Απαραίτητες προετοιμασίες στο σπίτι για να υποδεχτείς το χειμώνα

by K Admin

winter_share

 

Οι μέρες γίνονται όλο και μικρότερες και πιο κρύες, πράγμα που σημαίνει ότι ο χειμώνας βρίσκεται κυριολεκτικά προ των πυλών, και καλό είναι να ξεκινήσουμε την προετοιμασία του σπιτιού αρκετά νωρίτερα ώστε να είμαστε καθόλα έτοιμοι να τον υποδεχτούμε. Η προετοιμασία δεν αφορά μόνο τη διακόσμηση, αλλά και διάφορες εργασίες για το φρεσκάρισμα της κατοικίας μας, προκειμένου να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα της και να ετοιμαστεί να αντιμετωπίσει το χειμώνα.

Ρίξε μια ματιά στην παρακάτω λίστα με τις προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν στο σπίτι πριν πιάσουν τα «πολλά κρύα».

 

Μάζεψε καλοκαιρινά, βγάλε χειμωνιάτικα

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αρχίζει η αναδιοργάνωση των ντουλαπιών με τα χειμωνιάτικα και η φύλαξη των καλοκαιρινών. Μάθε τι πρέπει να προσέξεις ώστε να αποθηκεύσεις σωστά τα ρούχα (με τη λιγότερο δυνατή ταλαιπωρία) και να αποφύγεις ανεπιθύμητες φθορές και αλλεργίες.

 

Το απαραίτητο ξεκαθάρισμα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ξεχωρίσεις ποια από τα καλοκαιρινά ρούχα θα μπορούσαν να φορεθούν και το χειμώνα και ποια όχι. Είναι, επίσης, μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσεις ποια χειμωνιάτικα ρούχα δεν χρειάζεσαι καθόλου– δεν υπάρχει λόγος να πιάνουν χώρο στα συρτάρια σου. Εάν υπάρχουν ρούχα που δεν πρόκειται να ξαναφορέσεις, μπορείς να τα συγκεντρώσεις και να τα χαρίσεις σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση.

 

Καλό πλύσιμο

Πριν αποθηκεύσεις τα ρούχα, πρέπει να είναι καθαρά. Σκέψου ότι τα λεκιασμένα ρούχα δεν θα καθαρίζονται εύκολα την επόμενη χρονιά. Θα πρέπει, επίσης, να έχουν στεγνώσει καλά πριν τα αποθηκεύσεις. Εάν έχεις πλυντήριο – στεγνωτήριο η δουλειά σου θα γίνει πιο εύκολα.

 

Σιδέρωμα και ταξινόμηση

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, το σιδέρωμα δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο. Εάν έχεις εξοπλιστεί και με το κατάλληλο σύστημα σιδερώματος, τότε η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο εύκολη. Αφού σιδερώσεις τα καλοκαιρινά ρούχα, δίπλωσε τα καλά και ταξινόμησε τα για να τα ξεχωρίζεις πιο εύκολα. Όσο καλύτερο το σιδέρωμα και το δίπλωμα τόσο πιο εύκολη η αποθήκευση τους. Θα είναι, επίσης, λιγότερη και η ταλαιπωρία που θα υποστούν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι που θα ξαναφορεθούν.

 

Καθάρισε σχολαστικά συρτάρια και ντουλάπες

Πριν τοποθετήσεις τα ρούχα στις ντουλάπες πρέπει να καθαρίσεις καλά με ένα υγρό πανί και έπειτα με ένα στεγνό το εσωτερικό των συρταριών και ντουλαπιών. Εάν υπάρχουν λεκέδες μπορείς να τους απομακρύνεις χρησιμοποιώντας ένα ήπιο καθαριστικό για επιφάνειες.

