περιορισμένες διακοπές, λίγο ο μεγάλος πληθυσμός της Αθήνας και της Αττικής γενικότερα, λίγο και η μόδα για συγκεκριμένες παραλίες, όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και γνωστές τουριστικές περιοχές, οδηγεί σε τεράστια συσσώρευση κόσμου σε μικρές ή μεγάλες παραλίες.
Εκεί χρειάζεται κόπος και τρόπος και για να περάσεις καλά, αλλά και να διατηρήσεις την υπομονή σου, ανάλογα βέβαια πάντοτε και με τις συνθήκες και τις ώρες της επίσκεψής σου. Διότι άλλο να πας πρωί-πρωί με δύο παιδάκια και άλλο με την εργένικη άνεσή σου ντάλα μεσημέρι, άλλο να πας σε οργανωμένη και άλλο σε ερημική κ.ο.κ. Σε όλα αυτά θα ρίξουμε μια ματιά παρέα για χρήσιμες συμβουλές.
Ώρες προσέλευσης
Ανεξάρτητα από το ποιος είσαι, εάν έχεις παιδιά, οικογένεια ή όχι, το σίγουρο είναι ότι εάν θες να προλάβεις ξαπλώστρα ή και ομπρέλα σε οργανωμένη παραλία θα πρέπει να ξεκινήσεις το ταξίδι πρωί και μάλιστα πολύ πρωί εάν μιλάμε για οργανωμένες παραλίες της Αττικής, ανεξαρτήτως μήνα. Τα Σαββατοκύριακα σχεδόν τα πάντα (σε επίπεδο ξαπλώστρας, ομπρέλας, σκιάς) σε οργανωμένες ή όχι παραλίες είναι κατειλημμένα το πολύ μέχρι τις 8:30’ και 9:00’, και το μόνο που απομένει σε αργοπορημένους είναι είτε να σηκωθεί κάποιος και να πάρουν τη θέση του ή να ξεροσταλιάσουν με καρεκλίτσα ή πετσετούλα στον ήλιο.
Για να μιλήσουμε και σε επίπεδο υγείας τώρα, καλό είναι, ειδικά εάν έχετε και μικρά ή όχι παιδιά, να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11-5. Πέρα από τη σαφή προφύλαξη από την έκθεση στον ήλιο που θα πετύχετε έτσι, οι εν λόγω ώρες δηλαδή 9-11 και μετά τις 5 είναι εξαιρετικές για μπάνιο διότι και λιγότερο κόσμο θα βρείτε λογικά (και άρα περισσότερη ησυχία), ενώ ειδικά το πρωί συνήθως η θάλασσα είναι και πιο καθαρή. Οπότε δείτε τα γούστα σας και προχωρήστε.
Savoir Vivre Παραλίας
Ναι, το μπάνιο στη θάλασσα σίγουρα πρέπει να περιλαμβάνει λιγότερο άγχος και ανεμελιά, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν κανόνες, τις περισσότερες φορές άγραφοι, που πρέπει να τηρούνται για να περνάμε όλοι καλά.
Όχι Ρακέτες – Όχι υπερβολική φασαρία
Ναι, γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να αποχωριστεί κανείς ένα εκ των βασικών στοιχείων του ελληνικού «μπιτσοπολιτισμού», αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε και τους άλλους που έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς στην παραλία, και καλό είναι να μην “αθλούμαστε” ακριβώς δίπλα εκεί που λιάζονται. Το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε πηγή υπερβολικού θορύβου, όπως το τάβλι, το παιχνίδι με μπάλα (μέσα σε λουόμενους, εντός και εκτός θαλάσσης) για παιδιά και ενήλικες όπως επίσης και ο υπερβολικά δυνατός τόνος φωνής και λοιπές υπερβολές σε συνομιλία ή τραγούδια. Επίσης, το beach volley καλό είναι να παίζεται στα κανονικά γήπεδα όπου και εάν υπάρχουν, όπως γενικότερα η οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα που έχεις στο νου να γίνεται σε προβλεπόμενα μέρη, μιας και πέρα από την ενόχληση υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού.
Προσοχή στα κατοικίδια
Είναι γεγονός ότι οι ελληνικές παραλίες είναι από τα πλέον εχθρικά μέρη για ζώα, όπως επίσης ότι πολλοί πιστεύουν πως όλα τα ζώα ανεξαιρέτως μολύνουν τη θάλασσα, πράγμα που δεν ισχύει, Από την άλλη, όσοι συνοδεύουν κάποιο ζώο (λογικά, σκύλο) θα πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν υποχρεώσεις και μάλιστα, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν η παραλία έχει πολύ κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις μαζί σου το σκυλάκι σου, καλό θα είναι να έχεις μαζί σου εφόδια για να μαζέψεις πιθανές ακαθαρσίες.
