Από την Ιωάννα Σταμούλου
Τόσο στην όψη όσο και στη γεύση θα σου θυμίσει τζίντζερ. Δεν είναι όμως, πρόκειται για ξαδερφάκι του με παρόμοιες ιδιότητες και καλλιεργείται ευρέως στην Ανατολική Ασία, όχι μόνο για τη γεύση αλλά και για τις πολλές κι ενδιαφέρουσες ιδιότητές του.
Γνωστό και σαν μπλε τζίντζερ ή χαβλιτζάνι το Galangal έχει την επίσημη βοτανική ονομασία Alpinia Galanga Officinalis. Πρόκειται για βότανο με πιπεράτη γεύση κι εξωτική αύρα που προέρχεται από το υπόγειο ρίζωμα ενός φυτού που ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae, του γένους Zingiber και μπορεί να φτάσει σε ύψος το ένα μέτρο. Κατάγεται από τις περιοχές των Ιμαλαΐων στη Νοτιοανατολική Ασία και συναντάται αυτοφυές στο Λάος, την Ιάβα και την Κίνα. Χρησιμοποιείται ευρέως στις κουζίνες της Ινδονησίας, της Ταϋλάνδης, του Λάος, του Βιετνάμ, της Μαλαισίας και της Κίνας. Εκτός όμως από την μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται και στην Αγιουρβέδα την αρχαία κινεζική ιατρική καθώς του αποδίδονται αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Διατροφικά οφέλη
Η ρίζα του γκαλάνγκαλ χρησιμοποιείται κυρίως αποξηραμένη και είναι χαμηλή σε θερμίδες, μα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και καλή πηγή μετάλλων όπως το κάλιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός και το μαγνήσιο. Επίσης είναι πλούσιο σε πλήθος αιθέριων ελαίων που του χαρίζουν την ξεχωριστή γεύση και το θεσπέσιο άρωμά του.
Αγορά και διαχείριση στην κουζίνα
Αποξηραμένο το βρίσκουμε σε εξειδικευμένα καταστήματα μπαχαρικών. Στην όψη είναι πιο σκούρο καφετί χρώμα από το τζίντζερ. Φρέσκο το βρίσκουμε συνήθως κατεψυγμένο και πιο σπάνια φρέσκο σε εξειδικευμένα καταστήματα ασιατικής κουζίνας. Όταν χρησιμοποιείται φρέσκο σε σούπες και σάλτσες, πρέπει να κοπανιστεί πολύ καλά στο γουδί γιατί είναι ιδιαίτερα ινώδες και πρέπει να σπάσουμε τις ίνες του. Εναλλακτικά το τοποθετούμε σε κομματάκια μέσα σε πάνινα ή μεταλλικά φίλτρα του τσαγιού που αφαιρούμε στο τέλος του μαγειρέματος.
Πώς μπορώ να το αξιοποιήσω στην κουζίνα;
Το γκαλάνγκαλ χρησιμοποιείται σε όλες σχεδόν τις ταϋλανδέζικες σούπες και σάλτσες αλλά και σε όλα τα μαγειρευτά φαγητά τύπου κάρι της ταϋλανδέζικης, βιετναμέζικης, μαλαισιανής και κινεζικής κουζίνας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε stir fry θαλασσινών και ψαριών, σε κοτόπουλο ή σε λαχανικά που μαγειρεύονται στο γουόκ. Συνδυάζεται άριστα με λέμονγκρας και φύλλα καφίρ λάιμ αλλά και μπαχάρι, πιπέρι, γαρίφαλο, ταϊλανδέζικο βασιλικό, καθώς επίσης και σχοινόπρασο, μάραθο, λάιμ, ταμάρινδο.