 

Σωστή αποθήκευση

Το πιο ιδανικό είναι να τοποθετήσεις τα ρούχα σε ειδικά πλαστικά κουτιά ρούχων, ενώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις ετικέτες για να γνωρίζεις τι περιέχει το καθένα. Αν χρησιμοποιήσεις σακούλες, προτίμησε ανθεκτικές σακούλες φύλαξης ρούχων που δεν σκίζονται εύκολα. Θα πρέπει να αποφεύγεις τις χάρτινες συσκευασίες αποθήκευσης ή/και τις κοινές σακούλες, καθώς μπορεί να σκιστούν και η πρόσβαση σε σκόρο, τρωκτικά και ζιζάνια να γίνει πιο εύκολη. Τα πουκάμισα και τα φορέματα μπορούν να μπουν να φυλαχτούν σε κρεμαστές σακούλες (προτίμησε υφασμάτινες). Τα παπούτσια θα πρέπει να καθαριστούν με ένα νωπό πανί. Αφού τα αφήσεις να στεγνώσουν καλά, γέμισε τα με εφημερίδες για να μη χάσουν το σχήμα τους και έπειτα αποθήκευσε τα – είτε σε κουτιά παπουτσιών ή σε πλαστικά κουτιά ειδικά για αποθήκευση παπουτσιών.

Τέλος, μην χρησιμοποιείς ναφθαλίνη για την αποθήκευση των ρούχων. Μυρίζει πολύ έντονα και είναι απαγορευτική σε σπίτια όπου υπάρχουν παιδιά. Αντί για ναφθαλίνη, λοιπόν, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικά αρωματικά ενάντια στο σκόρο, όπως αποξηραμένο γαρύφαλλο σε συνδυασμό με λεβάντα και κέδρο. Πολύ σημαντικό είναι ο χώρος που θα αποθηκεύσεις τα ρούχα σου να μην έχει υγρασία και να είναι σχετικά δροσερός, ενώ καλό είναι να τον αερίζεις συχνά για να αποφύγεις ανεπιθύμητες μυρωδιές.

 

shutterstock_403894006

 

Το απαραίτητο «φρεσκάρισμα» σε κουρτίνες και καλύμματα

Οι κουρτίνες, εκτός ότι αποτελούν μία μοναδική λύση που μπορεί να φιλτράρει και να ελέγχει το φως που μπαίνει στους διάφορους χώρους του σπιτιού, είναι σημαντικό κομμάτι στη συνολική διακόσμηση. Ωστόσο, όσο βρόμικες και σκονισμένες μπορούν να γίνουν, το πλύσιμο τους κάθε εβδομάδα θα απαιτούσε πολύ κόπο και χρόνο, ενώ θα κατέστρεφε το ύφασμα. Κάτι που ισχύει και για τα καλύμματα που χρησιμοποιείς στους καναπέδες και τα κρεβάτια. Ειδικά, ύστερα από την καλοκαιρινή σεζόν, που τα παράθυρα μένουν περισσότερο ανοιχτά, τα υφάσματα έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά. Ρύθμισε την ηλεκτρική σκούπα σε χαμηλή ένταση και ξεσκόνισε τις κουρτίνες με το ειδικό εξάρτημα της σκούπας σου. Γενικά, είναι ευκολότερο να κρέμονται όταν τις ξεσκονίζεις. Χρησιμοποίησε μια γερή ράβδο κουρτίνας που θα μπορεί να κρατήσει το επιπρόσθετο βάρος από το τέντωμα της κουρτίνας και ξεσκόνισε και τις δύο πλευρές. Αν οι κουρτίνες είναι λευκές και πλένονται στο πλυντήριο, πρόσθεσε στη θήκη του απορρυπαντικού μια κουταλιά σόδα μαγειρική για να λάμψουν περισσότερο. Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ατμοκαθαριστή τόσο για τις κουρτίνες όσο και για τα καλύμματα (εφόσον έχεις ελέγξει ότι μπορούν να καθαριστούν με ατμό). Τέλος, μην αφήνεις τα παράθυρα ανοικτά όταν οι κουρτίνες στεγνώνουν, καθώς έτσι τραβάνε πιο εύκολα τη σκόνη και τις βρομιές από έξω. Τέλος, εάν διαθέτεις στεγνωτήριο, πριν κρεμάσεις τις κουρτίνες για να στεγνώσουν, καλό είναι να τις βάλεις στο στεγνωτήριο για τουλάχιστον 15-20 λεπτά (στο ελαφρύ πρόγραμμα). Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις τις ζάρες και το σιδέρωμα!

