12 Συμβουλές για το καθάρισμα της κουζίνας που θα σου αλλάξουν τη ζωή

by K Admin

 

cleaning kitchen

 

Το καθάρισμα της κουζίνας δεν είναι μια από τις πλέον διασκεδαστικές δουλειές του κόσμου, αλλά το θέμα είναι ότι πρέπει να γίνει και θα γίνει. Εμείς από τη μεριά μας θα σου δείξουμε πώς να το κάνεις, έστω και εάν δεν έχεις στο ντουλάπι σου ούτε ένα καθαριστικό του εμπορίου, διότι πέρα από την οικονομία, το λες και περηφάνια να έχεις καταφέρει να καθαρίσεις το φούρνο μόνο με το χυμό ενός λεμονιού και ένα λάστιχο.

 

Απλά για λόγους ασφαλείας να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Επειδή συνολικά οι διαδικασίες που θα περιγράψουμε περιλαμβάνουν τη χρήση αιθέριων ελαιών, κάποια από αυτά λόγω σύστασης μπορεί να είναι επικίνδυνα για σκύλους και γάτες. Οπότε, εάν έχεις κατοικίδιο, καλό θα είναι να κάνεις μια σχετική έρευνα για το ποια συστατικά θα πρέπει να αποφύγεις.

 

1Φυσικό καθαριστικό ψυγείου

Επειδή μέσα στο ψυγείο έχει κρύο και όσο να ‘ναι δεν υπάρχουν συχνά δυσάρεστες οσμές, εκτός φυσικά εάν έφτιαξες τζατζίκι ή σκορδαλιά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το καθαρίζεις ή ότι δεν συγκεντρώνει βρωμιά και βλαβερές ουσίες. Στην τελική, εκεί έχουμε όλα μας τα φαγητά, οπότε λίγη (ή και πολλή) καθαριότητα δεν βλάπτει. Το πρόβλημα είναι ότι ναι, θα πρέπει να βγάλεις τα πάντα από το ψυγείο για να το καθαρίσεις, δεν γίνεται δουλειά όταν είναι γεμάτο. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι η παρασκευή του καθαριστικού είναι εξαιρετικά απλή.

Παίρνεις δύο μέρη νερό και ένα μέρος λευκό ξίδι, τα ανακατεύεις προσεκτικά, βάζεις λίγο χυμό λεμονιού  για να δώσεις άρωμα και τοποθετείς το μείγμα σε ένα δοχείο ψεκασμού. Ψεξάζεις όλες τις επιφάνειες, σκουπίζεις με ένα στεγνό πανί και είσαι έτοιμος. Καλό θα ήταν να βγάλεις και όλα τα αφαιρούμενα μέρη (ράφια, συρτάρια, θήκες αυγών, θέσεις μπουκαλιών) και να τα πλύνεις στο νεροχύτη με άφθονο νερό και να τα αφήσεις να στεγνώσουν προτού τα ξαναβάλεις στο ψυγείο.

 

2Φτιάξε μόνος σου ξεσκονόπανα

Μήπως ήρθε η στιγμή να γυρίσουμε πίσω στις παραδοσιακές αξίες που υπηρέτησαν οι γιαγιάδες μας και ίσως και οι μαμάδες μας; Τα αναλώσιμα ξεσκονόπανα ή/και υγρά μαντηλάκια του εμπορίου μπορεί να αποδειχθούν και αρκετά ακριβά, αλλά και δεν είναι ότι καλύτερο για το περιβάλλον. Από την άλλη είναι τόσο απλό να φτιάξεις τα δικά σου, με δυνατότητα συνεχούς χρήσης και όχι μίας.

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα παλιό T-shirt ή οποιοδήποτε άλλο βαμβακερό παλιό ρούχο για τα ξεσκονόπανα, ενώ εάν θέλεις να τα κάνεις υγρομάντηλα τα βουτάς σε ένα μείγμα από ίσα μέρη ξίδι και φιλτραρισμένο νερό με μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια για τη μυρωδιά. Επαναλαμβάνουμε ότι τα υγρομάντηλα μπορείτε να χρησιμοποιήσεις ξανά και ξανά.

