Μάθε όλα τα μυστικά του καλού ψησίματος!

by K Admin

shutterstock_286882925

 

Μαζί με το τριώδιο «ανοίγει» και ο καιρός, και – κακά τα ψέματα – είναι εποχή που αρχίζουμε… το ζέσταμα (μεταφορικά και κυριολεκτικά) για το Πάσχα, αλλά και για τα καλοκαιρινά μπάρμπεκιου, στην αυλή, στο μπαλκόνι, στην ταράτσα, ακόμα και μέσα στο σπίτι, αρκεί να υπάρχει διάθεση, καλή παρέα και καλό κρασί (ή/και μπύρα τέλος πάντων).

Η πρώτη και ιδανική ευκαιρία για να αναδείξεις το ταλέντο σου ως καλός ψήστης είναι η Τσικνοπέμπτη οπότε είναι και η κατάλληλη ευκαιρία για να μοιραστούμε μαζί σου μερικά tips για να γίνεις “μάστορας” σε όλα τα είδη κρεατικών:  μοσχαρίσιο, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, αλλά και παράγωγα αυτών, όπως μπιφτέκια, παϊδάκια, σουβλάκια κ.λπ.

 

Σου άνοιξε η όρεξη; Ωραία. Μάθε λοιπόν όλα τα μυστικά ψησίματος – είτε πρόκειται για ψήσιμο σε ψηστιέρα κάρβουνου, υγραερίου, ή ακόμα και γκριλιέρα – για να γίνεις άριστος ψήστης

 

 

Μη ξεχάσεις τα εργαλεία σου!

Είτε είσαι αρχάριος, είτε έμπειρος ψήστης, πριν ξεκινήσεις τις προετοιμασίες για τη ψησταριά και τα κρέατα (για αυτά θα πούμε παρακάτω) θα πρέπει να έχεις μαζί σου τα κατάλληλα εργαλεία / αξεσουάρ για εύκολο και σωστό ψήσιμο. Αυτά που θα χρειαστείς είναι τα εξής:

 

shutterstock_332387096

Λαβίδα / Τσιμπίδα
Λαβίδα και τσιμπίδα είναι ένα και το αυτό και δεν έχει σημασία το πώς προφέρουμε αυτό το εργαλείο καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ ψησίματος. Χρησιμοποίησε το για να γυρνάς ή να «πιάνεις» τα ψητά εύκολα και γρήγορα. Μια καλή λαβίδα είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο χάλυβα, ενώ διαθέτει λαβές που αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Καλό είναι να αποφύγεις τις τσιμπίδες – ψαλίδια γιατί, εκτός του ότι δεν είναι και τόσο εύκολες στη χρήση τους, ορισμένες από αυτές διαθέτουν πολύ μυτερά δόντια και τρυπούν σε βάθος το κρέας με αποτέλεσμα να χάνει τα υγρά του και να γίνεται στυφό και σκληρό.

 

Σπάτουλα
Η σπάτουλα θα σου χρειαστεί κυρίως για επίπεδα κρέατα, όπως είναι π.χ. τα μπιφτέκια και οι πανσέτες, αλλά και για άλλα πιο «ευαίσθητα» ψητά όπως τα ψητά λαχανικά ή ψάρια. Όπως και με τη λαβίδα, θέλουμε να είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο χάλυβα και να έχει λαβή με αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες.

 

Πιρούνα
Είπαμε, δεν τρυπάμε τα ψητά, ωστόσο η πιρούνα θα σου χρειαστεί για μετά το ψήσιμο. Συγκεκριμένα, λόγω των μυτερών δοντιών της θα μπορέσεις να βγάλεις εύκολα τα ψητά από την ψησταριά. Έτσι και αλλιώς, μετά το ψήσιμο δεν μας πειράζει λίγο τρύπημα.