 

Δημιούργησε μια ζεστή ατμόσφαιρα με απλές κινήσεις

Εκτός από τις προαναφερόμενες εργασίες, μπορείς να πραγματοποιήσεις και διάφορες μικροαλλαγές στη διακόσμηση, οι οποίες θα κάνουν το σπίτι σου έναν ζεστό και πολύ φιλόξενο χώρο.

 

Έπιπλα

Η τοποθέτηση των επίπλων σε διαφορετική θέση αποτελεί μια ανέξοδη αλλά σημαντική αλλαγή. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συμβουλή, εφόσον το κάθε σπίτι έχει τη δική του διαρρύθμιση και ο καθένας τις δικές του προτιμήσεις. Ωστόσο, θα μπορούσε να ειπωθεί ένας γενικός κανόνας: προτού μπουν στην τελική θέση τους τα έπιπλα, κάνε τους απαραίτητους πειραματισμούς προκειμένου να έχεις το σωστό αποτέλεσμα, δηλαδή αρκετό ελεύθερο χώρο ώστε να μην είναι αποπνικτικό το περιβάλλον σου. Το χρώμα και το ύφος του καναπέ και της πολυθρόνας μπορεί να αλλάξουν με καλύμματα. Μία οικονομική λύση είναι το ριχτάρι. Μπορείς να αγοράσεις ένα ορθογώνιο ύφασμα και να το ρίξεις επάνω στον καναπέ, δένοντάς το με κόμπους στις άκρες του. Για καλύτερη εμφάνιση πρέπει να «ρελιαστεί», διαδικασία που συνήθως αναλαμβάνουν τα καταστήματα πώλησης.

 

Κουρτίνες και χαλιά

Μια ακόμη αλλαγή αφορά στις κουρτίνες, τα χαλιά και τα καλύμματα. Μπορείς να αγοράσεις μια καινούργια μοκέτα ή ένα μικρό χαλί το οποίο θα τοποθετηθεί επάνω στην υπάρχουσα μοκέτα. Αν έχεις ήδη μια λεπτή κουρτίνα μπορείς να ρίξεις από επάνω ένα χοντρό ύφασμα που να σουρώνει είτε στη μία άκρη είτε και στις δύο. Τα χρώματα που ενδείκνυνται για τον χειμώνα είναι εκάιγ, καφέ, μπορντό σε συνδυασμό με μπεζ ή σπασμένο λευκό.

 

Φωτισμός

Χρησιμοποίησε λάμπες LED με dimmer για να χαμηλώνεις το φωτισμό όποτε θέλεις, αλλά και για να κάνεις οικονομία στο ρεύμα. Τα πιο δημοφιλή χρώματα για τις λάμπες LED είναι «θερμό λευκό» ή «μαλακό λευκό», και «φωτεινό λευκό». Το θερμό λευκό και το απαλό λευκό παράγουν ένα κιτρινωπό χρώμα, παρόμοιο με αυτό των λαμπτήρων πυρακτώσεως, ενώ οι λαμπτήρες που αναφέρονται ως φωτεινό λευκό θα παράγουν ένα πιο έντονο, λευκότερο φως.

 

shutterstock_498363496

 

Θέρμανση

Όποιο μέσο κι αν χρησιμοποιείς για τη θέρμανση του σπιτιού σου, θα πρέπει να κάνεις ορισμένες βασικές κινήσεις ώστε να εξασφαλίσεις τη μέγιστη απόδοση του.

 

Σωστή θωράκιση του σπιτιού

Υπολογίζεται ότι ένα θερμαινόμενο σπίτι ενδέχεται να έχει απώλειες της τάξης του 60% αν υπάρχουν διαρροές. Πράγμα που σημαίνει ότι – αν υπάρχουν διαρροές – αυξάνεται κατακόρυφα το κόστος θέρμανσης.  Έτσι, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνεις είναι ένας γενικός έλεγχος, πρώτα στο εξωτερικό και στη συνέχεια στο εσωτερικό του σπιτιού για τυχόν θερμικές απώλειες – από ρωγμές ή φουσκώματα στους τοίχους και τις εξωτερικές επιφάνειες. Έλεγξε προσεκτικά τα κουφώματα γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα για τυχόν διαρροές. Αν οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σου μετρούν αρκετά χρόνια, τότε ενδεχομένως να μην κλείνουν ερμητικά το κρύο απ’ έξω. Στην περίπτωση αυτή, το ιδανικό θα ήταν κάποια στιγμή να αντικατασταθούν με διπλά, ηχομονωτικά τζάμια και καινούργια ρολά και κουφώματα που κλείνουν σχεδόν αεροστεγώς. Διαφορετικά, φρόντισε τουλάχιστον να βελτιώσεις την αεροστεγανότητα του σπιτιού, κλείνοντας χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με τη βοήθεια μονωτικών ταινιών ώστε να περιορίσεις στο μέτρο του δυνατού τις απώλειες θερμότητας. Όσο πιο καλά μονωμένο είναι το σπίτι τόσο πιο πολύ θα διατηρείται η ζέστη μέσα σε αυτό.

