Φωτογραφικές μηχανές με ασύρματη συνδεσιμότητα Wi-Fi

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Οι σύγχρονες μηχανές DSLR και μηχανές Mirrorless με συνδεσιμότητα Wi-Fi έρχονται να γεφυρώσουν το «κενό» που υπάρχει μεταξύ smartphone και φωτογραφικής μηχανής, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι του άμεσου διαμοιρασμού. Αυτή τη στιγμή βρίσκεις Wi-Fi σε πολλά σημεία. Οι πάροχοι cloud storage είναι πολλοί και τα GB που προσφέρουν είναι δωρεάν και άφθονα. Παράλληλα εδώ και καιρό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνουν την άμεση κοινοποίηση του υλικού σου και το YouTube έχει πολλά εργαλεία για να εργαστείς πάνω σε αυτό, άμεσα.

Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους χρειάζεσαι μία φωτογραφική μηχανή με συνδεσιμότητα Wi-Fi.

 

Έχεις πάντα άφθονο αποθηκευτικό χώρο

Η αποθήκευση των φωτογραφιών σου στην κάρτα μνήμης ή σε κάποιο USB stick δεν είναι πάντα ο ιδανικός τρόπος για να διατηρήσεις το αρχείο σου. Μπορεί οι κάρτες μνήμης να προσφέρουν άφθονο χώρο, όμως όταν βγάζεις φωτογραφίες στα 18 Megapixel και τραβάς Full-HD video θα δεις τις κάρτες SD σου να «γεμίζουν» γρήγορα. Ειδικά εάν σκεφτείς ότι θα δοκιμάζεις πολλαπλές λήψεις παίζοντας με τη φωτεινότητα και την ταχύτητα του κλείστρου.

Μια εύκολη λύση είναι να μεταφέρεις τις εικόνες και τα βίντεο που σου αρέσουν περισσότερο στο cloud. Έτσι κάνεις και ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα του αρχείο σου και μια εύκολη τακτοποίηση. Την ίδια στιγμή μπορείς να βλέπεις τις εικόνες σου από το smartphone σου, το laptop σου ή να προσφέρεις μια άμεση εικόνα του έργου σου σε κάποιον συνεργάτη ή φίλο σου. Σκέψου ότι υπάρχουν περισσότεροι από 30 διαφορετικοί πάροχοι cloud storage με τους γνωστότερους να είναι το Dropbox και το Google Drive. Μπορείς εύκολα να έχεις έως και πάνω από 100 GB διαθέσιμα ακόμα κι αν «ξεμείνεις» από χώρο στη μηχανή σου, με κόστος μόλις από 1.99€ το μήνα.

 

 

Δημιουργία αντίγραφων ασφαλείας ανά πάσα στιγμή

Οι φωτογραφίες σου είναι σημαντικές και σε χαρακτηρίζουν. Αφιερώνεις χρόνο και προσπάθεια επιδιώκοντας το καλύτερο αποτέλεσμα. Φαντάσου να διέγραφες κάποια από αυτές κατά λάθος. Ακόμα κι αν είσαι προσεκτικός και δεν κάνεις τέτοια σφάλματα, το υλικό σου είναι ευάλωτο σε μια κάρτα μνήμης που αποφάσισε να μην λειτουργήσει, ή ακόμα και σε κακόβουλες πράξεις άλλων. Το να έχεις ένα δεύτερο αρχείο της κάθε εικόνας τη στιγμή που την τραβάς, είναι ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μιας Wi-Fi κάμερας απέναντι σε μια απλή. Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια διάλεξε μια υπηρεσία cloud storage που προσφέρει ενισχυμένη ασφάλεια και ζητά περισσότερο από ένα username και ένα password.

 

Εύκολη κοινή χρήση

Βρίσκεσαι σε κάποια έκθεση, μια παρουσίαση, σε ένα event. Οι εξελίξεις διαδραματίζονται ταχύτατα, και δεν έχεις την πολυτέλεια να περιμένεις να γυρίσεις στον υπολογιστή σου, να επεξεργαστείς το υλικό σου και μετά να διαδώσεις το συμβάν ή απλά τη λήψη σου. Μέσα από το Wi-Fi ανεβάζεις την κάθε φωτογραφία απευθείας στο Facebook, στο Instagram, ανανεώνεις τα tweets σου και είσαι ενεργός στο παιχνίδι με πλήρη αμεσότητα.

 

 

Μεγαλύτερη ευελιξία με απομακρυσμένο έλεγχο

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, ο μοναδικός τρόπος για να ελέγξεις απομακρυσμένα την κάμερά σου ήταν με ειδικό καλώδιο που έφτανε μέχρι αυτήν. Οι δυνατότητες που είχες ήταν περιορισμένες, δεν μπορούσες να ελέγξεις όλες τις ρυθμίσεις και επί της ουσίας κατάφερνες μονάχα να τραβάς φωτογραφίες από μια σχετικά μικρή απόσταση. Με το Wi-Fi μπορείς να διαχειριστείς σχεδόν όλες τις δυνατότητες της μηχανής σου μέσω του smartphone σου, μέσα από μια διαισθητική εφαρμογή. Ενδεικτικά, με μία μηχανή όπως η Canon EOS 2000D μπορείς να αποτυπώσεις εικόνες από απόσταση μέσω Wi-Fi, NFC και της εφαρμογής Canon Camera Connect. Τώρα πραγματικά σου λύνονται τα χέρια.

 

Περισσότερη δημιουργικότητα με άμεση επεξεργασία φωτογραφίας

Σε όλες τις μηχανές με συνδεσιμότητα Wi-Fi θα βρεις εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να ανεβάσεις τις εικόνες σου οπουδήποτε χρειαστείς. Επειδή όμως η φαντασία σου πάντα ξεπερνά την προνοητικότητα του κάθε κατασκευαστή, πιθανόν να χρειαστείς κάτι παραπάνω από τη φωτογραφική σου μηχανή. Με τις παλιές κάμερες ήσουν «υποχρεωμένος» να περιμένεις να μεταφέρεις το υλικό σου στον υπολογιστή σου για να κάνεις έστω και μικρή επεξεργασία. Τώρα έχεις τη δυνατότητα να συνδυάσεις την κάμερά σου με το smartphone σου. Έτσι, αποκτάς όλα τα εργαλεία επεξεργασίας, αποθήκευσης, δημοσίευσης που σου δίνει αυτό. Μπορείς για παράδειγμα να προσθέσεις μια λεζάντα στη φωτογραφία σου πριν τη δημοσιεύεις, ή να εφαρμόσεις tags για την αρχειοθέτησή της. Με άλλα λόγια συνδυάζεις την εκπληκτική φωτογραφική ποιότητα μιας εξειδικευμένης φωτογραφικής μηχανής, με τις δοκιμασμένες εφαρμογές του κινητού σου.

 

Εύχρηστες δημιουργικές λειτουργίες με μία φωτογραφική μηχανή Wi-Fi

Συμπερασματικά, λοιπόν, μία φωτογραφική μηχανή με Wi-Fi προσφέρει περισσότερους τρόπους να δημιουργείς και να διαμοιράζεσαι άμεσα τις καθημερινές στιγμές σου.

Μπορείς να δεις ακόμη