Θωρακίστε την ασφάλεια του ταμείου σας με ανιχνευτές πλαστών χαρτονομισμάτων

by Aggeliki Tsoukana

Κάθε χρόνο, εντοπίζονται και αποσύρονται εκατοντάδες χιλιάδες πλαστά χαρτονομίσματα παγκοσμίως. Το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών εντοπίζονται στις χώρες της Ευρωζώνης. Δεδομένου ότι πολλά καταστήματα εξακολουθούν να λειτουργούν με μετρητά, όπως καταστήματα λιανικής, περίπτερα, Mini market κλπ., είναι επιτακτική ανάγκη να διαθέτουν τρόπους να ελέγχουν τη γνησιότητα των χαρτονομισμάτων που λαμβάνουν.

Τα μέσα για την ανίχνευση πλαστών χαρτονομισμάτων είναι πολλά. Μένει μονάχα να επιλέξετε αυτό που ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες της επιχείρησής σας.

 

 

Ειδικός μαρκαδόρος ανίχνευσης

Ο ειδικός μαρκαδόρος ανίχνευσης (ή στυλό ανίχνευσης) είναι ο πιο απλός και οικονομικός τρόπος εντοπισμού πλαστών χαρτονομισμάτων. Τα χαρτονομίσματα είναι φτιαγμένα από συνδυασμό υλικών όπως το βαμβάκι και το λινό. Το μελάνι ενός μαρκαδόρου ανίχνευσης περιέχει ένα ειδικό διάλυμα που αντιδρά με το άμυλο που χρησιμοποιείται στο κοινό χαρτί, ενώ σε ένα πραγματικό χαρτονόμισμα θα παραμείνει διάφανο.

Η μέθοδος αυτή ελέγχει μόνο την ποιότητα του χαρτιού και όχι άλλες μεθόδους παραχάραξης, ενώ δεν είναι τόσο πρακτική όταν πρέπει να ελέγξετε πολλά χαρτονομίσματα. Ωστόσο είναι ιδανική ως συμπληρωματική λύση.

 

 

Ανιχνευτές πλαστών χαρτονομισμάτων

Σε αντίθεση με τα στυλό / μαρκαδόρους ανίχνευσης, οι ανιχνευτές πλαστών χαρτονομισμάτων συνδυάζουν διαφορετικές μεθόδους ανίχνευσης όπως ανίχνευση με μαγνητική μελάνη και υπέρυθρη ακτινοβολία, που θεωρούνται οι πιο αποτελεσματικές. Επιπρόσθετα, πολλοί ανιχνευτές όπως ο Olympia NC-560 έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης ώστε να αναγνωρίζουν τα νέα χαρτονομίσματα. Αυτό σας εξοικονομεί χρήματα, αφού δεν θα χρειαστεί να αγοράζετε καινούργιο ανιχνευτή κάθε φορά που εκδίδονται νέα χαρτονομίσματα. Ιδανικά, επιλέξτε ανιχνευτή που να συνδυάζει τις περισσότερες μεθόδους ανίχνευσης.

 

Αυτόματοι και Χειροκίνητοι ανιχνευτές

Οι αυτόματοι ανιχνευτές έχουν τη δυνατότητα να σκανάρουν και να αναγνωρίζουν ακόμα και τα ανακατεμένα χαρτονομίσματα χωρίς την παρέμβαση του χρήστη. Σε αντίθεση με τα χειροκίνητα μοντέλα, όπου ο έλεγχος γίνεται από τον χρήστη με τη βοήθεια μίας UV λάμπας. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζει τα σημεία που πρέπει να παρατηρεί όταν ελέγχει τη γνησιότητα ενός χαρτονομίσματος.

Οι αυτόματοι ανιχνευτές είναι κατάλληλη λύση για έλεγχο και καταμέτρηση πολλών χαρτονομισμάτων ταυτόχρονα, ενώ οι χειροκίνητοι ενδείκνυνται για πιο «ελαφριές» εργασίες σε επίπεδο όγκου. Ωστόσο είναι ιδανικοί για έλεγχο τραπεζικών επιταγών, πιστωτικών καρτών και διαβατηρίων.

 

 

Ταχύτητα ελέγχου

Μετριέται σε χαρτονομίσματα ανά λεπτό και αναφέρεται τόσο στην ταχύτητα σκαναρίσματος όσο και στην ευαισθησία ανίχνευσης. Επομένως, αν ένα μηχάνημα έχει ταχύτητα ελέγχου 1.000 χαρτονομίσματα / λεπτό, σημαίνει ότι θα ανιχνεύσει 1000 χαρτονομίσματα το λεπτό χωρίς λάθη. Επιπλέον, οι περισσότεροι μετρητές χαρτονομισμάτων χρησιμεύουν ταυτόχρονα και ως ανιχνευτές πλαστών χαρτονομισμάτων.

 

Φορητότητα

Υπάρχουν ανιχνευτές χαρτονομισμάτων που λειτουργούν με μπαταρία, ώστε να το παίρνετε μαζί σας. Η αλλαγή μπαταρίας όποτε απαιτείται προσθέτει ένα επιπλέον κόστος ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο όγκος του μηχανήματος, εφόσον θα το κουβαλάτε. Διαφορετικά, μπορείτε να επιλέξετε ένα compact μοντέλο με επαναφορτιζόμενη μπαταρία όπως το Olympia NC 345. Είναι ιδανική λύση για τους χρήστες που βρίσκονται διαρκώς εν κινήσει και χρειάζονται να έχουν πάντα μαζί τους έναν ανιχνευτή.

 

 

Ανίχνευση ξένων χαρτονομισμάτων

Σε περίπτωση που η επιχείρησή σας έρχεται σε επαφή με χαρτονομίσματα εκτός Ευρωζώνης, προτιμήστε κάποιο μοντέλο με δυνατότητα ανίχνευσης ξένων χαρτονομισμάτων. Πολλοί ανιχνευτές υποστηρίζουν ένα μεγάλο εύρος επιλογών.

Μπορείς να δεις ακόμη