 

Διπλή σχάρα ψησίματος
Όπου και αν ψήνεις, δηλαδή είτε σε ψηστιέρα κάρβουνου ή υγραερίου, που συνήθως έχουν και τις μεγαλύτερες επιφάνειες, μια τέτοια σχάρα σου επιτρέπει να αναποδογυρίζεις εύκολα πολύ μικρά ή λεπτά κομμάτια όπως λαχανικά, ψάρια, παϊδάκια κ.λπ. Όσο μικρότερα είναι τα κομμάτια, τόσο πυκνότερο πρέπει να είναι το πλέξιμο της σχάρας. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και δύο τέτοιες σχάρες κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Για παράδειγμα, μπορείς να έχεις τη μία για σουβλάκια, πανσέτες και μπιφτέκια και τη δεύτερη για παϊδάκια, λαχανικά κ.λπ.

 

Πινέλα λαδιού σιλικόνης
Τα πινέλα σιλικόνης είναι ιδανικά για να μαρινάρεις ή να επαλείψεις με λάδι ή σως τα ψητά ακόμα και κατά τη διάρκεια του ψησίματος, καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην υψηλή θερμοκρασία.

 

Ποδιά και γάντι ψησίματος
Πρώτα από όλα η ασφάλεια. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με κάρβουνο, η ποδιά ή/και ένα ειδικό γάντι φούρνου θα σου εξασφαλίσουν ψήσιμο χωρίς καψίματα.

 

Βαποριζατέρ νερού
Σε περίπτωση που ψήνεις στα κάρβουνα θα χρειαστείς να έχεις δίπλα σου και ένα βαποριζατέρ νερού, ειδικά όταν ψήνεις αρνί, χοιρινό, λουκάνικα κ.λπ., τρόφιμα που έχουν αρκετό λίπος το οποίο πέφτει στα κάρβουνα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες φωτιάς. Για να μην σου γίνει κάρβουνο η μπριζόλα, σβήσε άμεσα με το βαποριζατέρ τη φωτιά και επανάλαβε όποτε χρειαστεί. Δεν χρειάζεται πολύ νερό, και για αυτό άλλωστε χρησιμοποιούμε βαποριζατέρ και όχι ποτήρι ή μπουκάλι με νερό. Θέλουμε να σβήσουμε τη φλόγα, όχι τα κάρβουνα.

 

Ειδικό σεσουάρ μπάρμπεκιου
Και αυτό το αξεσουάρ ενδείκνυται για χρήση σε ψησταριά κάρβουνου. Υπάρχουν ειδικά σεσουάρ μπάρμπεκιου που χρησιμεύουν για να αναζωπυρώνουν με τον αέρα τους τα κάρβουνα όταν «πέσει» η θερμοκρασία τους, μετά από κάποια ώρα ψησίματος. Έτσι, δεν χρειάζεται να χαλάσεις το σεσουάρ που χρησιμοποιείς για τα μαλλιά σου.

 

Συρματόβουρτσα
Το συγκεκριμένο αξεσουάρ είναι απαραίτητο τόσο πριν όσο και μετά το ψήσιμο, καθώς η σχάρα μας πρέπει να είναι πάντα καθαρή. Η συρματόβουρτσα έχει τρίχες από ανοξείδωτο χάλυβα που επιτρέπει τον εύκολο καθαρισμό της σχάρας, της πλάκας από το μπάρμπεκιου ή της ψησταριά σου.
Φρόντισε τα εργαλεία σου να είναι καλής ποιότητας για να μην φθείρονται εύκολα και για να αποφύγεις τυχόν ατυχήματα, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με κάρβουνο, όπου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους 370 βαθμούς Κελσίου. Μπορείς επίσης να βρεις και set Barbeque με θήκη μεταφοράς για να έχεις πάντα μαζί σου όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ.

 

Και ορισμένα έξτρα αξεσουάρ

Εντάξει, ίσως να μην είναι και τα πλέον απαραίτητα για να κάνεις τη δουλειά σου, ωστόσο υπάρχουν αξεσουάρ που έχουν σχεδιαστεί –μάλλον από μερακλήδες- για να ψήνεις ό,τι και όπως θέλεις.

