Smart συσκευές για να ενισχύσετε την ασφάλεια της επιχείρησής σας

by Aggeliki Tsoukana

Όλα τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν με σκοπό την προστασία ενός χώρου από διαρρήκτες και πιθανούς άλλους εισβολείς. Κάθε επιχείρηση χρειάζεται ένα αξιόπιστο σύστημα ασφαλείας. Ακόμα και στο γραφείο στο σπίτι χρειάζεται να διαθέτει το κατάλληλο σύστημα ασφαλείας, ειδικά εάν υπάρχουν αποθέματα μετρητά ή και ευαίσθητες πληροφορίες που πρέπει να προστατευθούν.

Για να μπορέσετε, όμως, να επιλέξετε την κατάλληλη λύση για εσάς πρέπει να γνωρίζετε και τα βασικά χαρακτηριστικά ή τα οφέλη που προσφέρει κάθε σύστημα ασφαλείας.

 

Τι είναι οι «έξυπνες» συσκευές ασφαλείας

Οι «έξυπνες» συσκευές ασφαλείας είναι ένα σύνολο ασύρματων συσκευών όπως ασύρματες IP κάμερες και αισθητήρες, που δεν απαιτούν ειδική μελέτη ή και εγκατάσταση από εξειδικευμένο τεχνικό. Συμβάλουν στην προστασία από πολλές και διαφορετικές απειλές ή κινδύνους όπως διάρρηξη, βανδαλισμός, φωτιά. Βασικό τους πλεονέκτημα είναι η εύκολη εγκατάσταση και μετεγκατάσταση με σχεδόν μηδενικά έξοδα συντήρησης.

Επιπρόσθετα, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ένα ολοκληρωμένο κιτ συναγερμού, πάνω στο οποίο μπορείτε να συνδέσετε όλες τις «έξυπνες» συσκευές ασφαλείας και να το επεκτείνετε ανάλογα τις ανάγκες σας.

 

 

Βιντεοπαρακολούθηση

Η βιντεοπαρακολούθηση προστατεύει με πολλαπλούς τρόπους μια επιχείρηση. Λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επίδοξους δράστες και αποτελεί βασική βοήθεια στον εντοπισμό υπόπτων ή και απόδειξη για την ασφαλιστική επιχείρηση με την οποία συνεργάζεστε.

Εκτός από τις παραδοσιακές κάμερες ασφαλείας υπάρχει πλέον πληθώρα συσκευών τύπου κάμερας πολύ πιο οικονομικές και με αναβαθμισμένες δυνατότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δημοφιλείς IP cameras, οι οποίες συνδέονται μέσω δικτύου και κάνουν streaming εικόνα, ήχο ή βίντεο σε άλλες συσκευές όπως είναι το κινητό σας. Επιπλέον κάποιες από αυτές διατίθενται με επιπλέον λειτουργικότητα όπως είναι η ανίχνευση κίνησης ή προσώπου. Σαφώς, αποτελούν την οικονομικότερη λύση για την εποπτεία ενός επαγγελματικού χώρου από απόσταση, ενώ προσφέρουν επιπλέον έλεγχο σε διάφορα θέματα όπως είναι η εποπτεία των εργαζομένων.

 

Έλεγχος πρόσβασης

Όταν υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης IP καμερών, χωρίς εγκατάσταση κεντρικής συσκευής καταγραφής, σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να αυξήσετε την παραγωγικότητα της επιχείρησής σας ενώ παράλληλα ενισχύεται την ασφάλεια τη δική σας και των πελατών σας. Ταυτόχρονα, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται κατακόρυφα και τα λειτουργικά σας έξοδα.

Αυτές οι IP κάμερες λειτουργούν με μηδενική παρέμβαση από τον χρήστη και παρέχουν δυνατότητες Video Analytics που βασίζονται στην τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ). Μπορούν να αναγνωρίσουν και να καταμετρήσουν ανθρώπους, οχήματα, ή αντικείμενα, και να σας δώσουν στατιστικά για την κίνησή τους στον χώρο της επιχείρησης.

Το προηγμένο σύστημα επιτήρησης χώρου μπορεί να ψάξει για κίνηση σε συγκεκριμένους χώρους στο καταγεγραμμένο βίντεο, και να σας ειδοποιήσει αυτόματα σε περίπτωση ανίχνευσης κάποιας μη συνηθισμένης ενέργειας ή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε κάποιο χώρο και ώρα.