 

Έλεγχος και συντήρηση συστημάτων θέρμανσης

Καλοριφέρ: Η συντήρηση του λέβητα και του καυστήρα πρέπει να γίνεται κάθε τέλος της περιόδου χρήσης, από ειδικευμένο τεχνίτη.  Αν δεν έχεις φροντίσει για τη συντήρηση του καυστήρα και του λέβητα, θα πρέπει να το κάνεις το συντομότερο δυνατό. Η συντήρηση του καυστήρα, ο καθαρισμός του λέβητα από την κάπνα και η εξαέρωση των σωμάτων του καλοριφέρ είναι αναγκαίες εργασίες εν όψει του χειμώνα που έρχεται, για να έχεις καλύτερη θέρμανση και μικρότερη κατανάλωση, ενώ έτσι περιορίζεται και η ατμοσφαιρική ρύπανση από καυσαέρια.

Κλιματιστικά: Η συντήρηση του κλιματιστικού από εξειδικευμένο τεχνικό γίνεται – συνήθως – στις αρχές του καλοκαιριού. Ένας τεχνικός θα καθαρίσει του εναλλάκτες θερμότητας και τους ανεμιστήρες (σε εσωτερική και εξωτερική μονάδα), ενώ θα ελέγξει την γενική κατάσταση του κλιματιστικού, όπως π.χ. τις πιέσεις και την ποσότητα του ψυκτικού υγρού. Ωστόσο, καλό είναι να πλένεις τα φίλτρα μία φορά το μήνα και να καθαρίζεις συχνά τις γρίλιες και τα πτερύγια του κλιματιστικού, για να μην συσσωρεύεται σκόνη σε εκείνα τα σημεία, η οποία θα επιστρέφει έτσι στον χώρο σου.

Τζάκια και σταθερές εστίες θέρμανσης: Αν διαθέτεις τζάκι ή ξυλόσομπα στο σπίτι, ξεκίνησε έγκαιρα τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης πριν πιάσουν τα κρύα. Ο σωστός καθαρισμός της καμινάδας συμβάλει στη βέλτιστη λειτουργία και απόδοση του τζακιού (ή της σόμπας). Τέλος, φρόντισε να προμηθευτείς τα ξύλα σου έγκαιρα, πριν ξεκινήσουν οι πολλές βροχές.

 

Κράτησε την υγρασία μακριά

Εάν υπάρχει υψηλή υγρασία στο χώρο, τότε σου συστήνουμε να εξετάσεις την αγορά ενός αφυγραντήρα. Απορροφά την υγρασία από τον αέρα, βοηθώντας στη διατήρησή της σε κατάλληλα επίπεδα για την υγεία σου, αφού καταπολεμά αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα και αρθριτικά. Επιπλέον, διατηρεί σε καλύτερη κατάσταση το σπίτι, τα έπιπλα, ακόμα και τα ρούχα σου καθώς προστατεύονται από μούχλα διαβρώσεις και βρωμιά.

 

Όπως όλες οι εποχές του χρόνου, έτσι και ο χειμώνας, έχει μια μοναδική ομορφιά και πολλούς τρόπους να τον χαρεί κανείς. Μπορεί οι ρυθμοί να είναι πιο γρήγοροι και η καθημερινότητα σου γεμάτη υποχρεώσεις, αλλά τι πιο όμορφο από τα χειμωνιάτικα απογεύματα να χαλαρώνεις στο σπίτι, απολαμβάνοντας ένα ζεστό ρόφημα;

Καλό χειμώνα! 

Μπορείς να δεις ακόμη