2,2K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Το βρίσκουμε στο ράφι με τα μπαχαρικά στο σούπερ μάρκετ. Είναι μια λευκή σκόνη που πωλείται σε φακελάκια ή διάφανα μπουκαλάκια. Το συναντάμε, όχι πολύ συχνά, στα υλικά συνταγών. Για ποιο λόγο όμως αξίζει μια θέση στο ντουλάπι μας;
6 πράγματα που αξίζει να μάθεις για το ξινό
- Η επίσημη ονομασία του είναι κιτρικό οξύ, στα αγγλικά citric acid. Μπορεί να το συναντήσεις και με την ονομασία λεμόντουζο. Αν και το οξύ ακούγεται κάπως απειλητικό, το κιτρικό οξύ είναι ακίνδυνο.
- Είναι φυσική ουσία, που περιέχεται σε κάποια φρούτα κυρίως στα λεμόνια και γενικότερα στα εσπεριδοειδή, τις φράουλες αλλά και σε κάποια λαχανικά.
- Έχει ξινή γεύση και διαλύεται εύκολα στο νερό.
- Είναι εξαιρετικό φυσικό συντηρητικό, ενώ χρησιμοποιείται και ως ρυθμιστής οξύτηταςκαι αρωματικό συστατικό σε τρόφιμα και αναψυκτικά, όπου θέλουμε ξινή γεύση.
- Παρασκευάζεται βιομηχανικά είτε από το χυμό των λεμονιών είτε κατά τη ζύμωση σακχάρων με ευρωτομύκητες ή κιτρομύκητες.
- Ως πρόσθετο τροφίμων επισημαίνεται με τον κωδικό Ε330, οπότε όταν το συναντάμε δεν το φοβόμαστε.
- Το κιτρικό οξύ θεωρείται ασφαλές για χρήση στα τρόφιμα και δεν είναι καρκινογόνο. Είναι κανονικό συστατικό των κυττάρων, αποικοδομείται και χρησιμοποιείται από το σώμα χωρίς παρενέργειες.
Χρήσεις στη ζαχαροπλαστική
Χρησιμοποιείται σε μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού, φρουτοσαλάτες, σπιτικές κονσέρβες, τουρσί ως φυσικό συντηρητικό και φυσικό πηκτικό. Επιπλέον το κιτρικό οξύ βοηθάει τα φρέσκα φρούτα να μην μαυρίζουν και εμποδίζει την δημιουργία κρυστάλλων ζάχαρης όταν φτιάχνουμε μαρμελάδες και γλυκά.