 

Ανίχνευση εισβολής ή καταπάτησης

Ένα σύστημα ανίχνευσης εισβολής όπως το Xiaomi Mi Smart Home Sensor Set Έξυπνοι Αισθητήρες αποτελείται από αισθητήρες κίνησης, παραθύρων και πορτών. Οι αισθητήρες κίνησης τοποθετούνται σε στρατηγικά σημεία και λειτουργούν με την τεχνολογία υπέρυθρων. Έτσι, όταν αντιλαμβάνονται κίνηση (και κατά συνέπεια μεταβολή θερμοκρασίας) στον χώρο στέλνουν σήμα σε μία κεντρική μονάδα και είτε ενεργοποιείται ο συναγερμός, ή λαμβάνετε ειδοποίηση στο smartphone ή το tablet σας.

Όσον αφορά στις ασύρματες μαγνητικές επαφές, αυτές αποτελούνται από δύο μέρη. Το ένα μέρος τοποθετείται στο κινούμενο πλαίσιο της πόρτας ή του παραθύρου και το άλλο στο σταθερό πλαίσιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν κάποιος ανοίξει την πόρτα ή το παράθυρο να διαχωρίζονται οι επαφές και να ενεργοποιείται αυτόματα ο συναγερμός.

Η ευαισθησία ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες σας ή το περιβάλλον. Υπάρχει κι η δυνατότητα να ενεργοποιήσετε του αισθητήρες περιμετρικά, δηλαδή μόνο στις πόρτες και τα παράθυρα, και να απενεργοποιήσετε τα υπόλοιπα ραντάρ όσο βρίσκεστε μέσα στον χώρο. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν διακοπή ρεύματος καθώς όλες οι συσκευές τροφοδοτούνται από μπαταρίες με μεγάλη διάρκεια ζωής.

 

Πυρανίχνευση

Τα ολοκληρωμένα συστήματα πυρανίχνευσης και οι συναγερμοί πυρκαγιάς είναι σχεδιασμένα για να προστατεύουν τις επιχειρήσεις από τη χειρότερη δυνατή υλική ζημιά που μπορεί να συμβεί σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η εγκατάστασή τους πραγματοποιείται από εξειδικευμένους επαγγελματίες, μετά από προσεκτική μελέτη του χώρου.

Για μια μικρή επιχείρηση ή ένα γραφείο, υπάρχουν προηγμένοι ανιχνευτές καπνού όπως η πρόταση της Somfy Ανιχνευτής Καπνού On/Off Smart Home. Ανιχνεύει την πυκνότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και σας προειδοποιεί µε δική του σειρήνα, αποστέλλοντας σήμα στο σύστημα συναγερμού για να ενεργοποιεί τις υπόλοιπες σειρήνες της εγκατάστασης. Ταυτόχρονα θα σας ειδοποιεί µέσω μηνύματος στο smartphone σας και ανοίγει τα ρολά Somfy για να διευκολύνει την εκκένωση των χώρων ή την πρόσβαση των πυροσβεστών.

 

 

Παρακολούθηση συστημάτων

Η διαχείριση των «έξυπνων» συσκευών ασφάλειας γίνεται απομακρυσμένα μέσω ενός smartphone ή tablet ανοίγοντας έτσι ένα ευρύτερο φάσμα δυνατοτήτων επικοινωνίας και πρόληψης.

Μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις στο κινητό για οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει στην επιχείρησής σας, ώστε να λαμβάνετε άμεσα τα μέτρα σας. Έχετε άμεσα εικόνα από τις έξυπνες κάμερες για οτιδήποτε συμβαίνει σε όλους τους χώρους της επιχείρησης, την ίδια στιγμή που οι έξυπνοι αισθητήρες και ανιχνευτές θα σας ενημερώσουν άμεσα αν παραβιαστεί μια πόρτα ή ένα παράθυρο, ή αν υπάρξει κίνηση σε κάποιο χώρο.

 

Συνοψίζοντας τις ανάγκες σας

Οι απαιτήσεις από επιχείρηση σε επιχείρηση διαφέρουν. Κυρίως γιατί υπάρχουν διαφορές, τόσο σε επίπεδο διαρρύθμισης, όσο και σε επίπεδο κόστους σε περίπτωση ζημιάς ή κλοπής. Έτσι, αν για παράδειγμα πρόκειται για την προστασία ενός μεγάλου καταστήματος λιανικής πώλησης, οι «ασύρματες» συσκευές ασφαλείας δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ένα ολοκληρωμένο επαγγελματικό σύστημα συναγερμού που έχει εγκατασταθεί μετά από ειδική μελέτη, ή και είναι συνδεδεμένο 24 ώρες το 24ωρο με ένα κέντρο λήψης σημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι «έξυπνες» συσκευές ασφαλείας αποτελούν μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας. Μειώνουν κατακόρυφα τα λειτουργικά κόστη ενώ μπορούν να λειτουργήσουν άνετα ως συμπληρωματική λύση σε ένα ολοκληρωμένο επαγγελματικό σύστημα συναγερμού.

Μπορείς να δεις ακόμη