Γλυκά Ψωμάκια με Επικάλυψη Καφέ – Γιώργος Τσούλης – Chef στην Πρίζα

by K Admin

 

ΥΛΙΚΑ

    • Υλικά για τη Ζύμη

    • 260 γρ αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο
    • 35 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
    • 3 γρ αλάτι
    • 5 γρ μαγιά ξερή
    • 120 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
    • Χυμό από 1 λεμόνι
    • 1 αυγό
    • 40 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • Για τη Γέμιση

  • 12 κυβάκια βούτυρο, από την κατάψυξη, 3-4 γρ. το κάθε ένα
  • Για την Επικάλυψη Καφέ

  • 50 γρ. αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο
  • 1/8 κ.γ. κακάο
  • 30 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 25 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/8 κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό
  • 10 ml. καφέ, σε θερμοκρασία δωμάτιου

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Για τη ζύμη

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα, το χυμό από το λεμόνι, 1 κ.γ από τη ποσότητα της ζάχαρης και της μαγιάς, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 5 λεπτά  μέχρι να φουσκώσει η μαγιά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, το αυγό, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και ζυμώνουμε για ένα λεπτό μέχρι να δέσουν τα υλικά. Προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά. Μόλις το ζυμάρι μας γίνει ελαστικό, προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το βούτυρο στη ζύμη. Κατόπιν, αδειάζουμε το ζυμάρι πάνω στον πάγκο εργασίας και με τα χέρια μας, του δίνουμε το σχήμα μιας μπάλας. Στη συνέχεια, το τοποθετούμε μέσα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

 

Για την επικάλυψη

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το κακάο με το αλεύρι, το αυγό, τον καφέ από μηχανή espresso Siemens EQ.9, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Χτυπάμε με το σύρμα όλα τα υλικά, μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα. Μόλις έχουμε ένα λείο μείγμα, το αδειάζουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και το βάζουμε στο ψυγείο.

 

Για το γέμισμα και ψήσιμο

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 12 ίσα μέρη, βάρους περίπου 40γρ. το κάθε ένα και τα κάνουμε μπαλάκια, προσέχοντας να έχουν μια λεία επιφάνεια. Βγάζουμε το βούτυρο από την κατάψυξη, τεντώνουμε απαλά ένα μπαλάκι ζύμης, τοποθετούμε στο κέντρο του ένα κυβάκι βούτυρο και κλείνουμε καλά τις άκρες, ώστε να μη βγει η γέμιση κατά το ψήσιμο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα. Κάθε ένα μπαλάκι που τελειώνουμε, το τοποθετούμε σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε ήδη στρώσει λαδόκολλα. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε τα μπαλάκια να φουσκώσουν για 30’. Ξεκινώντας από τη μέση του ζυμαριού και πηγαίνοντας προς τα πάνω αρχίζουμε να καλύπτουμε με την επικάλυψη περιμετρικά. Θέλουμε να καλύψουμε το ½ της επιφάνειάς του. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 15’-18’. Μόλις ετοιμαστούν, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε για 5 λεπτά και σερβίρουμε.

 

TIPS


Tip για τη συνταγή

Αν θέλεις ακόμη πιο έντονη γεύση, μπορείς να πασπαλίσεις με κανέλλα το βούτυρο.

Tip για τον αποχυμωτή

Μπορείς να φτιάξεις μέχρι και 6 προσωπικά προφίλ στη μηχανή espresso Siemens EQ.9 και να αποθηκεύσεις το αγαπημένο σου ρόφημα για να το απολαμβάνεις ακόμα πιο γρήγορα.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Μπορείς να δεις ακόμη