Αεροφωτογράφιση με drone

by K Admin

Ποια είναι τα κατάλληλα “εργαλεία” για να αναζητήσεις φανταστικές τοποθεσίες για το drone σου; 

 

Όλοι όσοι ασχολούνται με τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο, είτε είναι επαγγελματίες φωτογράφοι, YouTubers ή απλοί εραστές της φωτογραφίας, γνωρίζουν ήδη ότι με το drone μπορούν να δημιουργήσουν μαγευτικές φωτογραφίες. Τι γίνεται, όμως, όταν «κολλάνε» στα ίδια σημεία και φωτογραφίζουν τα ίδια πράγματα; Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις χιλιόμετρα για να βρεις γεωγραφικά σημεία που παρουσιάζουν μεγάλο φωτογραφικό ενδιαφέρον. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία θα βρεις μαγευτικά μέρη για φωτογράφιση, ακόμα και κοντά στην περιοχή που μένεις, αλλά μέχρι τώρα δεν γνώριζες ότι υπάρχουν!

 

Τα «εργαλεία»

Χάρτες Google και Google Earth

Ανεξάρτητα από το αν σχεδιάζεις το επόμενο φωτογραφικό ταξίδι σου ή έχεις βγει στους δρόμους της πόλης σου αναζητώντας την τέλεια τοποθεσία για να αποτυπώσεις στο φακό σου εκπληκτικά αστικά τοπία, οι Χάρτες Google και το Google Earth είναι τα πιο πολύτιμα εργαλεία για να προσθέσεις στο οπλοστάσιό σου και να βρεις την ιδανική τοποθεσία για τέλειες λήψεις. Ας δούμε, όμως, πώς ακριβώς μπορείς να αξιοποιήσεις τους Χάρτες Google και, κυρίως, το Google Earth.

Ενώ σχεδιάζεις την επόμενη εκδρομή για αεροφωτογράφιση /βιντεοσκόπηση, έχεις πολύ περισσότερο χρόνο για να εξερευνήσεις την περιοχή – ώστε να βρεις το ιδανικό σημείο – χρησιμοποιώντας το Google Earth αντί να διανύεις χιλιόμετρα με τα πόδια. Βέβαια, τίποτα δεν συγκρίνεται με την πραγματική εξερεύνηση στη φύση, αλλά τα εργαλεία που προσφέρει η Google γίνονται όλο και καλύτερα και η δυνατότητα να μπορείς να σχεδιάζεις σχεδόν κάθε πλάνο σου καθιστά ρεαλιστική την εξοικονόμηση χρόνου. Το Google Earth διαθέτει μια τεράστια βάση δεδομένων για τοποθεσίες, επιτρέποντάς σου να επιλέξεις πολύ συγκεκριμένες τοποθεσίες. Επιπλέον, συνδυάζει δορυφορικές εικόνες, αεροφωτογραφίες, τοπικές φωτογραφίες και το Street View, μαζί με τις τοπογραφικές πληροφορίες και κτίρια που παρουσιάζονται με υψηλή ακρίβεια.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή Google Earth. Αφού κατεβάσεις και εκκινήσεις την εφαρμογή Google Earth στον υπολογιστή σου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις το πλαίσιο αναζήτησης στο αριστερό μενού και να πληκτρολογήσεις την ονομασία της περιοχής που σε ενδιαφέρει. Αν θέλεις να αναζητήσεις ένα συγκεκριμένο δημοφιλές αξιοθέατο, πληκτρολόγησε την λέξη κλειδί, π.χ. Ηρώδειο, και στη συνέχεια, μπορείς να εξερευνήσεις τι υπάρχει γύρω από την περιοχή για να βρεις την ιδανική θέση και να αρχίσεις τους πειραματισμούς: Κατά την προβολή εδάφους έχεις τη δυνατότητα να πλοηγηθείς κατά μήκος του τοπίου, βλέποντας διάφορες προοπτικές. Στον πίνακα πλοήγησης στη δεξιά πλευρά μπορείς να αλλάξεις την οπτική σου γωνία, να αλλάξεις θέσεις ή να χρησιμοποιήσεις τα πλήκτρα ελέγχου ζουμ για μεγέθυνση/σμίκρυνση των σημείων που παρουσιάζουν περισσότερο ενδιαφέρον. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για την επιλογή πιθανών συνθέσεων, αλλά και για την εύρεση της διαδρομής σου.

To επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσεις το ρυθμιστικό ώρας, που βρίσκεται στον πίνακα εργαλείων στο πάνω μέρος της εφαρμογής. Αυτό μάλλον θα γίνει το αγαπημένο σου εργαλείο, καθώς μπορείς να προσαρμόσεις την ώρα της ημέρας για να δεις ακριβώς πώς εμφανίζεται το ηλιακό φως κατά μήκος του τοπίου, μαζί με τις σκιές που θα δημιουργήσει σε όλο το τοπίο. Για παράδειγμα, μπορείς να δεις πότε θα κρυφτεί ο ήλιος πίσω από τα απόκρημνα βουνά, ώστε να μπορέσεις να σχεδιάσεις καλύτερα τα πλάνα σου. Από την πρώτη στιγμή που θα φτάσεις στο σημείο γνωρίζεις τις ρυθμίσεις που πρέπει να κάνεις για να βελτιστοποιήσεις τη λήψη. Για παράδειγμα, μπορείς να ρυθμίσεις τον προσανατολισμό της κάμερας ανάλογα με το πόσο σκοτεινή ή φωτεινή είναι η τοποθεσία. Γενικότερα, για να πετύχεις μια καλή λήψη (φωτογραφία ή βίντεο) δεν αρκεί μόνο η ικανότητα και ο σωστός εξοπλισμός, αλλά χρειάζεται και σωστός προγραμματισμός. Χρησιμοποιώντας το Google Earth, θα βελτιώσεις σημαντικά τις πιθανότητές σου να βρεθείς στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή.

Όσον αφορά στους Χάρτες της Google, είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμοι όταν σχεδιάζεις να ταξιδέψεις. Θα σε βοηθήσουν να αναζητήσεις συγκεκριμένους προορισμούς, να λάβεις οδηγίες βήμα-βήμα ή και να βρεις χρήσιμες πληροφορίες για διάφορα μέρη. Και όλα αυτά, ακόμα και όταν βρίσκεσαι εκτός σύνδεσης – χρησιμοποιώντας το smartphone ή το tablet σου: μπορείς να κατεβάσεις το σχετικό πακέτο χαρτών ψάχνοντας για μία πόλη, δήμο ή χώρα και στη συνέχεια να πατήσεις «λήψη» στην καρτέλα των αποτελεσμάτων με μέρη ή πηγαίνοντας στην επιλογή «Περιοχές εκτός σύνδεσης» στο μενού του Google Maps και πατώντας το κουμπί «+». Μόλις το κατεβάσεις, το Google Maps θα μεταβεί σε κατάσταση «εκτός σύνδεσης» αυτόματα, όταν αναγνωρίσει ότι βρίσκεσαι σε μέρος με προβληματική σύνδεση ή καθόλου σύνδεση. Όταν η σύνδεση είναι και πάλι εφικτή, μπορείς πολύ εύκολα να επιστρέψεις στην πλήρη εκδοχή του Maps, συμπεριλαμβάνοντας την κίνηση στον δρόμο για την πορεία που ακολουθείς – εφόσον οι σχετικές πληροφορίες διατίθενται στην περιοχή που κινείσαι. Από προεπιλογή, το κατέβασμα των χαρτών γίνεται όταν βρίσκεσαι σε περιβάλλον ασύρματης σύνδεση Wi-Fi, προκειμένου να αποτραπούν οι μεγάλες χρεώσεις δεδομένων.

 

Photographer’s Ephemeris

Χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο – δεν έχει σημασία. Οι φωτογράφοι της υπαίθρου και της φύσης κυνηγούν συνεχώς το φως. Είτε είναι η μπλε ώρα, η χρυσή ώρα ή μια φεγγαρόλουστη βραδιά. Η άφιξη σε μια τοποθεσία με άφθονο χρόνο για να σχεδιάσεις τη σύνθεση, να σκεφτείς δημιουργικά και να έχεις διαφορετικές οπτικές γωνίες κάνει τη διαφορά στην παραγωγικότητά σου κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης. Το Photographer’s Ephemeris (TPE) είναι ένα εύκολο στη χρήση δωρεάν web app που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους φωτογράφους που αξιοποιούν το φυσικό φως. Και ειδικά στην περίπτωση της αεροφωτογράφισης/ βιντεοσκόπησης με το drone σου, οι πτήσεις καλό είναι να γίνονται με αρκετό φως. Το Photographer’s Ephemeris χρησιμοποιείται από πολλούς επαγγελματίες φωτογράφους και κινηματογραφιστές, καθώς παρέχει πληροφορίες μέσα από ένα γρήγορο και εύκολο γραφικό χάρτη που θα σε βοηθήσει να φτιάξεις μια λίστα με τα θέματα που σε ενδιαφέρουν και στη συνέχεια να βρεις με αρκετά υψηλή ακρίβεια την ώρα της ημέρας που φωτίζονται κατάλληλα. Η εν λόγω εφαρμογή είναι διαθέσιμη και για συσκευές iOS και Android, με τη διαφορά, όμως, ότι δεν προσφέρεται δωρεάν.

