Tips για τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες

Τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική περίοδος για να τραβήξεις φωτογραφίες. Η χειμερινή ατμόσφαιρα, οι μαγευτικές και ευφάνταστες χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις και το γιορτινό κλίμα, είναι στοιχεία που μπορούν να σου ανεβάσουν κατακόρυφα τη διάθεση και να σε εμπνεύσουν.

Μπορείς να φωτογραφίζεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά ορισμένες από τις πιο υποβλητικές εικόνες μπορούν να δημιουργηθούν τη νύχτα. Το χιόνι, για παράδειγμα, έχει τη δύναμη να δημιουργεί μαγευτικά νυχτερινά τοπία και κάθε φορά που το συναντάς αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για εντυπωσιακές φωτογραφίες. Βέβαια, κάθε θέμα έχει και τις δυσκολίες του. Στην προκειμένη περίπτωση, η λάμψη από το χιόνι ή από τα διακοσμητικά στοιχεία, μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα ζητήματα στις εικόνες σου. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη φωτογραφική μηχανή σου για να καταγράψεις τις αγαπημένες σου χριστουγεννιάτικες στιγμές με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

 

Φωτογραφία σε εξωτερικούς χώρους

Το ψύχος του χειμώνα φέρνει μια καθαρότητα στον αέρα. Ακόμη και το φως έχει μια διαφορετική ποιότητα σε αυτό. Αυτό είναι μεγάλο «ατού» για τις φωτογραφίες σου. Εκμεταλλεύσου λοιπόν το χειμωνιάτικο αεράκι και τράβηξε φωτογραφίες από τα χιονισμένα σπίτια, δέντρα ή το γρασίδι. Εάν βρίσκεσαι στην εξοχή και ειδικά σε κάποιο ορεινό σημείο, οι χιονισμένες βουνοκορφές ή και τα γραφικά σπίτια, είναι θέματα που δημιουργούν εξαιρετικά χριστουγεννιάτικα πορτρέτα.

Φρόντισε να φωτογραφίζεις κυρίως κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, όπου η λευκότητα του χιονιού αυξάνει το συνολικό επίπεδο φωτισμού. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις αργές ταχύτητες κλείστρου (κάτω από 1/15), όπου ίσως χρειαστεί να εξοπλιστείς και με ένα ανθεκτικό μονόποδο ή τρίποδο. Αυτό θα κρατάει σταθερή τη φωτογραφική σου μηχανή έτσι ώστε να μην ταλαντεύεται στο παραμικρό αεράκι ή και κάθε φορά που αγγίζεις την κάμερα. Έτσι θα μπορέσεις να δημιουργήσεις εντυπωσιακές εικόνες από τα φωτισμένα σπίτια και το χειμωνιάτικο τοπίο.

 

 

Χριστουγεννιάτικα φώτα και στολίδια

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και στολίδια είναι οι διακοσμήσεις που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε φωτογραφία που τραβήχτηκε την περίοδο των Χριστουγέννων. Όσο κλισέ κι αν σου φαίνεται, μπορείς να βρεις τρόπους να τα αξιοποιήσεις έξυπνα – π.χ. πολύ κοντινές λήψεις ή απλά να περιβάλλουν τα «θέματά» σου, για να δώσεις διάσταση και μεγαλύτερο βάθος. Μην φοβηθείς να σβήσεις μερικά φώτα -κυρίως αυτά που βρίσκονται πίσω από το θέμα σου- ώστε να εξισορροπηθεί η σύνθεση και να μην προστεθεί ένα στοιχείο που αποσπά την προσοχή.

 

Χρησιμοποίησε Bokeh

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική τεχνική που μπορείς να χρησιμοποιήσεις όταν το θέμα σου περιλαμβάνει στολίδια και χριστουγεννιάτικα λαμπάκια είναι η τεχνική bokeh.

Το bokeh είναι η ευχάριστη ή καλαίσθητη εικόνα του θαμπώματος εκτός εστίασης σε μια φωτογραφία. Αυτό το θάμπωμα στις αποεστιασμένες περιοχές εμφανίζεται ως κύκλοι, που άλλοτε είναι οµοιόµορφοι και καλοφωτισµένοι και άλλοτε είναι «άναρχοι». Για παράδειγμα, ένα πλήθος από εορταστικά φώτα ή άλλα εξαιρετικά ανακλαστικά αντικείμενα που φωτογραφίζονται εσκεμμένα εκτός εστίασης, μετατρέπονται σε θαμπούς κύκλους λαμπερού φωτός.

Το σχήμα και το μέγεθος του ορατού bokeh εξαρτάται από τον φακό που χρησιμοποιείς. Το bokeh συνήθως εμφανίζεται πιο έντονα στα τονισμένα σημεία και επηρεάζεται από το σχήμα των λεπίδων διαφράγματος και από τον φακό. Εάν ο φακός έχει πιο στρογγυλεμένες λεπίδες, τότε και το θάμπωμα θα γίνεται με απαλούς κύκλους τονισμένων σημείων εκτός εστίασης. Εάν ο φακός έχει διάφραγμα με εξάγωνο σχήμα, θα αναπαράγει το σχήμα αυτό και στα τονισμένα σημεία που αποτυπώνει. Για να πετύχεις το εφέ bokeh σε μια φωτογραφία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις έναν γρήγορο φακό. Όσο πιο γρήγορος είναι τόσο πιο αποτελεσματικό και το εφέ. Χρειάζεσαι έναν φακό με διάφραγμα τουλάχιστον f/2,8 ενώ τα ταχύτερα διαφράγματα f/2, f/1,8 ή f/1,4 είναι ιδανικά.

