6 τρόποι για να μειώσεις την κατανάλωση ρεύματος του υπολογιστή σου!

by K Admin

 

Αν και ο υπολογιστής δεν συγκαταλέγεται στις πιο «αχόρταγες» σε ηλεκτρική ενέργεια συσκευές, αυτό δεν σημαίνει πως δεν καταναλώνει κι αυτός ένα σεβαστό ποσό ρεύματος, συμβάλλοντας έτσι στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου. Έτσι, μόνο ανώφελο δεν είναι να περιορίσεις την κατανάλωσή του, ώστε να λειτουργεί με όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό τρόπο.

 

Όπως είναι φυσικό, οι τρόποι εξοικονόμησης ξεκινούν από την επιλογή μοντέλου και hardware. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις τεχνικές προδιαγραφές που έχει ένας υπολογιστής, με λίγες απλές ρυθμίσεις στο λειτουργικό του, μπορείς να περιορίσεις αισθητά το ρεύμα που «καίει» όταν τον χρησιμοποιείς.

 

Προτίμησε ένα laptop

 

Σίγουρα η κατανάλωση ενέργειας δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας των κριτηρίων βάσει των οποίων θα αποφασίσεις αν το ιδανικό για την περίπτωσή σου είναι ν’ αγοράσεις ένα desktop υπολογιστή, ή ένα laptop. Πάντως, αν αμφιταλαντεύεσαι στο ποια κατηγορία να επιλέξεις, καλό είναι να γνωρίζεις πως ένα φορητό μοντέλο καταναλώνει έως και 5 φορές λιγότερη ενέργεια από ένα desktop.

 

Επίλεξε hardware χαμηλής κατανάλωσης ισχύος

 

Στην περίπτωση που προορίζεις το μηχάνημα για σχετικά μη απαιτητικές εργασίες (όπως το να «σερφάρεις» στο ίντερνετ και το να γράφεις κείμενα), μπορείς να επιλέξεις ένα μοντέλο με υποσυστήματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Για παράδειγμα, ανάμεσα στους σύγχρονους επεξεργαστές, θα βρεις CPU που μειώνουν δραστικά το ρεύμα που καταναλώνουν, όταν αδρανοποιούνται.

 

Ανεξάρτητα πάντως από τα «σενάρια χρήσης» του υπολογιστή, η επιλογή του δίσκου στερεάς κατάστασης (SSD) είναι επωφελής κι από ενεργειακής άποψης, αφού θα «ξοδεύει» πολύ λιγότερο ρεύμα από έναν κλασικό σκληρό δίσκο. Μάλιστα, το καλύτερο ενεργειακό «προφίλ» των δίσκων SSD, έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που κάνουν τη συγκεκριμένη κατηγορία αποθηκευτικών μέσων να υπερέχει, όπως η πολύ γρήγορη εκκίνηση του υπολογιστή και οι ταχύτεροι χρόνοι αποθήκευσης κι ανάγνωσης δεδομένων, που θα ενισχύσουν συνολικά τις επιδόσεις του μηχανήματός σου.

 

Μην χρησιμοποιείς screensaver

 

Τα screensaver (ή προγράμματα προφύλαξης οθόνης, όπως είναι το όνομά τους στα ελληνικά) είναι κατ’ ουσίαν προγράμματα που «τρέχουν» στον υπολογιστή, ο οποίος επομένως καταναλώνει ρεύμα όσο είναι ενεργοποιημένα. Αυτό σημαίνει πως δεν εξοικονομούν ενέργεια.

 

Ο ρόλος των screen saver ήταν σημαντικός στα παλιότερα μόνιτορ, τεχνολογίας CRT, τα οποία «έπασχαν» από το φαινόμενο burn-in, με συνέπεια ν’ αποτυπώνονται μόνιμα οι στάσιμες εικόνες που προβάλλονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην οθόνη. Αντίθετα, οι οθόνες νεότερης τεχνολογίας LCD (που σήμερα μονοπωλούν τη συγκεκριμένη κατηγορία) δεν αντιμετωπίζουν αυτό το μειονέκτημα.

 

Περιόρισε την κατανάλωση των περιφερειακών

 

Όταν δεν χρησιμοποιείς κάποιο περιφερειακό (π.χ. ηχεία), απενεργοποίησέ το. Επίσης, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου πως τα περιφερειακά σου, όπως και πολλές ακόμη συσκευές, συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα όταν τίθενται σε κατάσταση αναμονής (stand by). Μάλιστα, αν και η Ε.Ε. έχει επιβάλει ήδη από το 2009 όρια στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε κατάσταση stand-by, τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στα μοντέρνα ηλεκτρονικά είδη, τα οποία σε λειτουργία αναμονής παραμένουν συνδεδεμένα στο ίντερνετ κι επομένως δαπανούν σημαντικές ποσότητες ρεύματος (π.χ. δίσκοι NAS).

 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το «πλαφόν» που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2016 γι’ αυτές τις συσκευές ήταν τα 20-80 Watt (βατ), με συνέπεια να καταναλώνουν σημαντικά ποσά ενέργειας. Γι’ αυτό το σκοπό, από την 1η Ιανουαρίου 2017, θέσπισε ένα ακόμη αυστηρότερο όριο, στα 3-12 Watt.

 

Επομένως, ακόμη κι αν έχεις αγοράσει τα περιφερειακά σου σχετικά πρόσφατα, το καλύτερο είναι να τα συνδέσεις σ’ ένα πολύπριζο με διακόπτη, τον οποίο θα κλείνεις κάθε φορά που απενεργοποιείς τον υπολογιστή σου.

 

Αξιοποίησε την αναστολή λειτουργίας

 

Όταν πρόκειται να κάνεις διάλειμμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ο υπολογιστής σου να παραμένει, σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, πλήρως ενεργοποιημένος κι επομένως να συνεχίσει να καταναλώνει ρεύμα. Γι’ αυτό και υπάρχει η δυνατότητα της αναστολής λειτουργίας, ώστε μεταβαίνοντας σ’ αυτή την κατάσταση, το μηχάνημα να χρησιμοποιεί ελάχιστη ενέργεια και η δουλειά σου να σε «περιμένει» εκεί ακριβώς που την άφησες.

 

Αν και μπορείς να ενεργοποιείς την αναστολή λειτουργίας χειροκίνητα, κάθε φορά που πρόκειται ν’ απομακρυνθείς από τον υπολογιστή σου, το καλύτερο είναι να ρυθμίσεις το λειτουργικό, ώστε το μηχάνημα να μεταβαίνει σ’ αυτή την κατάσταση αυτόματα, έπειτα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 5 λεπτά της ώρας) που δεν τον έχεις χρησιμοποιήσει.

 

Εκτός από την αναστολή λειτουργίας, μία εναλλακτική λύση είναι η αδρανοποίηση, στην οποία μάλιστα το μηχάνημα καταναλώνει ακόμη λιγότερη ενέργεια. Ωστόσο, επειδή σ’ αυτή την περίπτωση η επανεκκίνηση του υπολογιστή γίνεται πιο αργά από την αναστολή λειτουργίας, συνήθως συστήνεται για laptop που βρίσκονται εκτός πρίζας, ώστε να παραταθεί η αποφόρτιση της μπαταρίας.

 

 

Ρύθμισε τη φωτεινότητα της οθόνης

 

Στη μέγιστη φωτεινότητα, η οθόνη καταναλώνει διπλάσια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την ελάχιστη ρύθμιση. Επομένως, στην περίπτωση που ο φωτισμός του περιβάλλοντος δεν είναι πολύ έντονος, το καλύτερο θα είναι να μην τη ρυθμίσεις στο μέγιστο. Άλλωστε, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, μ’ αυτό τον τρόπο θα μειώσεις και την κούραση των ματιών σου όταν βρίσκεσαι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη