Είναι γνωστό ότι στα περισσότερα νοικοκυριά υπάρχουν αρκετές παλιότερες ή ξεπερασμένες τεχνολογικά συσκευές σε συρτάρια και αποθήκες. Ουσιαστικά, βρίσκονται σε αχρηστία με την καλύτερη εκδοχή να είναι η πιθανότητα να τις πάει κάποιος σε ένα ειδικό σημείο ανακύκλωσης για ηλεκτρονικές συσκευές (και σίγουρα όχι σε μπλε κάδο)! Το φαινόμενο εντείνεται από το γεγονός ότι η τεχνολογία έχει γοργούς ρυθμούς προόδου, αλλά και από τα μοντέρνα καταναλωτικά πρότυπα.
Βέβαια, πολλοί χρήστες και ειδικά όσοι είναι κάπως εξοικειωμένοι με τα gadget και την τεχνολογία έχουν υιοθετήσει μία άλλη τακτική. Συγκεκριμένα, προσπαθούν ερασιτεχνικά, με κόπο και προσωπικό χρόνο να τους αλλάξουν τη βασική χρήση και να τις χρησιμοποιήσουν σε εργασίες δευτερεύουσες (αφού άλλωστε δουλεύουν)! Είναι αυτό που στο εξωτερικό είναι γνωστό ως device repurposing. Δηλαδή, δεν θα έχουν απλά το ρόλο του back up αν και όποτε χαλάσει η βασική συσκευή, αλλά θα αξιοποιηθούν αλλού.
Για παράδειγμα, παλαιότερα κινητά, τάμπλετ, οθόνες και υπολογιστές μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως ως αισθητήρας, δεύτερη οθόνη (επέκταση), file ή media server, eBook reader, retro gaming συσκευή κτλ. Εν ολίγοις, μπορούν να έχουν έναν μικρό, αλλά διακριτό ρόλο, σε αυτό που ονομάζουμε Internet of Things (IoT) στο σύγχρονο δικτυωμένο σπίτι.
Όμως, το θέμα είναι ότι αυτό γινόταν χωρίς επίσημη υποστήριξη σε οποιοδήποτε επίπεδο και απλά με το μεράκι μερικών. Ευτυχώς, αυτό αλλάζει σταδιακά και η Samsung παρουσίασε επίσημα το δικό της πρόγραμμα ώστε με τη νέα πολιτική χρήση της οι παλαιότερες δικές της συσκευές να παραμείνουν χρηστικές και να έχουν και πάλι αξία.
Samsung Upcycling
Ειδικότερα, η εταιρεία έχει κάποια χρόνια που κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση ξεκινώντας από τη λογική της εταιρικής ευθύνης. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της CES 2021.
https://www.youtube.com/watch?v=m9AL266C0lc
Μάλιστα, η λέξη upcycling θυμίζει αρκετά το recycling, αλλά η διαφορά είναι στη λογική της χρήσης ξανά με νέο σκοπό (το οποίο επίσης βοηθά εξαιρετικά το περιβάλλον και την τσέπη σου).
Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, πέρα από την ενθάρρυνση η Samsung προσφέρει ιδέες, λύσεις, πρόσβαση σε κοινότητα, αλλά κυρίως λογισμικό (software). Μην λησμονείς, ότι τα προγράμματα αξιοποιούν το hardware μίας συσκευής και σε αυτήν την περίπτωση οι περισσότεροι χρήστες προτιμούν έτοιμες επίσημες και δοκιμασμένες λύσεις.
Ενδεικτικά, μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες repurposing ιδέες είναι οι ακόλουθες και αφορούν κυρίως Samsung smartphone και tablet:
- η μετατροπή ενός παλιού κινητού σε baby monitor (childcare tool with sound sensor). Ουσιαστικά, οι αισθητήρες του κινητού εντοπίζουν πότε ένα μωρό ξυπνάει ή κλαίει και ενημερώνουν άμεσα τους γονείς στο δικό τους τηλέφωνο (alert).
- η χρήση ενός smartphone για τη φροντίδα του κατοικίδιου σου (pet care solution with light sensor). Έτσι, μπορείς από μακριά να ανάψεις τα φώτα στο σπίτι για το αγαπημένο σου ζωάκι ώστε να μην είναι στα σκοτεινά. Δηλαδή, λειτουργεί ως ένας μηχανισμός ελέγχου εξ αποστάσεως.
- μπορείς ακόμα να βελτιώσεις την ασφάλεια της οικίας σου μέσω του Samsung Knox security platform (για συναγερμό, συνδυασμό με αισθητήρες και ειδοποιήσεις).
Επιπρόσθετα, με την ίδια λογική με σκοπό η εταιρεία να στηρίζει ήδη αντίστοιχα project σε όλον τον κόσμο, σε μαζική κλίμακα και ειδικά για πιο φτωχές μεριές του πλανήτη μας. Για παράδειγμα, έχει βοηθήσει στη μετατροπή συσκευών με κάμερα (φωτογραφική) ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γιατρούς για εξετάσεις ματιών!
Τέλος, πέρα από το καθαρά ηλεκτρονικό μέρος υπάρχουν επιπλέον δράσεις, όπως είναι το eco-packaging για κουτιά από τηλεοράσεις Samsung. Ειδικότερα, σε μία do it yourself (DIY) λογική τα χαρτόνια αυτά μπορείς να τα μετατρέψεις σε διακοσμητικά ή χρηστικά έπιπλα (π.χ. συρταριέρα ή βάση τάμπλετ) ώστε τίποτα να μην πάει χαμένο…
Προφανώς, το Upcycling at Home είναι πολύ ενδιαφέρον και ευελπιστούμε σε ακόμα περισσότερες τέτοιες κινήσεις και από άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου. Δηλαδή, περισσότερες ιδέες, καλές πρακτικές και έτοιμο software για τη βολή των χρηστών!