 

ShotHotspot

Η ιστοσελίδα ShotHotspot αποτελεί, τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια, σταθερή αξία για όσους αναζητούν νέες ιδανικές τοποθεσίες για φωτογραφίες. Το ShotHotspot χρησιμοποιεί ιστοσελίδες όπως το Flickr και το Panoramio, για να βρει γεωγραφικά σημεία που παρουσιάζουν μεγάλο φωτογραφικό ενδιαφέρον. Η ιστοσελίδα ανανεώνεται συνεχώς με νέο περιεχόμενο, κυρίως με τη συμβολή της κοινότητας: οι χρήστες της ιστοσελίδας έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν αν θέλουν ένα σημείο ή πληροφορίες και φωτογραφίες σε κάποιον υπάρχον σημείο. Εάν θέλεις να κάνεις μια πιο συγκεκριμένη αναζήτηση μπορείς να προσθέσεις διάφορες λέξεις κλειδιά. Το ShotHotspot θα είναι σύντομα διαθέσιμο και για συσκευές με λειτουργικό iOS και Android.

 

 

Προγραμματίζοντας μια αεροφωτογράφιση / αεροβιντεοσκόπηση με drone

Τα παραπάνω εργαλεία θα σε βοηθήσουν να μελετήσεις καλά το περιβάλλον πτήσης. Έλεγξε την περιοχή όσο αυτό είναι δυνατόν και χαρτογράφησε όλα τα δέντρα, ηλεκτρικά καλώδια και εμπόδια. Όταν συντρέχουν λόγοι που η πτήση μπορεί να γίνει επικίνδυνη, όπως π.χ. κακές καιρικές συνθήκες, καλό είναι να ακυρώσεις τα σχέδιά σου. Είναι προτιμότερο να αφήσεις τη λήψη για μια άλλη μέρα παρά να έχεις μια πτώση που στην καλύτερη περίπτωση θα έχεις μόνο τη ζημιά του drone, αλλά σε περίπτωση που το drone σου χτυπήσει άνθρωπο, ζώο ή αντικείμενο οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες. Τα drones έχουν τη δυνατότητα να πετούν σχεδόν οπουδήποτε, αλλά να θυμάσαι ότι πάντα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.

 

Προνοητικότητα

Φρόντισε λοιπόν να έχεις ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στην περιοχή που θα πετάξεις το drone σου. Εάν π.χ. επικρατούν υψηλά μποφόρ ο χειρισμός του drone δεν θα είναι και τόσο εύκολη υπόθεση (αν και τα περισσότερα drones τα καταφέρνουν αρκετά καλά στα υψηλά μποφόρ), με αποτέλεσμα να έχεις θολές φωτογραφίες και βίντεο ή ακόμα και να χάσεις τον έλεγχο του οχήματος. Σε έντονη ηλιοφάνεια ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις φίλτρα UV για να μειώσεις το φως που φτάνει στο φακό της κάμερας για λήψεις χωρίς υπερ-φωτισμένα σημεία, ενώ απέφευγε τις πτήσεις στη βροχή, ακόμα και αν το drone σου είναι ανθεκτικό στο νερό. Θα πρέπει πάντα πριν από κάθε πτήση να ελέγχεις αν λειτουργούν σωστά οι έλικες, αν υπάρχουν χαλαρά τμήματα στο drone ή αν τυχόν λείπουν βίδες. Επίσης, βεβαιώσου ότι όλες οι μπαταρίες είναι φορτισμένες και έχουν τοποθετηθεί σωστά.

Φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου ανταλλακτικά για το drone σου, όπως επιπλέον έλικες. Δεν θα ήθελες να τελειώσει άδοξα η πτήση σου εξαιτίας ενός κατεστραμμένου έλικα. Οι εφεδρικές μπαταρίες είναι επίσης ένα απαραίτητο αξεσουάρ. Οι περισσότερες μπαταρίες πτήσης έχουν διάρκεια ζωής το περισσότερο 20-25 λεπτά και διαρκεί πολύ ώρα η φόρτιση τους. Σίγουρα θα χρειαστείς μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης, καθώς τα 20-25 λεπτά που σου δίνει η μπαταρία δεν είναι αρκετά για να πάρεις το αποτέλεσμα που χρειάζεσαι. Επομένως θα χρειαστείς οπωσδήποτε επιπλέον 3-4 μπαταρίες. Μπορείς, επίσης, να αναβαθμίσεις τη μπαταρία του drone σου με μία που θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία και που θα ενσωματώνει επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως αισθητήρες που σου επιτρέπουν να γνωρίζεις την κατάσταση της μπαταρίας σου σε πραγματικό χρόνο.

Γενικότερα, πάντως, η απόδοση της μπαταρίας και του ίδιου του drone υπόκειται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η πίεση του αέρα και τη θερμοκρασία. Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν πετάς σε μεγάλο ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας καθώς σε χαμηλές θερμοκρασίες, η απόδοση της μπαταρίας και του drone ενδέχεται να επηρεαστεί.

 

Μπορείς να δεις ακόμη