Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως το πέστο είναι η σάλτσα με φρέσκο βασιλικό, ενώ στην πραγματικότητα πέστο είναι τρόπος παρασκευής της «σάλτσας», που ταιριάζει με ζυμαρικά αλλά μπορούμε να την απολαμβάνουμε και σε μπρουσκέτες ως ορεκτικό!
To πέστο φτιάχνεται συνήθως, πράγματι, με βασιλικό αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα μυρωδικά όπως μέντα, κόλιαντρο, μαϊντανό, φασκόμηλο ή ακόμη και ρόκα.
Εμείς σου προτείνουμε διαφορετικές συνταγές για πέστο για να έχεις να επιλέξεις ανάλογα με την όρεξή σου!
Πέστο Βασιλικού
Υλικά
Για 200 ml πέστο
30 g παρμεζάνα
30 g πεκορίνο ρομάνο
60 g φρέσκος βασιλικός
40 g καβουρδισμένο κουκουνάρι
2 σκελίδες σκόρδο
120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Εκτέλεση:
Τρίψε τα τυριά χρησιμοποιώντας τον κάδο για ψιλό κόψιμο που έχεις προσαρμόσει στον περιστρεφόμενο κόφτη λαχανικών, στην 4η ταχύτητα του μίξερ. Βάλε τον βασιλικό, το κουκουνάρι και το σκόρδο στο μπλέντερ, και πολτοποίησε σε ταχύτητα ανάδευση . Μην το παρακάνεις, το πέστο πρέπει να διατηρήσει κάτι από την υφή του. Ενώ το μπλέντερ δουλεύει, πρόσθεσε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Άδειασε το μείγμα σε ένα μπολ, πρόσθεσε το τριμμένο τυρί και ανακάτεψε απαλά. Αλάτισε αλλά με φειδώ γιατί τα τυριά είναι αρκετά αλμυρά. Αν δεν το χρησιμοποιήσεις αμέσως, φύλαξε το στο ψυγείο αφού προσθέσεις λίγο λάδι ώστε η επιφάνειά του να μην είναι εκτεθειμένη.
Πέστο με Δυόσμο και φιστίκια Αιγίνης
Αντί για πεκορίνο χρησιμοποιήσε παρμεζάνα, αντί για βασιλικό δυόσμο και αντί για
κουκουνάρι φιστίκια Αιγίνης. Ακολούθησε τις οδηγίες για το κλασικό πέστο. Αυτή η παραλλαγή συνδυάζεται υπέροχα με ψητές μελιτζάνες ή αρνάκι στον φούρνο.
Πέστο ρόκας με μαλακό κατσικίσιο τυρί
Αντικατέστησε τα τυριά με 120 g μαλακό κατσικίσιο τυρί και χρησιμοποίησε ρόκα αντί για
βασιλικό. Ακολούθησε τις οδηγίες για το κλασικό πέστο. Αυτή η παραλλαγή συνδυάζεται θαυμάσια με φρυγανισμένες φέτες ψωμιού και αγκινάρες σε ελαιόλαδο για πρωτότυπες μπρουσκέτες.
Λοιπόν, ποιο θα ετοιμάσεις πρώτα;