 

Μεταλλικές βέργεςshutterstock_316591013
Αν σου αρέσει να φτιάχνεις μόνος σου τα σουβλάκια ή/και τα κεμπάπ, μπορείς να εξοπλιστείς με ένα ανοξείδωτο σετ για σουβλάκια, όπως είναι το Weber Set. Σε αυτό, θα μπορέσεις να φτιάξεις διαφόρων ειδών σουβλάκια, με κρέας και λαχανικά, ή μόνο λαχανικά κ.λπ., ενώ λόγω της κατασκευής του συγκεκριμένου σετ θα πετύχεις και ομοιόμορφο ψήσιμο!

 

Για τους λάτρεις του Burger
Αφού υπάρχει σαν επιλογή, και στην Ελλάδα υπάρχουν λάτρεις του Burger, πρέπει να αναφέρουμε – τουλάχιστον για εκείνους που ίσως δεν το γνωρίζουν – ότι με μία πρέσα για μπιφτέκια μπορείς να κάνεις εκπληκτικά πράγματα στο μπάρμπεκιου. Το ζουμερό μπιφτεκάκι το θέλουμε όλοι, έτσι δεν είναι;

 

 

Που… θα ψήσουμε;

Το μπάρμπεκιου είναι συνήθως συνδεδεμένο με το ψήσιμο στα κάρβουνα, ωστόσο – για πολλούς και διάφορους λόγους – ο καθένας μας προτιμά διαφορετικό τρόπο ψησίματος, δηλαδή σε κάρβουνα, σε υγραέριο ή ακόμα και σε ηλεκτρική γκριλιέρα / ψηστιέρα. Σαφώς, κάθε συσκευή έχει κάποια μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα όσον αφορά κυρίως τη διαδικασία, παρά το τελικό αποτέλεσμα, μιας και για το τελευταίο το πιο σημαντικό είναι η τεχνική του ψήστη και όχι η ίδια η ψησταριά. Ας δούμε, όμως, τι επιλογές έχεις και πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τον κάθε τρόπο ψησίματος για να έχεις πάντα νόστιμα και ζουμερά ψητά εδέσματα.

 

Ψηστιέρες κάρβουνου:

Ένας λόγος που λατρεύουμε το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι γιατί μας αρέσει ο καπνός του ξυλοκάρβουνου δίνοντας παράλληλα στο ψητό μας μια ελαφρώς πιο «δυνατή» γεύση. Επιπλέον, για ορισμένους είναι συναρπαστική η όλη διαδικασία προετοιμασίας, όπως είναι ο ενθουσιασμός της… φλόγας. Άλλο πλεονέκτημα είναι ότι αν «φτιάξεις» σωστά τη θράκα το ψήσιμο γίνεται ακόμα πιο οικονομικό και μπορείς να ψήνεις για ώρες.

 

Άναψε τα κάρβουνα
Ο πιο εύκολος, γρήγορος, και ασφαλής τρόπος για να ετοιμάσεις θράκα για ψήσιμο… δεν είναι σίγουρα η χρήση οινοπνεύματος ή άλλων εύφλεκτων υγρών καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνα ειδικά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον. Γενικότερα, καλό είναι να είσαι εξαιρετικά προσεχτικός ακόμα και αν «ρίχνεις» από απόσταση οινόπνευμα και αυτό γιατί η γραμμή ροής – που βγαίνει από το μπουκάλι – μπορεί πολύ εύκολα να αρπάξει φωτιά στον αέρα με αποτέλεσμα να εκραγεί το μπουκάλι σε κλάσματα δευτερολέπτου. Είπαμε, η ασφάλεια έρχεται πρώτα. Έτσι, ο πιο ασφαλής τρόπος είναι η χρήση δοχείου εκκίνησης, που κάνει εύκολο το άναμμα των κάρβουνων. Τοποθέτησε 2 με 3 κύβους προσανάμματος στη σχάρα για τα κάρβουνα και άναψέ τα. Στη συνέχεια, τοποθέτησε το δοχείο εκκίνησης γεμάτο με κάρβουνα ακριβώς πάνω στους κύβους προσανάμματος.
Αν χρησιμοποιείς μπρικέτες, το περιεχόμενο θα ανάψει μετά από περίπου μισή ώρα, ενώ στην περίπτωση των κάρβουνων σε περίπου ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά είσαι έτοιμος. Αυτή η μέθοδος είναι επίσης οικονομική, αλλά και φιλική προς το περιβάλλον. Φρόντισε να βάλεις τόσα κάρβουνα ώστε να καλύπτουν όλη τη σχάρα. Τα κάρβουνα τα απλώνουμε όταν είναι έτοιμα πυρωμένα και γκρίζα χωρίς φλόγες. Στη συνέχεια τοποθετούμε τη σχάρα.

