Αποθήκευση χωρίς προβλήματα με file servers – NAS

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η αποθήκευση σημαντικών δεδομένων, αλλά και η γρήγορη και ασφαλής διανομή τους, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για κάθε επιχείρηση. Καθώς η επιχείρησή σας αναπτύσσεται, αυξάνεται και η ανάγκη σας για πιο εξειδικευμένες λύσεις αποθήκευσης. Ειδικά όταν έχετε συνεργάτες που απαιτούν πρόσβαση σε μεγάλο όγκο πληροφοριών, ακόμα κι όταν βρίσκονται εκτός γραφείου.

Όταν έχετε υπερβεί τον αποθηκευτικό χώρο του υπολογιστή σας, ή και θέλετε να έχετε τη δυνατότητα κοινής πρόσβασης σε αρχεία και πολυμέσα από πολλαπλές συσκευές, τη λύση έρχονται να δώσουν τα σύστημα δικτυακής αποθήκευσης file server – NAS.

Στη συνέχεια του άρθρου θα δούμε τι ακριβώς είναι file server – NAS, τι πλεονεκτήματα προσφέρει, και πώς μπορείτε να τον αξιοποιήσετε στην επιχείρησή σας.

 

Τι είναι file server – NAS

Τα συστήματα file servers – NAS (Network-attached Storage) είναι οι πιο αξιόπιστες λύσεις αποθήκευσης για πρόσβαση, αποθήκευση και κοινή χρήση δεδομένων, είτε από τον υπολογιστή σας, είτε από οποιαδήποτε άλλη κινητή συσκευή.

Οι file server ΝAS είναι εφοδιασμένοι με επεξεργαστή (CPU), μνήμη RAM και με λειτουργικό σύστημα που είναι προσαρμοσμένο για να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Μπορούν να υποστηρίξουν εφαρμογές τρίτων ώστε να μπορείτε να τους προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες.

Υπάρχουν μοντέλα που διατίθενται προδιαμορφωμένα με μονάδες σκληρών δίσκων ειδικά σχεδιασμένοι για συστήματα NAS, προκειμένου να παρέχουν βελτιωμένες επιδόσεις σε περιβάλλοντα 24×7. Διατίθενται, επίσης, σε εκδόσεις χωρίς δίσκους ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε μια προσαρμοσμένη μονάδα NAS με συμβατές μονάδες σκληρού δίσκου.

 

 

Τα οφέλη των συστημάτων file server – NAS

Δεδομένου ότι τα συστήματα file server NAS μπορούν να αποθηκεύουν, να διαχειρίζονται και να παρέχουν τοπική ή απομακρυσμένη πρόσβαση σε αρχεία από όλες τις συσκευές σας, το NAS είναι ένα ασφαλές προσωπικό cloud για τα δεδομένα σας και η καλύτερη λύση για τους επαγγελματίες που αναζητούν οικονομική χωρητικότητα αποθήκευσης, αφού δεν υπάρχει μηνιαίο κόστος.

Επιπρόσθετα δεν απαιτείται εξειδικευμένη γνώση για την εγκατάσταση και ρύθμιση ενός NAS, καθώς χρησιμοποιεί τυπική σύνδεση ethernet. Μπορείτε με μόλις μερικά βήματα να ρυθμίσετε τις άδειες χρήστη, τα δικαιώματα φακέλων, ή και να περιορίσετε την πρόσβαση σε έγγραφα της επιλογής σας.

Έτσι μειώνεται κατακόρυφα το λειτουργικό κόστος της επιχείρησής σας, την ίδια στιγμή που βελτιώνεται η παραγωγικότητά σας – με τη δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβαση και streaming όλων των αρχείων σας από όπου κι αν βρίσκεστε.

Χάρη στη δυνατότητα κοινής χρήσης σε πολλαπλές συσκευές, θα μπορείτε να οργανώσετε καλύτερα την ομαδική εργασία με συνεργάτες σας, αξιοποιώντας τις εφαρμογές και λειτουργίες που παρέχει ένας file server NAS.

Φανταστείτε την ευκολία που σας παρέχει η δυνατότητα πρόσβασης σε επιχειρησιακές εφαρμογές από το κινητό ή το tablet σας, ακόμα κι αν βρίσκεστε εν κινήσει. Ή να δοκιμάζετε και αναπτύσσετε web εφαρμογές στο τοπικό σας δίκτυο, εξοικονομώντας χρήματα και χρόνο χρησιμοποιώντας το προσωπικό σας cloud. Και όλα αυτά διασφαλίζοντας την ακεραιότητα δεδομένων υψηλού επιπέδου, μέσα από πολλαπλά εργαλεία προστασίας και ανάκτησης δεδομένων.

 

 

Επιλογή της καλύτερης λύσης file server – NAS

Με δεδομένο ότι αποκομίζετε πολλά οφέλη με την επένδυση σε ένα file server – NAS, μένει μονάχα να κατανοήσετε τις ανάγκες σας για αποθήκευση. Αυτό θα σας διευκολύνει να επιλέξετε την καλύτερη λύση αποθήκευσης δικτύου για το σπίτι, το γραφείο ή την επιχείρησή σας.

