Τσουρεκάκια ατομικά
Από την Ιωάννα Σταμούλου Φέτος το Πάσχα κανένας δεν θα μείνει παραπονεμένος, γιατί με αυτά τα τσουρεκάκια ο
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Οι επιφάνειες κοπής είναι απαραίτητες στην προετοιμασία του φαγητού καθημερινά, ταλαιπωρούνται όμως από μαχαίρια, μυρωδιές και μικρόβια. Χρειάζονται -λοιπόν- την κατάλληλη προσοχή και φροντίδα για να μαγειρεύουμε μ' ασφάλεια και χωρίς δυσάρεστες οσμές.
Πλαστικές, ή ξύλινες, οι επιφάνειες κοπής μαζί με τα μαχαίρια είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε πιο συχνά απ' οποιαδήποτε άλλα στην καθημερινή προετοιμασία του φαγητού μας. Εκεί πάνω τεμαχίζουμε, κόβουμε και ψιλοκόβουμε τα υλικά που χρειάζεται η κάθε συνταγή. Τις χρησιμοποιούμε τόσο συχνά που καθημερινά λερώνονται, γίνονται εστίες μικροβίων και με τον καιρό αποκτούν μια άσχημη μυρωδιά.
Αν κι η πλαστική επιφάνεια καθαρίζεται πιο εύκολα και μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων, μελέτες έχουν δείξει πως το ξύλο -παρόλο που απορροφά βακτήρια δεν τα απελευθερώνει ούτε στο μαχαίρι, ούτε στην τροφή που κόβουμε, απλώς βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια κοπής όπου δεν πολλαπλασιάζονται και τελικά πεθαίνουν.
Αντίθετα, στις πλαστικές επιφάνειες τα βακτήρια ζουν στις χαρακιές που -όσο κι αν καθαριστούν- μένουν και ζουν σε λανθάνουσα κατάσταση. Με το στέγνωμα της επιφάνειας σκοτώνονται το 90% αυτών, αλλά τα υπόλοιπα παραμένουν εκεί για βδομάδες. Άρα πρέπει να είμαστε πολύ σχολαστικοί με το καθάρισμά τους.
Ακολουθώντας τα παραπάνω, οποιαδήποτε επιφάνεια -ξύλινη ή πλαστική- είναι μια απόλυτα υγιεινή επιλογή, για να προετοιμάσεις το φαγητό σου.
Όταν κόβεις λαχανικά, φρούτα, ή αρτοσκευάσματα τότε ένα απλό σαπούνισμα, ξέβγαλμα και σκούπισμα είναι αρκετό. Φυσικά μπορείς να την πλύνεις και στο πλυντήριο πιάτων.