 

3Χειροποίητο καθαριστικό από λεμόνι

Για τη συνέχεια σου έχουμε μια καλή ιδέα για ένα σπιτικό – και εύκολο να φτιαχτεί – καθαριστικό που κάνει για όλες τις δουλειές του σπιτιού και απολυμαίνει. Το μόνο που χρειάζεται είναι βόρακας (ένα ένυδρο ορυκτό που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο και ως ουσία το βορικό νάτριο), φλούδα από κίτρο ή λεμόνι ή άλλο εσπεριδοειδές και ξίδι. Ανακατεύεις και έχεις ένα εξαιρετικό καθαριστικό υγρό για τις επιφάνειες της κουζίνας, ενώ μη διστάσεις να το χρησιμοποιήσεις και στο μπάνιο σου μιας και εκεί θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

 

4Εύκολο καθαριστικό για το φούρνο σου

Γνωρίζεις ότι πολλά καθαριστικά φούρνου περιέχουν εξαιρετικά βλαβερά και διαβρωτικά χημικά που οδηγούν σε δύσκολες καταστάσεις, βαθιές ανάσες και κούραση; Αυτό μπορεί άνετα να αλλάξει (η κούραση όχι) με το καθαριστικό για φούρνο που σου προτείνουμε να φτιάξεις. Έχουμε και λέμε λοιπόν: το μείγμα μας περιλαμβάνει 1/2 κούπα μαγειρική σόδα και λίγες κουταλιές νερό. Βάλε γάντια, κάθισε κάτω και πιάσε δουλειά.

 

5Καθάρισε καλά τις ξύλινες πλάκες κοπής

Οι ξύλινες πλάκες κοπής δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα του κόσμου να καθαρίσει κανείς, μιας και συχνά, υπολείμματα των τροφίμων που κόβουμε παραμένουν στην επιφάνεια και κρύβονται στις εσοχές που δημιουργεί το πέρασμα του μαχαιριού. Αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη υγεία μας, ειδικά εάν κόβουμε εκεί και κρέας, μιας και μένουν πίσω αρκετές ουσίες και μικροοργανισμοί που δεν φεύγουν με ένα απλό πλύσιμο. Σου έχουμε την τέλεια συμβουλή για να τη φρεσκάρεις και να ξανανιώσει: κόψε μισό λεμόνι, ρίξε μπόλικο αλάτι στην πλάκα κοπής και χρησιμοποίησε το λεμόνι σαν να ήταν ένα σφουγγάρι για να τρίψεις και να απομακρύνεις τα όποια υπολείμματα. Κατόπιν ξεβγάζεις και είσαι έτοιμος.

 

6Κάνε την κανάτα της καφετιέρας σας να ξανανιώσει

Η συχνή χρήση και τα συνήθως στενά ανοίγματα που έχουν οι κανάτες στις καφετιέρες του καφέ φίλτρου τις κάνουν ιδιαίτερα δύσκολες στο καθάρισμα. Από την άλλη, εάν τη βάλεις στο πλυντήριο πιάτων υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να σπάσει και, εάν είναι παλιά, τα ανταλλακτικά είναι δυσεύρετα. Αλλά εμείς είμαστε εδώ.

Το μόνο που χρειάζεται για να «νιώσει» σαν καινούρια είναι ένα γρήγορο ξέβγαλμα με ξίδι για να φρεσκαριστεί και να φύγουν οι λεκέδες που τυχόν έχουν σχηματιστεί από νερό και άλατα. Γενικά πάντως σου έχουμε μια συμβουλή που ισχύει σχεδόν για όλες τις καφετιέρες (παρακαλούμε όμως πάντα να συμβουλεύεστε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή): Αντί για νερό, βάλε στο δοχείο ένα μείγμα από ξίδι και νερό και θα έχεις πραγματικά εξαιρετικά αποτελέσματα .

 

7Ένας εύκολος τρόπος για τον καθαρισμό του φούρνου μικροκυμάτων

Η ευκολία με την οποία ακούγονται να γίνονται «εκρήξεις» φαγητών στο φούρνο μικροκυμάτων σου, είναι αντιστρόφως ανάλογη της δυσκολίας την οποία θα αντιμετωπίσεις για να τον καθαρίσεις (ένα εξαιρετικά εκρηκτικό τρόφιμο είναι τα μανιτάρια) και μιας και ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε οποιοδήποτε σύγχρονο σπίτι, σου έχουμε έναν φυσικό και πανεύκολο τρόπο να τον καθαρίσεις.

Βρέξε ένα σφουγγάρι, ψέκασε το εσωτερικό με ένα μείγμα νερού και αιθέριων ελαίων και βάλε το σφουγγάρι μέσα για δύο λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Άφησε το σφουγγάρι να κρυώσει, σκούπισε με αυτό όλες τις επιφάνειες και θα έχεις έναν καθαρό φούρνο μικροκυμάτων.

