Από την Ιωάννα Σταμούλου
Συγγενής του γνωστού μας πράσινου κάρδαμου (καρδάμωμου), το μαύρο κάρδαμο ή αλλιώς μαυροκάρδαμο, κάρδαμο του λόφου, μεγαλύτερο, μακρύτερο, καφέ, φτερωτό, ινδικό, της Βεγγάλης ή κάρδαμο του Νεπάλ είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερο μπαχαρικό με έντονη γεύση και ξεχωριστά χαρίσματα.
Κάποιοι θεωρούν το μαύρο κάρδαμο ως ένα κατώτερο υποκατάστατο του πράσινου κάρδαμου. Αυτό δεν ισχύει, αφού μιλάμε για δυο διαφορετικά μπαχαρικά. Το πράσινο και το λευκό κάρδαμο (κατόπιν λεύκανσης του πράσινου) προέρχεται από το είδος Elettaria cardamomum και διανέμεται από την Ινδία μέχρι τη Μαλαισία. Το μαύρο έχει μεγαλύτερο μέγεθος και προέρχεται από δύο άλλα είδη φυτών: το Amomum subulatum (άμωμον το αυλωτόν) και το Amomum costatum και διανέμονται κυρίως στην Ασία και την Αυστραλία. Οι δύο παραπάνω τύποι καρδάμου (πράσινο και μαύρο) διακρίθηκαν τον 4ο π.Χ. αιώνα από τον Έλληνα πατέρα της Βοτανικής, Θεόφραστο. Το μαύρο κάρδαμο κατάγεται από το Νεπάλ, τη χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή του παγκοσμίως έως σήμερα, με την Ινδία και το Μπουτάν να ακολουθούν.
Χρήση στην κουζίνα
Το μαύρο κάρδαμο χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Ινδίας, ορισμένες περιφερειακές του Πακιστάν, στην Βιετναμέζικη και την Κινέζικη κουζίνα, ιδιαίτερα αυτήν του Σετσουάν. Σε αντίθεση με το πράσινο κάρδαμο που χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική, το μαύρο χρησιμοποιείται μόνο στη μαγειρική λόγω του καπνιστού χαρακτήρα του που οφείλεται στη διαδικασία αποξήρανσής του. Οι λοβοί του μαύρου κάρδαμου ανοίγουν όπως και του πράσινου για να βγουν τα σποράκια του τα οποία αναδύουν αρώματα δυόσμου και μάραθου. Ταιριάζει πολύ σε πατάτες, σούπες, λευκές σάλτσες, πιλάφια, μαρινάδες, όσπρια, γαρίδες, κρεατικά και πουλερικά. Νοστιμίζει σαλάτες με φυλλώδη λαχανικά και όσπρια, ενώ δίνει ευχάριστη αρωματική νότα σε αρτοπαρασκευάσματα, dips και dressings.
Άλλες ιδιότητες
Στο μαύρο κάρδαμο εκτός από γαστρονομικές, αποδίδονται και άλλες ιδιότητες, ευεργετικές, γι’αυτό στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει στομαχικές διαταραχές, παλαιότερα και την ελονοσία. Το έλαιο που εκχυλίζεται από τους σπόρους του είναι γνωστό ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια και χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοθεραπεία. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα αντιγηραντικά, ενώ του αποδίδονται αντιμικροβιακές και καλλυντικές ιδιότητες γι αυτό χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία σε δερματίτιδες και για την ενίσχυση του τριχωτού της κεφαλής.
*Τα βότανα δεν είναι φάρμακα, δεν αποτελούν θεραπεία ούτε αντικαθιστούν την οποιαδήποτε θεραπεία. Εντάσσονται στο πλαίσιο των διατροφικών συνηθειών έτσι ώστε μέσα από τη χρήση τους να ενισχύουν τα αποτελέσματα μιας θεραπείας και πρέπει να χορηγούνται πάντοτε με ιατρική συμβουλή.