Αρωματικό αλάτι

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η φύση μας το χαρίζει απλόχερα και ποικιλοτρόπως, όμως υπάρχει τρόπος να δώσουμε στο αλάτι επιπλέον γεύσεις και αρώματα τo οποίo θα δώσει κι αυτό με τη σειρά του σε ό,τι αγγίξει.

Το θαλασσινό είναι το ιδανικότερο αλάτι όχι μόνο για τη διατροφή αλλά και για την καλή υγεία του οργανισμού, με την προϋπόθεση πως καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες. Με βάση το θαλασσινό αλάτι μπορούμε να φτιάξουμε αρωματικό αλάτι με έξτρα υλικά της επιλογής μας. Γιατί να το κάνουμε; Υπάρχουν πολλοί λόγοι, ας δούμε τους πιο σημαντικούς:

1. Για να αξιοποιήσουμε βότανα και μπαχαρικά που βρίσκονται ήδη στο ντουλάπι μας.

2. Γιατί είναι πιο υγιεινό: χρειαζόμαστε μικρότερη ποσότητα αρωματικού αλατιού για να αλατίσουμε το φαγητό μας, άρα και το πιάτο μας γίνεται αμέσως πιο υγιεινό –ιδιαίτερα αν ακολουθούμε δίαιτα χαμηλή σε αλάτι.

3. Γιατί είναι υπέροχος τρόπος να αρωματίσουμε τα ψητά κρέατα, πουλερικά και ψάρια.

4. Γιατί μπορούμε να δώσουμε μοναδική γεύση σε μια σάλτσα καραμέλας ή μια τάρτα σοκολάτας

5. Γιατί είναι πολύ εμφανίσιμο και μπορούμε ακόμη και να το προσφέρουμε στους φίλους μας σαν μικρό δωράκι.

 

 

Τι θα χρειαστούμε και σε τι αναλογία

  • Θαλασσινό αλάτι, μη ραφιναρισμένο που έχει προέλθει από φυσική εξάτμιση του θαλασσινού νερού και διατηρεί όλα τα φυσικά του ιχνοστοιχεία (κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, ιώδιο, ψευδάργυρο κ.α.) χωρίς να έχει υποστεί καμιά περεταίρω επεξεργασία.
  • Αποξηραμένα βότανα (δεντρολίβανο, θυμάρι, μαϊντανό, δυόσμο, βασιλικό, λεβάντα, κλπ.)–αν είναι δυνατόν δικής μας παραγωγής-
  • λαχανικά (σέλινο, σέλερι, πράσο κλπ.)
  • μπαχαρικά (πιπέρια, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι κλπ.) ή αρωματικούς σπόρους (γλυκάνισο, μουστάρδα, κόλιανδρο κλπ.)
  • φλούδες εσπεριδοειδών κλπ.
  • Η αναλογία που θα ακολουθήσουμε για να φτιάξουμε τα δικά μας αρωματικά αλάτια κυμαίνεται από 70% θαλασσινό αλάτι και 30% τα υπόλοιπα έως 50% αλάτι και 50% τα υπόλοιπα υλικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

 

 

Τα σύνεργα

Μπορούμε να δουλέψουμε χειροκίνητα στο γουδί ή στο μπλέντερ για μεγαλύτερη ευκολία. Στην πρώτη περίπτωση θρυμματίζουμε στο γουδί ξεχωριστά το αλάτι και ξεχωριστά τα μπαχαρικά και βότανα και στο τέλος θα τα ανακατέψουμε μεταξύ τους στις αναλογίες που προτιμάμε. Στο μπλέντερ η διαδικασία είναι διαφορετική. Αρχικά θα τοποθετήσουμε στο μπλέντερ το ¼ της ποσότητας του αλατιού που έχουμε με όλα τα μυρωδικά που έχουμε επιλέξει – το αλάτι θα διευκολύνει το άλεσμα των μυρωδικών. Αφού τα αλέσουμε αυτά μαζί, θα βάλουμε το μείγμα τους σε ένα μπολ και θα ανακατέψουμε μέσα το υπόλοιπο αλάτι (με τα χέρια). Για να διατηρήσουμε κάπως την υφή του ακατέργαστου αλατιού, θα χρειαστεί να δουλέψουμε το μπλέντερ ελάχιστα, με απαλές κινήσεις και σε χαμηλή ταχύτητα, διαφορετικά το αλάτι θα γίνει σαν πούδρα.

 

Τα βασικά που πρέπει να θυμόμαστε:

1. Χρησιμοποιούμε αλάτι θαλασσινό, καλής ποιότητας, μη επεξεργασμένο σε αρχική ποσότητα 100γρ. και με βάση αυτή την ποσότητα υπολογίζουμε την αναλογία των υπόλοιπων υλικών.

2. Τα βότανα πρέπει να είναι σωστά αποξηραμένα.

3. Το κρεμμύδι και το σκόρδο καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε με μορφή σκόνης.

4. Τη φλούδα των εσπεριδοειδών την αφήνουμε μια ημέρα τουλάχιστον πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσει.

 

 

Μερικοί καλοί συνδυασμοί

Δείτε παρακάτω μόνο μερικούς από τους πολυάριθμους συνδυασμούς που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας:

  • Αλάτι με πολύχρωμα πιπέρια
  • Αλάτι με αποξηραμένες πιπεριές τσίλι και σκόρδο
  • Αλάτι με φλούδα από λεμόνι και θυμάρι
  • Αλάτι με κύμινο και σκόρδο
  • Αλάτι με δεντρολίβανο, θυμάρι και σκόρδο
  • Αλάτι με κόλιανδρο και λεμόνι
  • Αλάτι με λεβάντα και λεμόνι

 

Συντήρηση

Θυμηθείτε ότι το αρωματισμένο αλάτι δεν διατηρεί το άρωμά του για πάντα γι’ αυτό καλό είναι να μην το κρατήσουμε για μήνες μέσα σε ένα βάζο στο ντουλάπι μας. Είναι προτιμότερο να το μοιράσουμε σε μικρά βαζάκια και να το προσφέρουμε στους φίλους μας.

Μπορείς να δεις ακόμη