 

8Καθαρισμός σκευών από μαντέμι

Μιας και τα μαντεμένια σκεύη δεν είναι και τα πιο εύκολα στο καθάρισμα, εφόσον δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις καθόλου σαπούνι, ένας τρόπος καθαρισμού και προστασίας είναι να καθαρίσεις τα όποια υπολείμματα και βρωμιά με ένα μείγμα ελαιόλαδου και αλατιού. Απλά βάλε μέσα στο τηγάνι μια κουταλιά λάδι ελιάς, πρόσθεσε σκληρό ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι τρίψε με ένα πανί. Μόλις καθαρίσει, σκούπισε το αλάτι και τελείωσε απλώνοντας ένα λεπτό στρώμα ελαιολάδου.

 

9Πώς να φρεσκάρεις το πλυντήριο πιάτων

Μπορεί να μην σου έχει περάσει από το μυαλό, αλλά κάτι που πλένει, έχει και αυτό ανάγκη να πλυθεί. Έτσι το πλυντήριο πιάτων, πέρα από τον τακτικό καθαρισμό των φίλτρων του που πρέπει να κάνεις σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, χρειάζεται και ένα φυσικό φρεσκάρισμα. Αυτό γίνεται εξαιρετικά εύκολα τοποθετώντας, αντί για απορρυπαντικό, ξίδι και κάνοντας έναν κύκλο πλύσης και έναν ξεβγάλματος. Τόσο απλό!

 

10Καθάρισε τις ανοξείδωτες συσκευές σου με καθαριστικό για τα τζάμια

Τα καθαριστικά σπρέι για τα τζάμια μπορούν να δώσουν στον ανοξείδωτο νεροχύτη σου και στα υπόλοιπα σκεύη που αποτελούνται από το ίδιο υλικό (π.χ. ψυγείο, πλυντήριο πιάτων, φούρνος κουζίνας κλπ) την ίδια γυαλάδα χωρίς γραμμές που δίνουν όταν τα χρησιμοποιείς για να καθαρίσεις καθρέφτες, τζάμια και παράθυρα. Τα καθαριστικά αυτά είναι ιδανικά για να αφαιρέσεις από αυτές τις επιφάνειες το μεγάλο μπελά που λέγεται σημάδια από δάκτυλα, κοινώς δαχτυλιές. Απλά, ψέκασε μερικές φορές σε ένα πανί από μικροΐνες και εφάρμοσε την τακτική τριψίματος και καθαρίσματος από τη γνωστή ταινία Κarate Κid «wax on, wax off».Κατόπιν ξέβγαλε καλά και στέγνωσε το πανί σου.

 

11Καθάρισε τις ανοξείδωτες συσκευές με αλεύρι

Δεν θέλεις να ακολουθήσεις τη μέθοδο που μόλις αναφέραμε γιατί το σπρέι για τα τζάμια περιέχει χημικά; Σε τελική ανάλυση, είπαμε ότι θα το κάνουμε και χωρίς απορρυπαντικά που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο. Οπότε τι κάνουμε; Απλά πασπάλισε λίγο αλεύρι σε ένα πανί από μικροΐνες και πέρασέ το από τις συσκευές ή το νιπτήρα ή τον πάγκο τη κουζίνας σας που αποτελούνται από ανοξείδωτο ατσάλι. Κατόπιν ξέβγαλε και η επιφάνεια θα είναι γυαλιστερή και λαμπερή σαν καινούρια.

 

12Καθάρισε τον κάδο τον σκουπιδιών με λεμόνι και ξίδι.

Και για να τελειώσουμε με τους φυσικούς τρόπους καθαριότητας στην κουζίνα μας, ας περάσουμε στο μάλλον πιο βρώμικο και δύσοσμο κομμάτι που δεν είναι άλλο από τον κάδο απορριμμάτων. Μόνο εάν σκεφτείς πόσοι τόνοι σκουπίδια έχουν περάσει από μέσα του, αρκεί για να έχεις συνεχώς στο μυαλό σου ότι πρέπει να τον καθαρίζεις σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα. Η λύση που προτείνουμε περιλαμβάνει μερικά λεμόνια και αρκετό ξίδι. Κόψε τα λεμόνια σε πολύ λεπτές φέτες και μετά κατάψυξέ τις μέσα σε ξίδι. Κάνε τον κάδο ένα πέρασμα με τα παγάκια που θα φτιάξεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα τον κρατήσεις καθαρό και χωρίς μυρωδιές.

 

Μπορείς να δεις ακόμη