 

Χώρισε τα κάρβουνα στη μέση
Αν έχεις μεγάλη ψησταριά και το επιτρέπει η χωρητικότητα της, μπορείς να χωρίσεις τα κάρβουνα στα δύο, δηλαδή από τη μία θα βάλεις τα «φρέσκα» κάρβουνα που έχουν δυνατή θερμοκρασία, και από την άλλη την πιο γκρίζα θράκα. Αυτό το tip μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όταν έχεις να ψήσεις «πολλά», καθώς αν ψηθεί κάτι πολύ γρήγορα, μπορείς να το διατηρήσεις ζουμερό και ζεστό χωρίς να καεί τοποθετώντας το στην πιο κρύα πλευρά του γκριλ.

 

7Ρύθμισε το ύψος της σχάρας
Οι περισσότερες ψησταριές διαθέτουν ρυθμιζόμενο ύψος σχάρας που σου επιτρέπει να ρυθμίσεις την απόσταση μεταξύ σχάρας και κάρβουνων όσο κοντά στο φαγητό θέλεις. Το ιδανικό ύψος της σχάρας είναι περίπου δέκα εκατοστά από τα κάρβουνα.

 

Καθαριότητα για πολλούς λόγους

Καθάριζε πάντα τη σχάρα, αλλά και τη βάση της ψησταριάς τόσο πριν όσο και μετά το ψήσιμο. Αν αφήσεις παλιά κάρβουνα μέσα, σίγουρα θα επηρεάσουν την γεύση στο επόμενο ψήσιμο, ενώ αν οι σχάρες είναι βρώμικες θα είναι δυσκολότερο να αποφύγεις τα μαύρα σημάδια στο ψητό, τα οποία εκτός από ανθυγιεινά αλλοιώνουν και τη γεύση του φαγητού. Για το καθάρισμα της σχάρας πριν το ψήσιμο μπορείς να την τρίψεις με συρματόβουρτσα καθώς ζεσταίνεται για να φύγουν πιο εύκολα τα ξεραμένα λύπη.

 

Άμεσο μαγείρεμα με κάρβουνα
Με το άμεσο μαγείρεμα, το φαγητό τοποθετείται απευθείας πάνω από τα κάρβουνα. Πάντα να ψήνεις με το καπάκι κλειστό και να γυρίζεις το φαγητό μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Μαγειρεύοντας με το καπάκι κλειστό, δεν πετάγονται σπίθες και εξασφαλίζεις ομοιόμορφο καταμερισμό της φωτιάς για την προστασία των φυσικών γεύσεων όλων των τύπων φαγητού. Το άμεσο μαγείρεμα ενδείκνυται για λουκάνικα, μπριζόλες, σουβλάκια, λαχανικά, φιλέτα ψαριών και άλλα φαγητά τα οποία χρειάζονται λιγότερο από 25 λεπτά μαγειρέματος.

