Μέτρα προστασίας των ηλεκτρονικών συσκευών στην παραλία

by K-Admin 1

 

Με το καλοκαίρι να έχει μπει για τα καλά και τον υδράργυρο στα ύψη, οι παραλίες αποτελούν όαση χαλάρωσης και δροσιάς. Άλλωστε για τους περισσότερους το καλοκαιράκι είναι η κύρια περίοδος διακοπών και ξεκούρασης μέσα στο χρόνο και οι φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές διακοπές συνήθως σου δίνουν χαρά και κουράγιο για να συνεχίσεις και το χειμώνα.

Βέβαια στην εποχή μας για τις εξορμήσεις στη θάλασσα εκτός από τα  γυαλιά ηλίου, το αντηλιακό, την πετσέτα και την ομπρέλα θα έχεις μαζί σου σίγουρα ένα κινητό και πιθανότατα και άλλες επιπλέον ηλεκτρονικές συσκευές ή gadgets. Συνεπώς, θα πρέπει να προσέξεις όχι μόνο να μην καείς από τον ήλιο, αλλά και να μεριμνήσεις και για την προστασία των συσκευών αυτών. Μην ξεχνάς ότι το νερό, η άμμος, ο καύσωνας ακόμη και η πιθανότητα κλοπής μπορούν να οδηγήσουν σε ζημιά ή και να χαλάσουν διακοπές και διάθεση μαζί με το όποιο οικονομικό κόστος!

Γι αυτό δες στη συνέχεια μερικούς τρόπους για να έχεις πραγματικά το κεφάλι σου ήσυχο ώστε να χαλαρώσεις στην αγαπημένη σου παραλία.

 

Προστασία από κλοπή

Δυστυχώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην παραλία για τις ηλεκτρονικές συσκευές σου είναι να τις χάσεις εξαιτίας κάποιου επιτήδειου που περιμένει να εκμεταλλευτεί τις στιγμές χαλάρωσής σου ώστε να δράσει εύκολα και γρήγορα. Σαφώς το θέμα της κλοπής είναι γενικότερο, ειδικά όμως σε διακοπές και παραλίες είναι πιο έντονο, όχι μόνο επειδή είσαι χαλαρός και έχεις την προσοχή σου αλλού, αλλά και επειδή όταν μπαίνεις στη θάλασσα απομακρύνεσαι από τα πράγματά σου και μερικές φορές χάνεις και την οπτική επαφή μαζί τους.

Για αυτόν το λόγο δεν πρέπει να ακουμπάς κινητό ή tablet πάνω σε τραπεζάκια, ξαπλώστρες ή μπαράκια και δεν πρέπει να τα εκθέτεις συνεχώς σε δημόσια θέα. Φρόνιμο είναι να τα κρύβεις όσο γίνεται και να μην τα αποθηκεύεις σε σημεία με γρήγορη πρόσβαση όπως είναι οι εξωτερικές θήκες από τσάντες. Γενικά, όσο και αν ακούγεται ανιαρό ή υπερβολικό, οφείλεις να δυσκολέψεις το έργο ενός πιθανού κλέφτη ώστε να το σκεφτεί διπλά ή να χρειαστεί παραπάνω χρόνο και κινήσεις αν τελικά… σε επιλέξει ως στόχο! Για παράδειγμα, αγόρασε μία τσάντα που μπορεί να κλειδώνει και φρόντισε ώστε αυτή η τσάντα να έχει κάποια ιδιαίτερα χρώματα ή σχέδιο ώστε να την αναγνωρίζεις από μακριά. Παράλληλα, υπάρχουν και ειδικά κλειδώματα ασφαλείας ώστε να ασφαλίσεις τα πράγματά σου στην ομπρέλα ή την ξαπλώστρα. Αν κουβαλάς μαζί σου κάτι πολύ ακριβό, όπως για παράδειγμα ένα ακριβό laptop για λόγους δουλειάς, θα ήταν καλή ιδέα να σκεφτείς κάποιο πρόγραμμα ασφάλισης από τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις. Αν η συσκευή είναι ακριβή τότε η ασφάλιση σαφώς δικαιολογείται και οικονομικά.

Τέλος, ειδικά για το κινητό σου θα ήταν καλό να έχεις κάπου στο σπίτι καταγεγραμμένο το IMEI δηλαδή τον ειδικό μοναδικό κωδικό αναγνώρισης της συσκευής ώστε να ζητήσεις από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας τη φραγή ή ακόμα και τον εντοπισμό του αν χαθεί. Ειδικότερα, πλέον υπάρχουν πληθώρα λογισμικών και υπηρεσιών που κάνουν ακριβώς αυτό. Δηλαδή, εντοπίζουν τη χαμένη συσκευή και επιπλέον επιτρέπουν και το απομακρυσμένο κλείδωμά της ή τη διαγραφή των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αυτής. Επιπρόσθετα, το λειτουργικό Android υποστηρίζει πια εγγενώς τέτοιες λειτουργίες μέσω ειδικής ιστοσελίδας της Google. Απλά πρέπει να συνδεθείς με τον προσωπικό σου λογαριασμό και από εκεί ακολουθώντας τις οδηγίες μπορείς να κλειδώσεις εξ αποστάσεως το κινητό, να το κάνεις να χτυπήσει (ακόμα και αν είναι στο αθόρυβο ή στην δόνηση) ώστε να το ακούσεις αν έχει παραπέσει κάπου κοντά, να δώσεις στοιχεία επικοινωνίας (ελπίζοντας στην τιμιότητα αυτού που θα το βρει αν έχει χαθεί και όχι κλαπεί), να δεις στο χάρτη τη γεωγραφική του θέση (μόνο αν είχες ενεργοποιημένη την Τοποθεσία/Location πριν το χάσεις) και τέλος αν χρειαστεί να κάνεις διαγραφή όλων των προσωπικών σου αρχείων και δεδομένων. Παρόμοια είναι και η διαδικασία αν είσαι χρήστης της Apple μέσω αντίστοιχης ιστοσελίδας.

 

 

Προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες

Ο ήλιος είναι ευλογία για την υγεία σου, την ψυχική σου διάθεση και οδηγεί και σε ένα ωραίο μαύρισμα πάντα βέβαια με μέτρο, με αντηλιακό και χωρίς γενικά υπερβολές. Δυστυχώς, δεν αποτελεί και σύμμαχο για τα gadgets σου. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ειδικά η απευθείας έκθεση στην ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες, να καταστρέψουν κυριολεκτικά συστήματα και τελικά να οδηγήσουν ακόμη και σε απώλεια δεδομένων.

Έτσι, καλό είναι να μην αφήνεις καμία συσκευή για πολύ ώρα στον ήλιο και να προσπαθείς να τις χρησιμοποιείς σε κλιματιζόμενο χώρο όπου αυτό είναι εφικτό. Ειδικότερα, η μπαταρία κάθε συσκευής παρουσιάζει μειωμένη απόδοση σε συνθήκες καλοκαιριού. Οπότε, καλό είναι να μειώσεις τη χρήση της κατεβάζοντας τη φωτεινότητα της οθόνης και απενεργοποιώντας Bluetooth, 3G και Wi-Fi όταν δεν είναι απαραίτητα. Αν έχεις powerbank και αυτό πρέπει να το έχεις μακριά από τον ήλιο και να μην το ξεχνάς μέσα στο αυτοκίνητο ή στο τραπεζάκι της παραλίας, αλλά και να κάνεις τη φόρτιση σε σκιερό ή κλιματιζόμενο μέρος. Συνολικά, οι έντονες θερμοκρασιακές αλλαγές και όχι μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν ηλεκτρονικά, μπαταρίες και υποσυστήματα, γι’ αυτό η εναλλαγή χώρου θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα.

 

Προσοχή στην άμμο, στο νερό και στην αντηλιακή κρέμα

Πέρα από τη ζέστη, η άμμος, το νερό, η υγρασία και οι αντηλιακές κρέμες είναι στοιχεία που συνδυαστικά ή και από μόνα τους ταλαιπωρούν και μπορούν να χαλάσουν τις ηλεκτρονικές σου συσκευές. Η καλύτερη λύση γι αυτό είναι να αγοράσεις μια από τις πολλές αδιάβροχες θήκες για το smartphone ή το tablet που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Μάλιστα μερικές από αυτές σου επιτρέπουν να έχεις το κινητό ακόμα και μέσα στη θάλασσα. Γενικά, όσο μπορείς, να έχεις τις συσκευές αποθηκευμένες και να τις καθαρίζεις συχνά με ειδικό μαντηλάκι. Επίσης, όταν βάζεις αντηλιακό περίμενε μέχρι να απορροφηθεί σωστά από το δέρμα σου πριν τις αγγίξεις ξανά.

 

Πώς να αποφύγεις γρατσουνιές και μικροατυχήματα

Οι θήκες (ακόμη και οι απλές και μη αδιάβροχες) καθώς και οι προστατευτικές μεμβράνες για οθόνες προστατεύουν κινητό και άλλες συσκευές ακόμη και κατά την μεταφορά από και προς την παραλία. Συνήθως κουβαλάς πολλά πράγματα και τα μικροατυχήματα και οι γρατσουνιές είναι εύκολα. Από την άλλη φρόντισε για τη σωστή τακτοποίηση των πραγμάτων και αξιοποίησε τυχόν εσωτερικές θήκες σε τσάντες, διότι η σωστή αποθήκευση είναι σημαντική. Για παράδειγμα, κράτα τις ηλεκτρονικές συσκευές αποθηκευμένες ξεχωριστά, αφού η καθεμιά από αυτές εκλύει θερμότητα και δεν πρέπει να είναι πιεσμένες η μία στην άλλη. Φαγητό, νερό, χυμοί κτλ είναι προφανώς συνετό να τοποθετούνται σε ξεχωριστές τσάντες.

 

 

Να μην οδηγείς τις συσκευές στα όρια τους

Η λεγόμενη οριακή λειτουργία ή αλλιώς υπερφόρτωση των συσκευών δεν οφείλεται πάντα σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία, αλλά προκαλούνται μερικά ή ολικά και από κακή χρήση. Για παράδειγμα οι κατασκευαστές σκληρών δίσκων και αποθηκευτικών μέσων ισχυρίζονται πως οι συσκευές τους έχουν μεγαλύτερη απόδοση και διάρκεια ζωής όταν δεν υπερβαίνεις το 90% της χωρητικότητας του μέσου. Αν αυτό συνδυαστεί με την καλοκαιρινή περίοδο, η καταπόνηση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το χειμώνα ή τις λεγόμενες συνθήκες δωματίου.

 

Να είσαι επιλεκτικός

Πάρε μόνο τα απαραίτητα χωρίς υπερβολές. Πριν πας διακοπές ή στην κοντινότερη παραλία, σκέψου αν οπωσδήποτε χρειάζεσαι κάθε συσκευή. Με εξαίρεση το κινητό τηλέφωνο, δες αν χρειάζεσαι κάτι άλλο και για ποιο σκοπό. Πιθανότατα ο φορητός υπολογιστής να είναι υπερβολή στηνθάλασσα (ανάλογα βέβαια με το σκοπό). Αν θες να ακούσεις μουσική ή να διαβάσεις βιβλία ίσως να συμφέρει να τα περάσεις στο κινητό σου. Εξάλλου όσο λιγότερα αντικείμενα κουβαλάς τόσο πιο εύκολο και πρακτικό είναι. Από την άλλη, μπορεί να θέλεις να πάρεις όλες τις αγαπημένες σου συσκευές μαζί, αλλά μήπως πρέπει να χαλαρώσεις ειλικρινά περισσότερο; Οι διακοπές είναι και μία ευκαιρία για χαλάρωση και «αποτοξίνωση» από την καθημερινότητα. Ίσως δεν χρειάζεσαι το Internet όλη την ώρα και ίσως ούτε η παραλία είναι το κατάλληλο μέρος για να διαβάζεις ειδήσεις. Βέβαια ο καθένας ας κρίνει μόνος του το τι τελικά είναι σημαντικό στις διακοπές του.

 

Προσοχή στα αρχεία σου (back up)

Τελικά, σημαντικότερα πολλές φορές και από τις ίδιες τις συσκευές είναι τα αρχεία μας σε αυτές. Γι αυτό και πολλές φορές μπορεί να στεναχωρηθείς περισσότερο για μία φωτογραφία που έχασες, παρά για το smartphone που χάλασε ή κλάπηκε. Άρα πρέπει πριν φύγεις διακοπές να κάνεις backup, δηλαδή να μεταφέρεις τα χρήσιμα και απαραίτητα αρχεία από όλες τις συσκευές σε ένα ή περισσότερα εξωτερικά μέσα (π.χ. σε εξωτερικό σκληρό δίσκο).

