10 μυστικά για επιτυχημένα σπιτικά καλέσματα

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Για να περνάμε εμείς καλά και οι φίλοι μας ακόμη καλύτερα όταν τους καλούμε σπίτι, δεν θέλει κόπο, θέλει μόνο τρόπο και καλή οργάνωση.

 

 

  1. Αποφεύγουμε τα μεγάλα καλέσματα

Η μετά covid-19 εποχή μας έχει βάλει σε μια νέα λογική. Αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα, ακόμα και στους ανοιχτούς αν πρόκειται να συνωστιστούμε. Όπως σκεπτόμαστε εμείς, έτσι σκέπτονται και οι άλλοι, οπότε η λίστα των καλεσμένων αναγκαστικά πρέπει να μικρύνει και φέτος. Στο τραπέζι θα καθίσουμε λιγότεροι από συνήθως, το ίδιο και στους καναπέδες.

 

 

  1. Φτιάχνουμε ευχάριστη ατμόσφαιρα

Μαζεύουμε τα περιττά διακοσμητικά που μπορεί να πιάσουν πολύτιμο χώρο του σπιτιού, όμως δεν ξεχνάμε να βάλουμε φρέσκα λουλούδια στα βάζα, να ανάψουμε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και τα φωτιστικά εδάφους και να έχουμε έτοιμο ένα welcome drink για να υποδεχτούμε τους καλεσμένους μας. Κάτι ελαφρύ και αρωματικό, ίσως ένα ζεστό κρασί.

 

  1. Δεν ξεχνάμε τη μουσική

Η μουσική είναι βασικό κομμάτι μιας επιτυχημένης συνάθροισης, γι’ αυτό καλό είναι να έχουμε έτοιμες από πριν κάποιες λίστες τραγουδιών ώστε να μην τα ψάχνουμε τελευταία στιγμή. Αν κάποιος από τους καλεσμένους μας έχει ταλέντο σε αυτόν τον τομέα, μπορούμε να του το αναθέσουμε και να ξενοιάσουμε τελείως. Είναι κι αυτό μια λύση.

 

  1. Δημιουργούμε χώρο για την γκαρνταρόμπα των καλεσμένων

Δεν είμαστε κέντρο διασκέδασης να έχουμε ειδική γκαρνταρόμπα στο σπίτι γι’ αυτό, όμως είναι απαραίτητο να είμαστε σε θέση να υποδείξουμε στους καλεσμένους μας που να αφήσουν τα πανωφόρια τους. Ακόμη και το κρεβάτι μας μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο.

 

 

  1. Φροντίζουμε να κάνουμε τους καλεσμένους μας να νιώσουν άνετα

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν καλούμε άγνωστα μεταξύ τους άτομα, γιατί άντε να συστήνεις από την αρχή ανθρώπους. Στις μέρες μας είναι καλύτερο οι καλεσμένοι μας να είναι λίγοι και γνωστοί.

 

  1. Αποφεύγουμε τα πολλά σνακ στο καλωσόρισμα κι έχουμε στρωμένο το τραπέζι

Τα πολλά σνακ κόβουν την όρεξη γι’ αυτό αν δεν θέλουμε να δούμε στο τέλος της βραδιάς τις πιατέλες να αποχωρούν γεμάτες από το τραπέζι μας, καλύτερα να είμαστε σεμνοί με τη συνοδεία του ποτού καλωσορίσματος. Το τραπέζι φροντίζουμε να είναι στρωμένο κι έτοιμο να δεχτεί τους καλεσμένους και τα φαγητά που ετοιμάσαμε.

 

  1. Είμαστε σίγουροι πως οι καλεσμένοι μας θα μπορούν να φάνε το φαγητό μας;

Φροντίζουμε να μάθουμε από πριν λοιπόν αν υπάρχουν κάποιοι με διατροφικές ιδιαιτερότητες ή αλλεργίες έτσι ώστε να προσαρμόσουμε το μενού μας ή να ετοιμάσουμε κάτι ιδιαίτερο για την περίπτωσή τους.

 

  1. Κάνουμε μενού μικρό και γιατί όχι, θεματικό

Για να μην σπάμε το κεφάλι μας τι να μαγειρέψουμε για πρώτο, για κυρίως, για σαλάτα και για γλυκό, βρίσκουμε ένα θέμα και είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουμε το μενού. Πχ μαγειρεύουμε 2 παραδοσιακές συνταγές από το χωριό ή το νησί μας και μια σαλάτα. Μακεδονίτικη, κυπριακή ή κρητική κουζίνα ας πούμε. Οργανώνουμε pasta ή salad night με διάφορες σάλτσες για μακαρονάδα ή με σαλάτες. Μαγειρεύουμε μεξικάνικο, ινδικό ή ταϊλανδέζικο κλπ. Το πλέον εύκολο και βολικό για την οικοδέσποινα είναι να συνδυάσουμε τυριά, αλλαντικά, κρασί, φρούτα και λίγα αρτοσκευάσματα σε πλατό. Σε κάθε περίπτωση μαγειρεύουμε μόνο δοκιμασμένες συνταγές που είμαστε σίγουροι πως βγαίνουν.

 

 

  1. Φροντίζουμε τα ποτά της βραδιάς

Ακόμη κι αν δεν είμαστε εξπέρ στο κρασί, κάποια βασικά πράγματα μπορούμε να τα προβλέψουμε. Έτσι ανάλογα με το μενού που θα ετοιμάσουμε, θα φροντίσουμε να το συνοδεύσουμε με κρασιά που ταιριάζουν. Μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός φίλου ή της κάβας που ψωνίζουμε. Φροντίζουμε επίσης να βρίσκονται στη σωστή θερμοκρασία.

 

  1. Δεν ξεχνάμε τον εαυτό μας

Δεν είναι δυνατόν να φροντίζουμε τα πάντα και να ξεχνάμε τον εαυτό μας, γι’ αυτό του αφιερώνουμε τον ανάλογο χρόνο χωρίς να τον αφήνουμε τελευταίο. Είναι ωραίο να είμαστε χαλαροί και λαμπεροί καθώς υποδεχόμαστε τους καλεσμένους μας.

Μπορείς να δεις ακόμη