|  | 

Κουζίνα

3 νόστιμοι τρόποι για τα βερίκοκα!

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Αυτή την εποχή τα βερίκοκα είναι στα καλύτερά τους και τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να φτιάξουμε μαζί τους γλυκές κι αλμυρές λιχουδιές.

 

 

Τσάτνευ με βερίκοκα

Το τσάτνευ είναι μια γλυκόξινη και πικάντικη μαρμελάδα που μπορούμε να σερβίρουμε σε πλατό παρέα με τυριά και αλλαντικά, σαν συνοδευτική σάλτσα με ψητά κρεατικά και πουλερικά ή να το προσθέτουμε στις σάλτσες των μαγειρευτών κρεατικών για να τους δώσουμε ένταση.

 

Υλικά

  • 500 γρ. βερίκοκα
  • 1 κρεμμύδι, ξερό
  • 1-2 καυτερές πιπερίτσες
  • 10 γρ. τζίντζερ, φρέσκο
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ξίδι, λευκό
  • 2 σπυριά καρδάμωμο
  • 1 κουτ. γλυκού σποράκια κόλιανδρου
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 100 γρ. ζάχαρη

 

Εκτέλεση

  1. Ανοίγουμε στη μέση τα βερίκοκα και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Τα κόβουμε σε όμοιου μεγέθους κυβάκια. Σπάμε ελαφρά το καρδάμωμο και τον κόλιανδρο σε ένα γουδί.
  2. Κόβουμε το κρεμμύδι σε κυβάκια και τις πιπερίτσες σε ροδέλες πετώντας τα σποράκια τους. Τρίβουμε το τζίντζερ στη λεπτή πλευρά του τρίφτη.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την κανέλα, τον κόλιανδρο και το καρδάμωμο για 1 λεπτό.
  4. Σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε τα βερίκοκα, τις πιπερίτσες, το αλάτι, τη ζάχαρη και 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό.
  5. Μετά την πρώτη δυνατή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα βερίκοκα. Στο τέλος ανακατεύουμε μέσα και το ξυσμένο τζίντζερ και τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  6. Μεταφέρουμε το τσάτνευ σε αποστειρωμένα βάζα, σκεπάζουμε με καπάκι και αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει το τσάτνευ εντελώς πριν γυρίσουμε τα βάζα από την καλή. Όταν τα ανοίξουμε τα διατηρούμε στο ψυγείο.

 

 

 

Τάρτα αμυγδάλου με βερίκοκα

Τραγανή ζύμη, αφράτη αμυγδαλένια γέμιση και ψημένο βερίκοκο σε κάθε μπουκιά αυτής της υπέροχης καλοκαιρινής τάρτας.

 

Υλικά για μια ταρτιέρα διαμ. 28εκ.

Για τη βάση:

  • 125γρ. βούτυρο
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα σε σκόνη
  • 1 αυγό

 

Για τη γέμιση αμυγδάλου

  • 200γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα σε σκόνη
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό μαλακωμένο
  • Λίγες σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου (προαιρετικά)

 

Για την επικάλυψη

  • 500γρ. βερίκοκα
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή ή καστανή

 

Εκτέλεση

  1. Κρατάμε λίγο αλεύρι στην άκρη και βάζουμε το υπόλοιπο στον κάδο της κουζινομηχανής μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσαρμόζουμε το φτερό και χτυπάμε στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και όταν ενσωματωθεί όλο και πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη σταματάμε το ζύμωμα και την πλάθουμε σε μπάλα.
  2. Την τοποθετούμε ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας, την πατάμε με την παλάμη να ανοίξει και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτή ζύμη. Τη μεταφέρουμε πάνω από μια ταρτιέρα μαζί με τις λαδόκολλες, αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα και ξεκολλάμε προσεκτικά και τη δεύτερη λαδόκολλα. Καλύπτουμε προσεκτικά τον πάτο και τα πλαϊνά της και κόβουμε με την ανάποδη ενός μαχαιριού όση ζύμη περισσεύει τριγύρω. Την τρυπάμε με πιρούνι και την αφήνουμε στην κατάψυξη για 20 λεπτά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη χτυπώντας με σύρμα. Προσθέτουμε βροχηδόν το αμύγδαλο και αφού ενσωματωθεί ανακατεύουμε το γάλα και το βούτυρο και την εσάνς, αν χρησιμοποιήσουμε.
  4. Ψήνουμε τη βάση της τάρτας μόνη της για 15 λεπτά και στο μεταξύ πλένουμε τα βερίκοκα, τα ανοίγουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
  5. Βγάζουμε τη βάση της τάρτας από τον φούρνου και στρώνουμε μέσα τη γέμιση αμυγδάλου. Τοποθετούμε από πάνω τα βερίκοκα με το άνοιγμα από πάνω, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ξαναβάζουμε την τάρτα στον φούρνο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για 25-30 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδοκοκκινίσει η βάση να χρυσίσει ελαφρά και να πήξει η γέμιση της τάρτας.
  6. Ξεφουρνίζουμε την τάρτα και περιμένουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.

 

 

 

Κέικ με βερίκοκα

Ένα απίθανο upside down cake για το πρωινό τραπέζι, για παρέα του καφέ, για την παραλία, για κάθε στιγμή της ημέρας που θέλουμε να βάλουμε μια γλυκιά μπουκιά στο στόμα.

 

Υλικά για μια μέτρια φόρμα με τρύπα στη μέση:

  • 700γρ. βερίκοκα πλυμένα σε κομμάτια
  • 50γρ. βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας μαύρη σταφίδα

 

Για το κέικ:

  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζανάκι του καφέ αραβοσιτέλαιο
  • 1 ½ φλιτζάνια αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
  • 3 βανίλιες

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους  200οC. Πλένουμε τα βερίκοκα, τα ανοίγουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι τους.
  2. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι το ένα σε μικρή απόσταση από το άλλο με την κοίλα πλευρά τους από κάτω και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια, το σκορπάμε κι αυτό από πάνω και ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα βερίκοκα.
  3. Στο μεταξύ χτυπάμε μέσα σε ένα μπολ με μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη για 8 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τις βανιλίνες, το λάδι και το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  4. Βγάζουμε το ταψάκι με τα βερίκοκα από τον φούρνο, με ένα πινέλο λαδώνουμε τα πλαϊνά του και αδειάζουμε από πάνω τη ζύμη του κέικ. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει το κέικ.
  5. Ξεφουρνίζουμε το κέικ και μετά από λίγο περνάμε ένα μαχαίρι μεταξύ του κέικ και των τοιχωμάτων του ταψιού και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη πριν σερβίρουμε.

 

Δείτε ακόμη