Τα βασικά τμήματα μιας επαγγελματικής κουζίνας

by Aggeliki Tsoukana

Ο εξοπλισμός κουζίνας αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας, για οποιοδήποτε χώρο μαζικής εστίασης.

Κατά τον σχεδιασμό μιας επαγγελματικής κουζίνας, είναι σημαντικό να γίνουν οι σωστές επιλογές σε επίπεδο εξοπλισμού. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης εστίασης, κάτι που μεταφράζεται σε υψηλότερη παραγωγικότητα και, κατ’ επέκταση, σε υψηλότερη ποιότητα στα παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να “μελετάται” διεξοδικά κάθε τμήμα μιας επαγγελματικής κουζίνας, καθώς έτσι θα μπορείτε να εξετάσετε αποτελεσματικά τις πραγματικές ανάγκες της επιχείρησής σας.

 

 

Αναλύοντας τον χώρο σας

Κάθε κουζίνα (σε εστιατόριο, καφετέρια, ή ξενοδοχειακή μονάδα) έχει διαφορετικό σχεδιασμό και στυλ. Παρ’ όλα αυτά, φέρουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά, σίγουρα υπάρχει ένα τμήμα καθαριότητας, αποθηκευτικοί χώροι, ο χώρος προετοιμασίας φαγητού, πάσο.

Ασφαλώς, θα προηγηθεί μία ανάλυση του χώρου, όπως π.χ. ηλεκτρολογική ή και υδραυλική εγκατάσταση, όγκος χώρου κλπ., ώστε να οργανωθεί ανάλογα κι η κουζίνα. Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση του εξοπλισμού κουζίνας και η άψογη συνεργασία όλων των μερών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των συσκευών που θα επιλεγούν.

Υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές, σε επίπεδο διαστάσεων, λειτουργικότητας, ενεργειακής απόδοσης, ώστε να σχεδιάσετε εύκολα τη διαρρύθμιση του χώρου που θα «φιλοξενήσει» τον εξοπλισμό της κουζίνας σας και να πετύχετε μέγιστη απόδοση.

 

 

Έμφαση στην εργονομία

Ο εργονομικός σχεδιασμός μιας επαγγελματικής κουζίνας μερικές φορές δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τον σχεδιασμό ή στην επιλογή του εξοπλισμού κουζίνας. Όταν έρχεται η ώρα για τη λήψη αποφάσεων ως προς την επιλογή των κατάλληλων συσκευών επαγγελματικής κουζίνας, συνήθως η επιλογή γίνεται βάσει κόστους και όχι βάσει απόδοσης. Ωστόσο, η εργονομία αποτελεί βασική προτεραιότητα κατά την έρευνα αγοράς.

Ευτυχώς, υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές, σε επίπεδο διαστάσεων, λειτουργικότητας, ενεργειακής απόδοσης ώστε να σχεδιάσετε εύκολα τη διαρρύθμιση του χώρου που θα «φιλοξενήσει» τον εξοπλισμό της κουζίνας σας και να πετύχετε μέγιστη απόδοση.

 

 

Συνοψίζοντας τις ανάγκες σας

Κατά γενικό κανόνα, κάθε επιχείρηση εστίασης σχεδιάζει / στήνει την κουζίνα της βάσει των αναγκών που έχει, όπως π.χ. ο διαθέσιμος χώρος αλλά και το είδος κουζίνας. Για παράδειγμα, διαφορετικές ανάγκες έχει ένα μικρό μπιστρό, άλλες ανάγκες έχει ένα ξενοδοχείο, και διαφορετικές ένα Café Bar.

Ενδεικτικά, σε εστιατόρια με μεγάλη ποικιλία πιάτων, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ποικιλία του εξοπλισμού με διάφορες επιλογές σε συσκευές μαγειρικής όπως φούρνοι, εστίες ή και συσκευές για ειδικές παρασκευές.

Ακόμα κι ένας μικρός χώρος κουζίνας, μπορεί να φιλοξενήσει μια μεγάλη ποικιλία συσκευών για κάθε μαγείρεμα. Οι σύγχρονες επαγγελματικές συσκευές κουζίνας είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ευέλικτες από άποψη διαστάσεων και λειτουργικότητας αλλά και εργονομικές ώστε να είναι ομαλή η ροή, ακόμα και στις ώρες αιχμής. Παράλληλα αποδίδουν αποτελεσματικά.

Εν κατακλείδι, ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να σχεδιάσετε την κουζίνα της επιχείρησής σας από την αρχή, αξίζει να εξετάσετε την αναβάθμιση του εξοπλισμού σας, με πιο εργονομικές και ενεργειακά αποδοτικές επαγγελματικές συσκευές κουζίνας. Το κέρδος είναι μεγάλο σε πολλά επίπεδα (υψηλότερη απόδοση, μείωση λειτουργικού κόστους, μείωση ενεργειακού αποτυπώματος), την ίδια στιγμή που θα αποσβέσετε γρήγορα τα χρήματα που επενδύσατε στην αναβάθμιση του εξοπλισμού σας.

Μπορείς να δεις ακόμη