Τι πρέπει να προσέχεις στις επιφάνειες κοπής!

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Οι επιφάνειες κοπής είναι απαραίτητες στην προετοιμασία του φαγητού καθημερινά, ταλαιπωρούνται όμως από μαχαίρια, μυρωδιές  και μικρόβια. Χρειάζονται -λοιπόν- την κατάλληλη προσοχή και φροντίδα για να μαγειρεύουμε μ’ ασφάλεια και χωρίς δυσάρεστες οσμές.

Πλαστικές, ή ξύλινες, οι επιφάνειες κοπής μαζί με τα μαχαίρια είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε πιο συχνά απ’ οποιαδήποτε άλλα στην καθημερινή προετοιμασία του φαγητού μας. Εκεί πάνω τεμαχίζουμε, κόβουμε και ψιλοκόβουμε τα υλικά που χρειάζεται η κάθε συνταγή. Τις χρησιμοποιούμε τόσο συχνά που καθημερινά λερώνονται, γίνονται εστίες μικροβίων και με τον καιρό αποκτούν μια άσχημη μυρωδιά.

 

 

Ξύλινη, ή πλαστική επιφάνεια κοπής;

Αν κι η πλαστική επιφάνεια καθαρίζεται πιο εύκολα και μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων, μελέτες έχουν δείξει πως το ξύλο -παρόλο που απορροφά βακτήρια δεν τα απελευθερώνει ούτε στο μαχαίρι, ούτε στην τροφή που κόβουμε, απλώς βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια κοπής όπου δεν πολλαπλασιάζονται και τελικά πεθαίνουν.

Αντίθετα, στις πλαστικές επιφάνειες τα βακτήρια ζουν στις χαρακιές που -όσο κι αν καθαριστούν- μένουν και ζουν σε λανθάνουσα κατάσταση. Με το στέγνωμα της επιφάνειας σκοτώνονται το 90% αυτών, αλλά τα υπόλοιπα παραμένουν εκεί για βδομάδες. Άρα πρέπει να είμαστε πολύ σχολαστικοί με το καθάρισμά τους.

 

3 βασικοί κανόνες

  1. Ξύλινες, ή πλαστικές όλες τους είναι επιρρεπείς σε μικρόβια, οπότε καλού-κακού, πριν από κάθε χρήση, σαπούνισέ τις με ζεστό νερό και σαπούνι, ξέβγαλέ τις και σκούπισέ τις καλά.
  2. Μην κόβεις όλα τα υλικά πάνω στην ίδια επιφάνεια και χρησιμοποίησε άλλη για το ωμό κρέας και τα πουλερικά, άλλη για τα λαχανικά και τα φρούτα, κι άλλη για το ψωμί. Άρα χρειάζεσαι 3 τουλάχιστον επιφάνειες κοπής στο ντουλάπι.
  3. Όταν μια επιφάνεια κοπής γεμίσει με ρωγμές, σπασίματα και πολλές χαρακιές από μαχαίρι αντικατέστησέ τη με μια καινούρια.

Ακολουθώντας τα παραπάνω, οποιαδήποτε επιφάνεια -ξύλινη ή πλαστική- είναι μια απόλυτα υγιεινή επιλογή, για να προετοιμάσεις το φαγητό σου.

 

Καθάρισμα ξύλινης επιφάνειας κοπής

  • Τρίψε με αδιάλυτο λευκό ξύδι μετά από κάθε χρήση. Το ξίδι είναι ένα φυσικό απολυμαντικό που απαλλάσσει τις επιφάνειες ακόμα κι από το επικίνδυνο βακτηρίδιο e-coli.
  • Το ξύλο κοπής δεν είναι καλό να μουλιάζει με νερό, ούτε να μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων, γιατί έτσι στραβώνει και γεμίζει ρωγμές.
  • Εκτός από τον καθαρισμό με ξύδι -μια στο τόσο- κάνε του μια μικρή συντήρηση, περνώντας το μ’ ένα πανί ποτισμένο στο ελαιόλαδο.

Καθάρισμα πλαστικής επιφάνειας κοπής

Όταν κόβεις λαχανικά, φρούτα, ή αρτοσκευάσματα τότε ένα απλό σαπούνισμα, ξέβγαλμα και σκούπισμα είναι αρκετό. Φυσικά μπορείς να την πλύνεις και στο πλυντήριο πιάτων.

  • Όταν κόβεις κρέας, κοτόπουλο, ή ψάρια τότε πρέπει να τις πλένεις με ζεστό νερό και λίγη χλωρίνη.
  • Για ν’ απομακρύνεις τις οσμές από κρεμμύδι και σκόρδο, μετά το σαπούνισμα απλώνεις πάνω τους άφθονο αλάτι και το αφήνεις για 5 λεπτά. Στη συνέχεια κόψε ένα λεμόνι και με την κομμένη πλευρά τρίψε την επιφάνεια κοπής. Άφησέ το για 5 λεπτά ακόμη και μετά ξέπλυνέ το. Αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική και στις ξύλινες επιφάνειες.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη