Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η κατάψυξη είναι ο ιδανικός τρόπος να συντηρούμε ωμά τρόφιμα και μαγειρεμένο φαγητό στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα μας βοηθά να κάνουμε οικονομία σε χρόνο και χρήμα επιτρέποντάς μας να μαγειρεύουμε πολύ γρήγορα κάποια φαγητά. Παρακάτω θα βρεις τέσσερις ιδέες που η κατάψυξη μπορεί να μας βοηθήσει να κερδίσουμε χρόνο στην κουζίνα.
1. Μπιφτέκια και κεφτέδες
Δεν είναι καθόλου πρακτικό να περιμένεις με τις ώρες να ξεπαγώσει ο κιμάς για να τον ζυμώσεις και να τον πλάσεις σε μπιφτέκια. Αντίθετα, αν ζυμώσουμε τον κιμά φρέσκο όπως τον αγοράζουμε από τον χασάπη με τα υλικά της επιλογής μας και στη συνέχεια τον πλάσουμε σε μπιφτέκια, μπορούμε να τα αποθηκεύουμε σε σακούλες κατάψυξης (καλύτερα αυτές που κλείνουν με φερμουάρ) το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Για μεγαλύτερη ευκολία ακουμπάμε αρχικά τη σακούλα πάνω σε δίσκο για να τα κρατά επίπεδα και τα βάζουμε μαζί στην κατάψυξη. Αφού παγώσουν αφαιρούμε τον δίσκο. Δεν ξεχνάμε να σημειώσουμε την ημερομηνία κατάψυξης.
Μετά μπορούμε να βγάζουμε όσα ακριβώς μπιφτέκια θέλουμε και να τα ψήνουμε, τρώγοντάς τα κάθε φορά φρεσκοψημένα. Το καλύτερο είναι να τα μεταφέρουμε από την κατάψυξη στην ψύξη μερικές ώρες πριν ή αποβραδίς για να είναι ξεπαγωμένα την ώρα που θέλουμε. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για τους κεφτέδες από κρέας αλλά και από ρεβίθι, πατάτα, κολοκύθι κλπ.
2. Φρέσκια ντομάτα στο λεπτό
Μπορούμε να έχουμε όση φρέσκια τριμμένη ντομάτα θέλουμε, ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή μας, χωρίς κόπο και πλυσίματα. Στο τέλος του καλοκαιριού λοιπόν όταν η ντομάτα είναι στα καλύτερά της και πιο οικονομική από ποτέ, μπορούμε να αγοράσουμε μεγάλες ποσότητες, να τις πλύνουμε, να τις καθαρίσουμε, να τις κόψουμε σε κομμάτια και να τις πολτοποιήσουμε μαζί με τη φλούδα τους στο μπλέντερ. Μετά θα αλατίσουμε καλά, μοιράζουμε τον πολτό τους σε παγοθήκες και τον παγώνουμε στην κατάψυξη. Αφού παγώσει, μοιράζουμε τους κύβους σε σακουλάκια και χρησιμοποιούμε σε κάθε μαγείρεμα όσους χρειαζόμαστε.
3. Όσπρια στην κατάψυξη
Πόσες φορές δεν έχεις πεθυμήσει να μαγειρέψεις μια ρεβιθάδα ή μια φασολάδα και το έχεις αναβάλει γιατί σκέφτεσαι πως χρειάζονται μούλιασμα και δεν έχεις τον χρόνο να το κάνεις; Αυτό δεν θα ξανασυμβεί αν σε ανύποπτο χρόνο μουλιάσεις ρεβίθια, φασόλια ή γίγαντες για ένα 12ωρο περίπου και στη συνέχεια τα στραγγίσεις, τα μοιράσεις σε σακουλάκια, σημειώσεις περιεχόμενο και ημερομηνία στη σακούλα και τα καταψύξεις. Όταν θα θέλεις να μαγειρέψεις εκτός του ότι θα είναι έτοιμα για μαγείρεμα, να είσαι σίγουρος πως θα βράσουν ακόμη πιο γρήγορα γιατί ο πάγος τα μαλακώνει. Αν θέλεις να φτιάχνεις σαλάτες με όσπρια, τα βράζεις κιόλας και τα χωρίζεις σε ακόμη μικρότερα σακουλάκια πριν τα καταψύξεις.
4. Σπιτικοί κύβοι λαχανικών από σπίτι
Καμιά φορά ξεμένουν στο ψυγείο μας λαχανικά που έχουν χάσει το σφρίγος της πρώτης νιότης τους και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε γιατί είναι λίγο ταλαιπωρημένα. Τι κάνουμε λοιπόν με 2-3 ταλαιπωρημένα καρότα, 1-2 πιπεριές (πράσινες και κόκκινες), 2 κρεμμύδια, μερικά κρεμμυδάκια φρέσκα, λίγο φινόκιο κι ένα ψιλομαραμένο πράσο; Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε όλα μαζί με λίγο λάδι για να μαλακώσουν και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Ύστερα μοιράζουμε τον πολτό σε παγοθήκες κι αφού παγώσει, μεταφέρουμε τους κύβους των λαχανικών σε σακουλάκια και τους διατηρούμε στην κατάψυξη. Κάθε φορά που μαγειρεύουμε μια σάλτσα, κρέας, κιμά, λαχανικά κλπ, προσθέτουμε 1-2 κύβους για να δώσουμε έξτρα γεύση και άρωμα στο φαγητό μας.