Γνώρισε τις νέες 4K τηλεοράσεις της Sony

by K-Admin 1




Το 2018 έχει μπει πλέον για τα καλά, πράγμα που πάντα σημαίνει πως είναι ώρα η αγορά να υποδεχθεί νέες τηλεοράσεις. Φυσικά, ένας από τους πρωταγωνιστές και φέτος είναι η Sony. Η εταιρεία ασχολείται πλέον τόσο με OLED όσο και με LCD panels, σειρά έχουν όμως, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, τα νέα μοντέλα με οθόνες LCD που έρχονται να σταθούν δίπλα στην ZD9 που θα συνεχίσει να διατίθεται κανονικά.


Ο λόγος για τις σειρές XF90, XF85 και XF80. Όλες με ανάλυση 4K για να ξέρεις πως είναι έτοιμες για το μέλλον και πως θα υποστηρίξουν τις απαιτήσεις σου όποιες κι αν είναι. Τι κάνει όμως την κάθε σειρά ξεχωριστή;




XF80

Θα τη βρεις σε μέγεθος 43 ιντσών, η οποία έρχεται με ανάλυση 4K και σύστημα φωτισμού Edge LED, που της επιτρέπει να είναι μοναδικά λεπτή και όμορφη, να ξεχωρίζει δηλαδή για το σχεδιασμό της.


«Φορά» τον επεξεργαστή X-Reality Pro που έχει πολύ καλή φήμη και παλαιότερα βρίσκαμε σε ακριβότερες τηλεοράσεις της εταιρείας. Εννοείται ότι μπορείς να υπολογίζεις στην τεχνολογία Triluminos για αξιοποίηση του μεγάλου χρωματικού εύρους που έχουν τα σήματα 4K/Ultra HD, σε συνδυασμό πάντα με πολλαπλά συστήματα HDR. Η σειρά υποστηρίζει το HDR10 που είναι απολύτως απαραίτητο στη βιομηχανία, αλλά και το HLG που χρησιμοποιείται σε τηλεοπτικές μεταδόσεις που γυρίζονται αναλόγως.




Android TV



Φυσικά, υπάρχουν αποκωδικοποιητές HEVC και VP9 για να μπορείς να βλέπεις σήματα 4K από διάφορες πηγές και υπηρεσίες, ενώ το Android TV φροντίζει για την «εξυπνάδα» της τηλεόρασης που είναι έτσι κι αλλιώς έτοιμη να δεχθεί περιεχόμενο από το κινητό σου χάρη στην τεχνολογία Google Cast.






Υπάρχει εξ ορισμού υποστήριξη WiFi και μάλιστα 802.11ac για υψηλές ταχύτητες και αξιόπιστο local streaming όποτε το χρειάζεσαι, ενώ οι 4 είσοδοι HDMI και οι 3 υποδοχές USB σου αφήνουν το περιθώριο να συνδέσεις ό,τι κι αν έχεις πρόχειρο.


https://www.youtube.com/watch?v=3mACeu7HzjA

XF85

Θα τη βρεις σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη: 49”, 55”, 65” και 75”. Στη σειρά XF85 μπορεί να θεωρείς δεδομένα όσα διάβασες για τη σειρά XF80 και, φυσικά, να προσθέσεις μερικά σημαντικές στοιχεία ακόμη. Εδώ θα βρεις ρυθμό ανανέωσης από 800Hz, κάτι που σημαίνει καθαρότερη εικόνα σε αθλητικά, γρήγορες σκηνές κ.λπ., αλλά και γενικά πιο ξεκούραστη θέαση, ειδικά αν συνηθίζεις να περνάς αρκετή ώρα μπροστά σε οθόνη.


Επιπλέον εδώ βρίσκεις ακόμη καλύτερο επεξεργαστή εικόνας, το λεγόμενο Χ1, ο οποίος είναι φυσικά ένα σκαλοπάτι παραπάνω από το X-Reality Pro, οπότε μπορείς να περιμένεις καλύτερη εικόνα είτε το σήμα σου είναι 4K είτε όχι.


https://www.youtube.com/watch?v=ZPGOM-c_LYI

XF90

Θα τη βρεις σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη: 49”, 55”, 65” και 75”. Με τη σειρά XF90 κάνεις ένα ποιοτικό άλμα ακόμη. Ισχύουν όσα είπαμε και για την XF85, αλλά εδώ βρίσκουμε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Sony σε επεξεργαστή εικόνας, δηλαδή τον επεξεργαστή X1 Extreme.


Η σημαντικότερη διαφορά όμως είναι ότι ξεφεύγουμε από την τοπολογία Edge LED, δηλαδή η οθόνη δεν φωτίζεται από το πλάι. Υπάρχει σύστημα FALD (Full Array Local Dimming), οπότε η οθόνη είναι χωρισμένη σε πολλές ζώνες και καθεμιά φωτίζεται από πίσω, από τη δική της ομάδα από LEDs. Σε δύσκολα πλάνα όπου η πραγματική αντίθεση κάνει θαύματα, όπως επίσης και σε προβολή HDR, η διαφορά είναι τεράστια και πάντα εμφανής σε μια τηλεόραση με FALD αντί για Edge LED. Οπότε, στην XF90 βρίσκεις μία από τις δύο κορυφαίες τηλεοράσεις LCD της Sony, με τη δεύτερη να είναι η ZD9 (τόσο καλή που κυκλοφόρησε το 2016 και αποτελεί και μέλος της οικογένειας το 2018).





Η τελευταία διαφορά είναι πως, με δωρεάν αναβάθμιση λογισμικού που αναμένεται, θα προστεθεί υποστήριξη για Dolby Vision, για ένα ακόμη σύστημα HDR δηλαδή. Η προσθήκη αυτή είναι σημαντική αφού το Dolby Vision είναι πιο δυναμικό από HDR10 και HLG και συναντάται σε περιεχόμενο από UHD Blu-ray Disc, Netflix και στην πλειοψηφία των ταινιών του iTunes σε 4K που προβάλλονται με τη βοήθεια του Apple TV 4K. Αν σε ενδιαφέρει γενικότερα το Apple TV 4K μάλιστα, σε αυτό βρίσκονται, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι περισσότερες ταινίες με υποστήριξη Dolby Vision που μπορείς να βρεις στην αγορά, ακόμη και ταινίες που σε UHD Blu-ray Disc μπορεί να μην υποστηρίζουν το σύστημα της Dolby αλλά να μένουν σε HDR10.


Αυτές λοιπόν είναι οι φρεσκότερες προτάσεις της Sony για 4K και HDR με οθόνες LCD και το μόνο που μένει να κάνεις είναι το αυτονόητο: να περάσεις μια βόλτα από τον Κωτσόβολο για να τις θαυμάσεις και να σε κερδίσουν.

Μπορείς να δεις ακόμη