Ειδικότερα, μία επιπλέον ευκολία που έχεις τα τελευταία χρόνια είναι το online storage μέσω υπηρεσιών cloud, όπως είναι το Dropbox, το Google Drive και το Onedrive. Στην ουσία αυτές οι δωρεάν κατά βάση υπηρεσίες λειτουργούν ως απομακρυσμένοι αποθηκευτικοί χώροι σου παρέχουν ένα εξτρά μέσο και επιπλέον ασφάλεια ώστε να μη χάσεις τα αρχεία σου. Ακόμη, επειδή υπάρχουν και οι αντίστοιχες εφαρμογές για Android και iOS, ενώ και τα πακέτα δεδομένων πλέον είναι μεγάλα και ικανοποιητικά, μπορείς αυτομάτως να σώζεις τις φωτογραφίες των διακοπών άμεσα και στο cloud ώστε να μη τις χάσεις ποτέ!

 

Τι να κάνεις αν το κινητό/tablet πέσει στο νερό

Η στιγμή που η συσκευή σου πέφτει στο νερό είναι σίγουρα μία κακή εμπειρία. Πάρα ταύτα, δεν χρειάζεται πανικός. Απλά ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες ώστε να τη σώσεις:

Πρώτα από όλα, απενεργοποίησέ την και κράτησέ τη με φορά προς τα κάτω ώστε να φύγουν τα περισσότερα νερά και ταυτόχρονα καθάρισε απαλά με ένα στεγνό πανάκι. Ύστερα αφαιρείς αν γίνεται κάρτα SIM και μπαταρία και συνεχίζεις να προσπαθείς να στεγνώσεις κάθε σημείο.

Στη συνέχεια, μπορείς να  χρησιμοποιήσεις ένα πιστολάκι για τα μαλλιά (με ένδειξη πάντα στον κρύο αέρα) ή εναλλακτικά μία ηλεκτρική σκούπα για να ρουφήξει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Παραδόξως η σκούπα ίσως να είναι και η καλύτερη επιλογή, διότι ρουφάει τα υγρά σε αντίθεση με το πιστολάκι που μπορεί να τα ωθήσει ακόμα πιο μέσα στα ευαίσθητα κυκλώματα του τηλεφώνου! Επιπλέον, ένα τύλιγμα γύρω με ένα απορροφητικό μαντηλάκι μπορεί να βοηθήσει.

Έπειτα, τοποθέτησε τη συσκευή σε ένα μπολ με ρύζι. Όσο παράδοξο και αστείο αν ακούγεται αυτό, έχει την αξία του μιας και το ρύζι είναι γνωστό πως τραβάει την υγρασία και έτσι μπορεί να βοηθήσει. Το κινητό ή το tablet πρέπει να σκεπαστεί πλήρως από ρύζι και να παραμείνει στο μπολ ή δοχείο για τουλάχιστον 24 ώρες!

 

Λίγη μονωτική ταινία δε βλάπτει

Τέλος, ένας απλός και έξυπνος τρόπος για να μη διεισδύσει κυρίως η άμμος στις θύρες της συσκευής σου και ειδικά του laptop είναι να τις καλύψεις με μονωτική ταινία. Θα προστατέψει καλά την όποια συσκευή και αφαιρείται εύκολα όταν πλέον δεν τη χρειάζεσαι. Όχι καλαίσθητο, αλλά σαφώς πρακτικό και αποτελεσματικό.

Έτσι με λίγη προσοχή θα χαρείς και τις διακοπές σου, αλλά και θα προστατέψεις κάθε αγαπημένη ηλεκτρονική συσκευή και γκαντζετάκι. Άλλωστε, πέρα από τα λεφτά που έχεις ξοδέψεις για αυτά, σίγουρα θες να τα αξιοποιήσεις και κυρίως να τραβήξεις ωραίες φωτογραφίες που με χαρά θα μοιραστείς με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα.

Καλό και ξένοιαστο καλοκαίρι λοιπόν!

Μπορείς να δεις ακόμη