 

Έμμεσο μαγείρεμα με κάρβουνα
Στο έμμεσο μαγείρεμα τα κάρβουνα τοποθετούνται και από τις δύο πλευρές του μπάρμπεκιου. Με το καπάκι κλειστό, η ζέστη αναδύεται και αντανακλάται ομοιόμορφα παντού γύρω από το φαγητό, (είναι η ίδια τακτική με έναν φούρνο θερμού αέρα). Χρησιμοποίησε την έμμεση μέθοδο μαγειρέματος για κρεατικά, όπως ζαμπόν, ψητά, μπριζόλες, κοτόπουλα, γαλοπούλες, και ολόκληρα ψάρια.

 

Tips

– Αν θέλεις να δώσεις ένα πιο φυσικό άρωμα μπάρμπεκιου στα ψητά σου, καλό είναι να επιλέξεις κάρβουνα ξύλου. Ωστόσο, αν είσαι αρχάριος ψήστης και δεν θέλεις να ξοδέψεις πολλά χρήματα, η μπρικέτα είναι εξαιρετική επιλογή καθώς είναι πιο φθηνή και διαρκεί για περισσότερη ώρα.
– Κατά τη διάρκεια του ανάμματος, αν κάποια κάρβουνα να παραμένουν μαύρα, δηλαδή δεν έχουν ανάψει, μετακίνησε τα με την ειδική λαβίδα στο κέντρο της φωτιάς και αφήστε τα λίγο ακόμη να φτάσουν στην σωστή θερμοκρασία.
– Αφού ανάψεις τα κάρβουνα και τοποθετήσεις τη σχάρα, περίμενε τουλάχιστον 6-7 λεπτά πριν ξεκινήσεις το ψήσιμο, ώστε να έχει καταλαγιάσει η υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία.

 

 

Ψηστιέρες υγραερίου:

Με τη ψησταριά υγραερίου τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο απλά, ενώ και πάλι μπορείς να απολαύσεις ψητά της ώρας. Η συγκεκριμένη ψησταριά απευθύνεται κυρίως σε όσους δεν θέλουν να μπλέκουν με κάρβουνα και προσανάμματα. Εννοείται επίσης ότι η προετοιμασία και το άναμμα γίνονται πιο εύκολα και γρήγορα.

 

Άναμμα ψησταριάς6
Όπως προαναφέραμε, τα πράγματα είναι πολύ απλά, όλες οι ψηστιέρες υγραερίου διαθέτουν μηχανισμό ανάφλεξης που είναι και η πιο ασφαλής επιλογή όταν επιλέγουμε οποιαδήποτε συσκευή μαγειρικής που λειτουργεί με υγραέριο. Η ανάφλεξη πραγματοποιείται πάντα στον καυστήρα με το σύμβολο ανάφλεξης από το αντίστοιχο κουμπί.

 

Καθαρές σχάρες και Flavorizer bars
Εκτός από τις σχάρες, θα πρέπει να καθαρίσεις σχολαστικά και τον κάδο περισυλλογής λίπους, καθώς και τα Flavorizer bars (ράβδους αρώματος), αν βέβαια ενσωματώνει κάτι τέτοιο η συσκευή. Τα Flavorizer bars αποτρέπουν τις φλόγες και τις πιθανές συνέπειες καψίματος, ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο στη νοστιμιά του φαγητού.

 

Άμεσο μαγείρεμα με αέριο
Το άμεσο μαγείρεμα χρησιμοποιείται για να προστατέψει τους φυσικούς χυμούς του κρέατος ώστε αυτό να μη στεγνώσει, και να μείνει τρυφερό. Επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση του φαγητού πάνω από την πηγή θερμότητας, καθώς το λίπος στάζει από το φαγητό στις ειδικά σχεδιασμένες ράβδους Flavorizer, τσιτσιρίζει και δημιουργεί την κάπνα που χαρίζει στα φαγητά αυτή την ακαταμάχητη γεύση μπάρμπεκιου. Να λοιπόν ένας σημαντικός λόγος που πρέπει να διατηρούνται καθαρά τα Flavorizer bars.

 

Έμμεσο μαγείρεμα με αέριο
Από την άλλη, ο έμμεσος τρόπος μαγειρέματος χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα ψητών κοτόπουλων, κυνηγιού και τροφίμων με πολύ λίπος, όπως οι μπριζόλες και η πάπια. Οι καυστήρες είναι αναμμένοι και από τις δύο πλευρές του φαγητού. Η ζέστη που κυκλοφορεί δουλεύει σαν φούρνος θερμού αέρα, μαγειρεύοντας ομοιόμορφα απ’ όλες τις πλευρές.

 

Tips

– Άμεσο ή έμμεσο ψήσιμο, αέριο ή κάρβουνο για την ψησταριά, υπάρχει πάντα ένας χρυσός κανόνας για καλύτερα αποτελέσματα ψησίματος: τοποθέτησε το καπάκι και άφησε το εκεί – για άμεσο μαγείρεμα γύριζε τα ψητά μόνο μία φορά και βάζε πίσω το καπάκι. Για το έμμεσο ψήσιμο, άφηνε το φαγητό που είναι να ψηθεί ή φουρνιστεί, να μαγειρευτεί χωρίς να σηκώνεις συνεχώς το καπάκι. Με αυτό τον τρόπο, στην πραγματικότητα δημιουργείς έναν φούρνο και πρέπει να αφήσεις τη ζέστη να κυκλοφορήσει χωρίς διαλείμματα, που ελαττώνουν τη θερμοκρασία και παρατείνουν τον χρόνο μαγειρέματος.
– Προτίμησε ψησταριές με εξωτερικό θερμόμετρο στο καπάκι για να ελέγχεις ανά πάσα στιγμή τη θερμοκρασία ψησίματος.
– Άναψε τη ψησταριά τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τοποθετήσεις το φαγητό.
– Διαφοροποίησε τη θερμοκρασία στην ψησταριά. Αν η ψησταριά ενσωματώνει τέσσερις καυστήρες, ρύθμισε έναν στη δυνατή ένταση, δύο στην μεσαία και κράτα τον τελευταίο σβηστό. Έτσι, θα εξασφαλίσεις μία επιφάνεια για να τοποθετείς τα ψητά, αν ψήνονται πολύ γρήγορα.

 

 

Ψηστιέρες – Γκριλιέρες:

Εκτός του ότι είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσεις ψησταριά με κάρβουνα στο σπίτι, πολλοί από εμάς προτιμάμε μια ψησταριά τύπου grill, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία και έλεγχο κατά το ψήσιμο. Φυσικά, λόγω μεγέθους και τρόπου ψησίματος (ρεύμα / αντίσταση) το καθάρισμα είναι λιγότερο επίπονο αφού οι περισσότερες ψηστιέρες διαθέτουν αποσπώμενα μέρη για εύκολο καθάρισμα.

 

Άναμμα ψηστιέρας – γκριλιέρας
Το μόνο που χρειάζεσαι για να ανάψεις μια γκριλιέρα είναι να πατήσεις το διακόπτη έναρξης / παύσης λειτουργίας. Εννοείται ότι η συσκευή θα πρέπει να βρίσκεται κοντά σε παροχή ρεύματος. Μάλιστα, υπάρχουν ψηστιέρες που ενσωματώνουν μικροδιακόπτη ασφαλείας που σταματά την παροχή ρεύματος όταν το χειριστήριο λειτουργίας δεν είναι στην θέση του.

 

Καθαρισμός
Όπως προαναφέραμε, οι ηλεκτρικές γκριλιέρες είναι εύκολες στο καθάρισμα καθώς όλα τα μέρη τους αποσπώνται εύκολα. Να σημειωθεί επίσης ότι η σχάρα και ο δίσκος συλλογής σταγόνων είναι κατάλληλα και για το πλυντήριο πιάτων.

