Λεβάντα: Αξιοποίησε το ανοιξιάτικο βότανο στο σπίτι   

by K Admin

 

Η λεβάντα είναι πολυετής, αειθαλής, αρωματικός θάμνος που καλλιεργείται κυρίως για το αιθέριο έλαιο, το οποίο έχει εντομοαπωθητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία και την φαρμακοποιία, ωστόσο καλλιεργείται εύκολα και στο σπίτι με την κατάλληλη φροντίδα. Πρόκειται για ένα ανθεκτικό φυτό και με λίγη προσοχή – ιδιαίτερα το χειμώνα – θα το απολαμβάνεις για πολλά χρόνια. Εκτός όμως ότι είναι ένα πανέμορφο στολίδι στον κήπο ή τη βεράντα, η λεβάντα μπορεί να αποτελέσει βασικό υλικό για πολλές χρήσεις μέσα στο σπίτι.

 

Μαγειρική – Ζαχαροπλαστική

Η λεβάντα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα βασικά αρτυματικά φυτά (βότανα μαγειρικής), όπως π.χ. είναι το δεντρολίβανο, το θυμάρι κ.λπ., τα οποία περιέχουν πολύτιμες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Τα άνθη λεβάντας έχουν άπειρες εφαρμογές στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Η λεβάντα μπορεί να δώσει γεύση και άρωμα στις σαλάτες, στις μαρμελάδες, στα μπισκότα, στην ομελέτα, στα ψητά κρέατα, στο ψάρι, σε συνταγές ψωμιού κ.ά. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε πολλές συνταγές φρέσκια ή αποξηραμένη, απλά, επειδή πρόκειται για βότανο με πολύ δυνατή γεύση, πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ γιατί, αν δεν προσέξεις, μπορεί να πικρίσει το φαγητό ή το γλυκό σου. Τέλος, η λεβάντα δένει απόλυτα με τη γεύση του λεμονιού. Έτσι μπορείς να προσθέσεις λεβάντα σε όλες τις συνταγές με λεμόνι!

 

 

«Φρεσκάρισε» ρούχα και υφάσματα

Σε μία μικρή κατσαρόλα ανάμιξε ένα ποτήρι νερό με 5-6 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας και άφησε τη να πάρει βράση. Μόλις κρυώσει βάλε το μείγμα σε ένα μπουκαλάκι σπρέι. Ψέκασε με αυτό τα σιδερωμένα ρούχα, τις πολυθρόνες, τον καναπέ, τις κουρτίνες, και τα τραπεζομάντηλα. Η λεβάντα έχει και αντιβακτηριδιακή δράση, και αναζωογονεί με ένα υπέροχο άρωμα. Επίσης, λίγο πριν κοιμηθείς ψέκασε το μαξιλάρι και τα σεντόνια σου για έναν καλύτερο και πιο ήρεμο ύπνο, καθώς η λεβάντα έχει και καταπραϋντικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.

 

Στο πλύσιμο των ρούχων

Ρίξε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας στη θήκη πλύσης του πλυντηρίου μαζί με το απορρυπαντικό, και τα ρούχα θα μοσχομυρίζουν!

 

Στην καθαριότητα

Ανάμιξε λίγο ζεστό νερό με 1-2 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας, κούνησέ το καλά και ψέκασε τους πάγκους σου. Άφησε να δράσει και σκούπισε με στεγνό πανί. Μπορείς επίσης να ρίξεις μερικές σταγόνες στο νερό του σφουγγαρίσματος. Αφήνει μια ευωδία φρεσκάδας πολύ πιο ευχάριστη από χλωρίνη και άλλα χημικά.

 

Καθάρισμα επίπλων

Η λεβάντα περιέχει συστατικά που βοηθούν στην καθαριότητα του ξύλου αλλά και στη διατήρησή του. Μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας πάνω σε πανί είναι ένας καλός τρόπος για να περάσεις τα ξύλινα έπιπλα που και θα μυρίζουν και θα λάμπουν.

 

Ισχυρό εντομοαπωθητικό

Φτιάξε ένα ισχυρό, αλλά φυσικό εντομοαπωθητικό: Ανάμιξε νερό με αιθέριο έλαιο λεβάντας και τρίψε με αυτό τα χέρια και τα πόδια σου.

 

 

Απομακρύνει τον σκόρο

Αυτό το καλοκαίρι αντιμετώπισε τους σκόρους στην ντουλάπα με φυσικό τρόπο. Η λεβάντα είναι ένα φυσικό σκοροαπωθητικό ρούχων που χαρίζει αίσθηση φρεσκάδας και παράλληλα προστατεύει από τον σκόρο και τις δυσάρεστες οσμές. Τοποθέτησε σε ντουλάπες και συρτάρια υφασμάτινα σακουλάκια με άρωμα λεβάντα ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις αιθέριο έλαιο λεβάντας για να αρωματίσεις τα ίδια τα σακουλάκια.

 

Αρωματικά άλατα μπάνιου

Φτιάξε αρωματικά άλατα για το μπάνιο σου αναμειγνύοντας αλάτι μπάνιου, αιθέριο έλαιο λεβάντας και αποξηραμένα άνθη λεβάντας. Βάλε τα τρία υλικά μέσα σε ένα άδειο γυάλινο βαζάκι και φύλαξέ το στο μπάνιο σου για να το χρησιμοποιείς όποτε θέλεις να κάνεις χαλαρωτικό λουτρό.

 

Διακόσμησε το χώρο σου με λεβάντα

Εκτός από τη βεράντα ή τον κήπο, τα υπέροχα μοβ άνθη της λεβάντας μπορούν να δώσουν μοναδική όψη και σε πολλούς χώρους του σπιτιού. Μερικές ιδέες: Φτιάξε μικρά μπουκέτα από αποξηραμένη λεβάντα για να στολίσεις τα βάζα σου ή να τα κρεμάσεις στην κουζίνα σου. Διακόσμησε το τραπέζι στρώνοντας λευκό ή μοβ τραπεζομάντηλο και τοποθετώντας μικρά γυάλινα βάζα με αποξηραμένα άνθη λεβάντας.

 

Πράγματα που πρέπει να θυμάσαι πριν χρησιμοποιήσεις αιθέριο έλαιο λεβάντας

Αν και η λεβάντα θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα αιθέρια έλαια πρέπει πάντα να είμαστε προσεχτικοί καθώς ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση ή να είναι αλλεργικοί στη λεβάντα. Ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους προβλήματα, σκέψου ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος άλλος στο σπίτι που ίσως είναι αλλεργικός. Επίσης, τα άτομα που λαμβάνουν αγχολυτικά και ηρεμιστικά καλό είναι να ζητήσουν την συμβουλή του προσωπικού τους γιατρού.

Μπορείς να δεις ακόμη