Για να αυξήσεις την πιθανότητα να πετύχεις bokeh στις φωτογραφίες σου, αύξησε την απόσταση μεταξύ του θέματός σου και του φόντου. Αυτό μπορείς να το κάνεις μειώνοντας την απόσταση μεταξύ της φωτογραφικής μηχανής και του θέματος. Όσο πιο ρηχό είναι το βάθος πεδίου ή όσο πιο μακριά βρίσκεται το φόντο, τόσο περισσότερο θα εμφανίζεται εκτός εστίασης. Τα τονισμένα σημεία του φόντου εμφανίζουν επίσης περισσότερο bokeh. Εάν χρησιμοποιήσεις κόντρα φως, πλευρικό φωτισμό ή φωτισμό για τα μαλλιά, το bokeh μπορεί επίσης να έχει πιο όμορφη εμφάνιση.

Εάν διαθέτεις ένα premium smartphone, ενδέχεται να προσφέρει αυτό το εφέ. Μπορείς να το αξιοποιήσεις για να έχεις εντυπωσιακά χριστουγεννιάτικα bokeh στα πορτραίτα σου.

 

 

Χαρούμενα και γιορτινά πρόσωπα

Το άγχος της καθημερινότητας μπορεί να μας επιβαρύνει όλους. Ευτυχώς όμως ο χρόνος κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα Χριστούγεννα. Είναι η περίοδος που μας φέρνει πιο κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Έχουμε την ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να περάσουμε λίγο ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας. Οικογενειακά πορτραίτα, φωτογραφίες με φίλους και συγγενείς, ή χαρούμενες φατσούλες μπροστά από το δέντρο, κάθε ρεβεγιόν είναι καλή ευκαιρία για να τραβήξεις φωτογραφίες που θα αποτυπώνουν στιγμές γεμάτες χαρά και συγκίνηση.

Όλες οι εικόνες με επίκεντρο κάποιο πρόσωπο ή πρόσωπα (φωτογραφία πορτρέτου) γίνονται πιο έντονες όταν εστιάζεις στα μάτια του υποκείμενού σου. Κι αυτό δεν διαφέρει από τις χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες. Συνεπώς, θα πρέπει να εστιάζεις όσο το δυνατόν περισσότερο στα πρόσωπα και τα μάτια, έτσι ώστε το πρόσωπο (ή τα πρόσωπα) του θέματος να γεμίσει το πλαίσιο.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα φλας για τις περισσότερες φωτογραφίες που θα τραβήξεις σε εσωτερικό χώρο. Ιδανικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα φορητό φλας (ή ένα φλας με γωνία κλίσης) το οποίο θα στρέφεται προς τα πάνω για να μπορείς να αξιοποιήσεις τοίχους και ταβάνια στο χώρο, ώστε να επιτύχεις καλύτερη διάχυση του φωτός και να εξαλείψεις τις σκιές. Έχε κατά νου ότι τα επίπεδα φωτισμού του περιβάλλοντος θα αυξηθούν από τα στολίδια και τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια (και ενδεχομένως κι από τα κεριά) και δεν θέλεις όλα αυτά τα έντονα χρώματα να καλυφθούν από το φλας.

Ομαδικά πορτραίτα

Τα ομαδικά πορτραίτα είναι κάτι σύνηθες σε μία χριστουγεννιάτικη γιορτή. Χρησιμοποίησε ένα τρίποδο και, ιδανικά, συνδύασέ το με το χρονοδιακόπτη αυτο-φωτογράφισης της μηχανής για να μπορέσεις να μπεις κι εσύ στην ομαδική φωτογραφία. Ο χρονοδιακόπτης της φωτογραφικής μηχανής σου είναι ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό που πολλοί δεν αξιοποιούν αρκετά, ή ακόμη και καθόλου. Μάλιστα, είναι και πολύ απλό στη χρήση: Ρυθμίζεις τις τιμές έκθεσης (κλείστρο, ISO και διάφραγμα), καδράρεις, ρυθμίζεις το χρονόμετρο (μεταξύ 3 – 10 δευτερολέπτων) και πατάς το κλείστρο. Εναλλακτικά, έλεγξε μήπως η κάμερά σου υποστηρίζει τη χρήση ασύρματου τηλεχειριστήριου, για έλεγχο του πλήκτρου λήψης από απόσταση.

 

Τώρα είσαι έτοιμος να απαθανατίσεις τις πιο γλυκές και τις πιο όμορφες χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις, που μετά από χρόνια θα σου θυμίζουν μοναδικές στιγμές που έζησες αλλά και τις καλύτερες που ακολούθησαν.

Καλές γιορτές!

 

Μπορείς να δεις ακόμη