Μία συσκευή δικτυακής αποθήκευσης μπορεί να είναι ιδανική λύση τόσο για μικρές όσο και για μεγάλες ανάγκες. Από οικιακές βιβλιοθήκες πολυμέσων έως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με πολλούς χρήστες. Σωστή επιλογή είναι αυτή που εξισορροπεί τη χωρητικότητα, τον αριθμό των χρηστών και το κόστος.

 

Ποιες είναι οι ανάγκες σας για αποθήκευση

Κατά την επιλογή συσκευής δικτυακής αποθήκευσης θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές σας ανάγκες. Υπάρχουν μοντέλα που διαθέτουν ένα σκληρό δίσκο και μοντέλα με πολλαπλές υποδοχές, δίνοντας τη δυνατότητα επέκτασης.

Οι ιδανικότεροι σκληροί δίσκοι που προσφέρονται για συσκευές NAS είναι η σειρά Red της Western Digital. Είναι ειδικά διαμορφωμένοι, ώστε να λειτουργούν σωστά σε συσκευές NAS. Ωστόσο, είναι σκόπιμο να ενημερωθείτε για τα διαφορετικά μοντέλα που προσφέρει κάθε κατασκευαστής.

Τέλος, σκεφτείτε πώς θα είναι οι απαιτήσεις αποθήκευσης μετά από ένα ή δύο χρόνια, καθώς μπορεί να σας συμφέρει περισσότερο μια επιλογή με δυνατότητες επέκτασης αποθηκευτικού χώρου.

 

 

Πόσο σημαντική σας είναι η απόδοση της μονάδας αποθήκευσης

Όσο καλύτερος είναι ο επεξεργαστής και όσο περισσότερη μνήμη είναι εγκατεστημένη, τόσο υψηλότερη είναι και η απόδοση μιας μονάδας NAS, κάτι που επηρεάζει αισθητά το κόστος απόκτησης μιας μονάδας δικτυακής αποθήκευσης.

Ενδεικτικά, τα μοντέλα με επεξεργαστές που κυμαίνονται από 1.4 έως 2.0 GHz και έως 4 GB μνήμης RAM απευθύνονται σε έμπειρους χρήστες που χρειάζονται μία συσκευή NAS για καθημερινή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Αν είστε επαγγελματίας του δημιουργικού χώρου, ένα μοντέλο όπως το Synology NAS DS920+ File Server μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας για ομαδική εργασία, επεξεργασία και κοινή χρήση φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης και βίντεο υψηλής ανάλυσης.

Εκτός από τις διαθέσιμες θύρες ethernet, τα περισσότερα συστήματα NAS διαθέτουν και θύρες USB, για τη σύνδεση περιφερειακών συσκευών. Για παράδειγμα, μπορείτε να συνδέσετε έναν κοινόχρηστο εκτυπωτή τον οποίο θα βλέπουν όλοι χρήστες που έχουν πρόσβαση στο δίκτυο.

 

 

Αριθμός χρηστών

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τον αριθμό χρηστών που θέλετε να έχει πρόσβαση στον αποθηκευτικό σας χώρο, καθώς οι λύσεις NAS έχουν περιορισμούς στον αριθμό των χρηστών ή των συσκευών με ταυτόχρονη δυνατότητα πρόσβασης.

Αν έχετε υψηλές απαιτήσεις σε χώρο αποθήκευσης και σε ταχύτητα διαχείρισης των δεδομένων σας, τότε θα χρειαστείτε μια πιο ολοκληρωμένη λύση όπως είναι η πρόταση της Synology NAS RS2418RP+ File Server. Είναι ιδανική λύση για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αφού μπορεί να αξιοποιηθεί ως κεντρικός διακομιστής μεγάλου όγκου αρχείων, ή backup στόχος για σταθμούς εργασίας των εργαζομένων σας.

 

Προηγμένες επιλογές διαχείρισης

Οι περισσότερες συσκευές NAS διαθέτουν προηγμένες επιλογές διαχείρισης για τη διαμόρφωση της εφεδρείας (RAID), ή και ενσωματωμένο σύστημα παρακολούθησης που μπορεί να σας προειδοποιεί για επικείμενο σφάλμα δίσκου και άλλα ζητήματα. Επειδή τα δεδομένα σας είναι σημαντικά, τότε θα πρέπει να εξετάσετε την περίπτωση μιας συσκευής με δύο ή περισσότερες μονάδες σκληρού δίσκου με ενσωμάτωση RAID.

 

Συνοψίζοντας

Η επιλογή του κατάλληλου file server NAS για εσάς θα εξαρτηθεί από τον όγκο και τύπο δεδομένων που θέλετε να αποθηκεύετε, το ποσό που θέλετε να δαπανήσετε για την ασφάλεια των δεδομένων σας και το πόσο επεκτάσιμος επιθυμείτε να είναι ο αποθηκευτικός σας χώρος. Συνολικά, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τόσο τις τρέχουσες όσο και τις πιθανές μελλοντικές σας ανάγκες κατά την αξιολόγηση της επιλογής που θα χρησιμοποιήσετε.

Μπορείς να δεις ακόμη