 

Εύκολο και ασφαλές μαγείρεμα
Πρόκειται για ένα βολικό μπάρμπεκιου που μπορείς αν θέλεις να το βγάλεις σε εξωτερικό χώρο. Πριν ξεκινήσεις το ψήσιμο, μη ξεχάσεις να γεμίσεις με νερό τον δίσκο συγκέντρωσης σταγόνων που βρίσκεται κάτω από τη σχάρα. Έτσι, θα απολαύσεις ψήσιμο χωρίς καπνό και οσμές. Για επιπλέον ασφάλεια οι περισσότερες συσκευές δεν λειτουργούν αν δεν έχει τοποθετηθεί νερό στη δεξαμενή.

 

Tips

– Για καλύτερο έλεγχο του ψησίματος προτίμησε ψηστιέρα με ρυθμιζόμενο θερμοστάτη, και ρυθμιζόμενο ύψος σχάρας ή/και διπλή κινούμενη σχάρα με σύστημα ολίσθησης για εύκολο ψήσιμο και από τις δύο πλευρές.
– Όπως και στις ψηστιέρες υγραερίου με αέριο ή κάρβουνο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το παρεχόμενο καπάκι για έμμεσο μαγείρεμα. Με το καπάκι κλειστό, η ζέστη αναδύεται και αντανακλάται ομοιόμορφα απ’ όλες τις πλευρές. Ορισμένες προτάσεις διαθέτουν διαφανές καπάκι για ψήσιμο χωρίς καπνό.

 

Μυστικά και tips για καλό ψήσιμο!

Τώρα που γνωρίζεις το τι σου προσφέρει η κάθε ψησταριά, μάθε ότι υπάρχουν ορισμένοι «χρυσοί» κανόνες για καλύτερα αποτελέσματα ψησίματος, ανεξάρτητα από τη συσκευή που θα χρησιμοποιήσεις (κάρβουνο, αέριο, ή grill).

 

Οργάνωσε σωστά το χρόνο σουshutterstock_201546059

Βγάλε το κρέας που θα ψήσεις από το ψυγείο και άφησε το σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 20 λεπτά για να γίνει πιο κόκκινο και να φύγουν οι όποιες μυρωδιές. Αν το κρέας είναι κατεψυγμένο, βγάλε το από την κατάψυξη από την προηγούμενη μέρα και τοποθέτησε το σε σκεύος στο οποίο θα έχεις στρώσει 3-4 φύλλα χαρτί κουζίνας και άφησε το στο ψυγείο για περίπου 15 – 16 ώρες, έτσι ώστε να γίνει σταδιακά η απόψυξη του.

Exrtra tip: Δεν αλατίζουμε ποτέ το κρέας πριν από το ψήσιμο, καθώς το αλάτι μαζεύει τους χυμούς και στεγνώνει το ψητό. Ρίξε αλάτι λίγα λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος. Ομοίως με τα μυρωδικά και μπαχαρικά, πασπάλισε το κρέας λίγο πριν το βγάλεις από τη σχάρα για να μην πικρίζει.

 

Το ψητό χρειάζεται ξεκούραση
Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, όταν βγάλεις το ψητό από τη φωτιά μην το κόψεις αμέσως. Άφησε το να «ξεκουραστεί» για τουλάχιστον πέντε με οκτώ λεπτά. Το πιο ιδανικό είναι να τοποθετήσεις το κρέας σε μια μικρή σχάρα, έτσι ώστε να κρατήσει μέσα του χυμούς του.

Extra tip: Μόλις βγάλεις το κρέας από τη σχάρα ρίξε του λίγο λεμόνι. Εκτός από την όξινη γεύση που δίνει στο κρέας, το λεμόνι έχει την ιδιότητα να εμποδίζει τη δράση καρκινογόνων ουσιών που είναι πιθανό να δημιουργηθούν κατά το ψήσιμο. Μόνο μην το παρακάνεις.

 

Για ζουμερό κρέας
Δώσε τέλεια γεύση και υφή – σε ό,τι κρέας και αν ψήνεις – με μαρινάδα. Το ψητό ετοιμάζεται γρηγορότερα και γίνεται πιο μαλακό και ζουμερό. Μπορείς να ετοιμάσεις τη μαρινάδα από την προηγούμενη ημέρα, ωστόσο το κατά πόσο θα παραμείνει το κρέας στη μαρινάδα εξαρτάται από το πάχος του και κυμαίνεται από 45 λεπτά μέχρι και 24 ώρες. Όσο πιο χοντρό είναι τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται, ώστε να απορροφήσει τη γεύση. Εναλλακτικά, για μπάρμπεκιου της τελευταίας στιγμής, μπορείς να αλείφεις το ίδιο μείγμα στο κρέας με ένα πινέλο ανά τακτά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Απέφυγε το μαρινάρισμα με κρασί, ξύδι, ή λεμόνι, καθώς σφίγγει το κρέας και δεν το κάνει τρυφερό.

Extra tip: Μια «γρήγορη» συνταγή για μαρινάδα είναι να αναμίξεις ελαιόλαδο, σκόρδο, θυμάρι και δενδρολίβανο. Είναι ιδανική τόσο για μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας όσο και για αρνί.

 

«Θωράκισε» το κρέας
Ο όρος «θωρακίζουμε το κρέας» σημαίνει ότι το κρέας πρέπει να ψηθεί αρχικά σε υψηλή θερμοκρασία για να δημιουργηθεί εξωτερικά προστατευτική κρούστα που θωρακίζει στο εσωτερικό τους χυμούς του. Στη συνέχεια προσαρμόζουμε τη θερμοκρασία ανάλογα με το πάχος του ψητού μας. Το μυστικό είναι ότι τα μεγάλα κομμάτια κρέατος ψήνονται στους 180 βαθμούς, ενώ τα μικρότερα στους 200 με 250 βαθμούς.

Extra tip: Στην ηλεκτρική γκριλιέρα ή στη ψησταριά με υγραέριο η θερμοκρασία ρυθμίζεται πολύ εύκολα. Αν ψήνεις στα κάρβουνα και πρέπει να μειώσεις τη θερμοκρασία, απλά κάλυψε τα κάρβουνα με στάχτη. Για μεγαλύτερη θερμοκρασία ανακάτεψε τα κάρβουνα, φέρνοντας στην επιφάνεια όσα βρίσκονται στον πάτο.

 

Καλοψημένο ναι, όχι καμένο!
Κακά τα ψέματα, στον Έλληνα αρέσει το καλοψημένο κρέας και όταν γίνεται λόγος για μπάρμπεκιου και ψητά της ώρας (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί και παράγωγα αυτών) δεν θέλουμε να ξέρουμε τι σημαίνει “rare” ή “med rare” (ωμό και με ελάχιστο ψήσιμο αντίστοιχα). Ωστόσο, όταν θέλουμε καλοψημένο κρέας δεν σημαίνει… ότι πρέπει να το κάψουμε. Το ιδανικό ψήσιμο στη σχάρα διαρκεί 8 με 15 λεπτά, ανάλογα το πάχος του κρέατος. Για παράδειγμα, μια μπριζόλα με πάχος 2.5 – 3 εκατοστών θα είναι καλοψημένη μέσα σε περίπου 15 λεπτά.
Extra tip: Χρησιμοποίησε θερμόμετρο κρέατος για να μπορέσεις να εκτιμήσεις καλύτερα το πόσο ψημένο είναι το κρέας. Πολλές ψησταριές έρχονται με ενσωματωμένο θερμόμετρο στο καπάκι τους. Αξιοποίησε το!

 

Ψητά της ώρας και τσίκνα!
Τώρα που τα έχεις οργανώσει όλα και γνωρίζεις πλέον τη σωστή τεχνική ψησίματος, για ένα ιδανικό μπάρμπεκιου – εντός ή εκτός σπιτιού – θα χρειαστείς καλή διάθεση και, φυσικά, καλή παρέα. Είμαστε σίγουροι ότι τα έχεις οπότε, καλή διασκέδαση!

 

Μπορείς να δεις ακόμη