Φουσκωτά, αυτό το λάθος
Φέτος, είναι το καλοκαίρι του ροζ φλαμίνγκο, αλλά γενικά, ειδικά τα τεράστια φουσκωτά, είναι λάθος για τις παραλίες με πολύ κόσμο. Ενοχλούν τους γύρω σου, μπορεί να χτυπήσουν άλλους κολυμβητές, πιάνουν χώρο σε αυτοκίνητο και παραλία, ενώ κρύβουν και άλλους κινδύνους, ειδικά για τα μικρά παιδιά.Σε αρκετές παραλίες υπάρχουν υποβρύχια ρεύματα που δεν αστειεύονται κι εκεί που έχεις αράξει εσύ, μπορείς να βρεθείς με το φλαμίνγκο ή το όποιο ανάλογο φουσκωτό στα ανοικτά και σε κίνδυνο.
Μάζευε τα σκουπίδια σου
Κανείς δεν θέλει να μαζεύει τα σκουπίδια του άλλου, κανείς δεν έχει όρεξη να παίζουν τα παιδιά του με τα αποτσίγαρά του και καλό είναι να αφήνουμε την παραλία καθαρή για να την βρούμε σε καλή κατάσταση την επόμενη φορά που θα την επισκεφθούμε. Ακόμα χειρότερα, εάν έχεις παιδιά: μάζεψε ό,τι καταστροφή άφησαν πίσω τους και κυρίως μην αφήσεις πίσω πάνες, χαρτιά και μωρομάντιλα. Ας γνωρίζουμε επίσης πως χιλιάδες ζώα της θάλασσας πεθαίνουν κάθε χρόνο από κατάποση πλαστικών και τη ζημιά που προκαλούμε στις θάλασσές μας. Ας κάνει ο καθένας από μας την αρχή.
Άφησε λίγο χώρο και στον άλλον
Ναι, είναι κατανοητό ότι όλοι θέλουμε να χωρέσουμε, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει με το να καθόμαστε ο ένας πάνω στον άλλο. Πόσες φορές έχεις γυρίσει από το μπάνιο σου και έχεις βρει κάποιον να κάθεται με την πετσέτα του δίπλα στη δική σου ή την ξαπλώστρα του σχεδόν στην ομπρέλα σου.
Να τηρείς τους κανόνες της παραλίας
Αν η παραλία είναι οργανωμένη έχει κάποιους κανόνες τους οποίους πρέπει να σεβαστείς για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων αλλά και –κυρίως- για λόγους ασφαλείας. Για να υπάρχουν κάποιοι κανόνες υπάρχει κάποιος λόγος, οι θέσεις για τα ΑΜΕΑ πρέπει να γίνονται σεβαστές, ενώ πάντοτε θα πρέπει να τηρείς τις εντολές του ναυαγοσώστη. Πέρα από την διασκέδαση, μην ξεχνάς ότι ένα βασικός στόχος της επίσκεψης στην παραλία είναι να γυρίσεις εσύ και η οικογένειά σου σπίτι με ασφάλεια.
Εφόδια παραλίας
Νερό ή άλλα υγρά
Επειδή είτε πας σε οργανωμένη είτε σε παραλία χωρίς κάποια καντίνα το πρώτο πράγμα που θα πάθεις είναι να διψάσεις, καλό είναι να έχεις φροντίσει να φέρεις νερό ή χυμούς ή καφέ ή οποιοδήποτε άλλο αναψυκτικό ή ποτό θέλεις.
Φαγητό και ψυγειάκι
Επειδή όλοι σχεδόν μεγαλώσαμε με μια μαμά που κουβαλούσε πλαστικά δοχεία με κεφτεδάκια, αν τηρείς τα έθιμα και θέλεις να ταΐσεις τα παιδιά σου με σπιτικό φαγητό, αλλά και να διατηρήσεις σε καλή θερμοκρασία τα αναψυκτικά και το νερό σου, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να πάρεις ένα ψυγειάκι ή αντίστοιχο δοχείο για να διατηρείς παγωμένο το νερό σου.
Αντηλιακό και λοιπά καλλυντικά κι εφόδια παραλίας
Μπάνια χωρίς αντηλιακό στις μέρες μας δεν νοούνται, οπότε συνδύασέ το με γυαλιά ηλίου, τυχόν άλλες κρέμες και ότι άλλο είναι απαραίτητο. Σίγουρα θα χρειαστείς κάτι για τα τσιμπήματα από έντομα ή μέδουσες ή μπορεί και κάποιο εντομοαπωθητικό σπρέι ή κρέμα.
Εάν έχεις μαζί σου παιδιά απαραίτητα είναι επίσης και πάνες, μωρομάντιλα, έξτρα αλλαξιές ρούχα, κουβαδάκια, φτυαράκια κ.ο.κ.. Περιττό να αναφερθεί ότι σε κάθε περίπτωση αν έχεις μαζί σου παιδιά το βασικό σου μέλημα θα πρέπει να είναι η ασφάλειά τους, εντός κι εκτός θαλάσσης, ενώ καλό είναι να μην ξεχνιέσαι και να τα αφήνεις από τα μάτια σου.
Οι παραλίες ανήκουν σε όλους και έτσι πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε.