Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η Ανάσταση και το Πάσχα είναι δυο μέρες γιορτής που παραδοσιακά τις περνάμε γύρω από ένα τραπέζι μαζί με φίλους και συγγενείς. Φέτος θα είμαστε λιγότεροι, αλλά οργανωμένοι και χαλαροί. Ρίξε μια ματιά παρακάτω…
Για δεύτερη χρονιά φέτος θα περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, με πολλά μη και περιορισμούς, αναπόφευκτο επακόλουθο της πανδημίας. Λιγότεροι ή περισσότεροι, η γιορτή είναι γιορτή και ο καλύτερος τρόπος να πάνε όλα καλά είναι να οργανωθούμε. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή:
1. Βγάζουμε το μενού…
Πρώτα από όλα καταγράφουμε κανονικά με χαρτί και μολύβι το μενού που θέλουμε να έχουμε την Ανάσταση και το Πάσχα. Δεν ξεχνάμε τα ορεκτικά, τις σαλάτες, τα επιδόρπια, τα ποτά, ούτε τα κόκκινα αυγά, τα κουλούρια και τα τσουρέκια, είτε φτιάξουμε τα δικά μας είτε τα πάρουμε έτοιμα. Προσοχή στις υπερβολές, δεν είναι σωστό να περισσεύει πολύ φαγητό, αλλά δεν ξεχνάμε και στους vegetarian ή τους vegan που θα καθίσουν στο τραπέζι μας, οπότε φροντίζουμε να έχουμε κατάλληλο φαγητό για όλους.
2. Παίρνουμε όλες τις πιθανές βοήθειες….
Αν κάποιος ή κάποια από τους συνδαιτυμόνες θέλει να αναλάβει την προετοιμασία κάποιων εδεσμάτων π.χ μια πίτα, ένα ορεκτικό, το γλυκό ή τις σαλάτες, τη δεχόμαστε με χαρά. Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε με τους φίλους μας, ακόμα και τις δουλειές.
3. Σούβλα, φούρνος ή ψησταριά;
Ως γνωστόν, πρωταγωνιστής στο πασχαλινό τραπέζι είναι το αρνί. Αλλά εφόσον φέτος προβλέπεται να καθίσουμε λιγότεροι, ίσως η σούβλα να μην είναι η καλύτερη λύση. Ο οικιακός φούρνος είναι μια χαρά, η ψησταριά ακόμα καλύτερη, οπότε αποφασίζουμε τι θέλουμε να βάλουμε στον φούρνο ή τη σχάρα. Επίσης φροντίζουμε να είναι έτοιμα για χρήση τα απαραίτητα της ψησταριάς (κάρβουνα, προσανάμματα, γκάζι, σχάρες, γάντια, λαβίδες κπλ). Αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος, πετάμε το μπαλάκι στους ψήστες της οικογένειας και βγάζουμε αυτό το κομμάτι από το μυαλό μας.
4. Η λίστα, της λίστας, τη λίστα…
Αφού βγάλουμε το μενού, συμφωνήσουμε και τις πιθανές βοήθειες, ετοιμάζουμε τη λίστα με τα ψώνια ώστε να φτιάξουμε επιμέρους λίστες με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, της λαϊκής, του φούρνου, της κάβας, του ζαχαροπλαστείου, του παντοπωλείου κλπ.
5. Δεν τα αφήνουμε όλα για την τελευταία στιγμή…
Κάνουμε τις παραγγελίες και τα ψώνια μας εγκαίρως. Για την τελευταία στιγμή αφήνουμε μόνο τα σαλατικά και τα φρούτα εποχής.
6. Δεν χάνουμε το στιλ μας αλλά ούτε και το μέτρο…
Η καραντίνα δεν είναι δικαιολογία να ξεχάσουμε τη διακόσμηση του γιορτινού τραπεζιού μας, ωστόσο φροντίζουμε να είμαστε λιτοί και να χρησιμοποιήσουμε φυσικά υλικά στη διακόσμηση και εποχικά στολίδια και σκεύη που έχουμε ήδη στο ντουλάπι μας.
7. Κουλούρια και τσουρέκια
Καλό είναι μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη να έχουμε τελειώσει με κουλούρια και τσουρέκια και να είναι ήδη έτοιμα στις πιατέλες και τα κουτιά περιμένοντας μαζί μας την Ανάσταση.
8. Κόκκινα Αυγά
Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά μας, όπως κάθε χρόνο. Η παράδοση τα θέλει κόκκινα, αλλά σκέψου μήπως φέτος θέλεις να βάψεις αυγά και σε άλλα χρώματα;