Ασφαλίστε τα πολύτιμα αρχεία της επιχείρησής σας

by Aggeliki Tsoukana

H δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε τακτική βάση είναι απαραίτητη για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας. Η απώλεια δεδομένων μπορεί να προκληθεί από μια πληθώρα λόγων όπως ακούσιες διαγραφές αρχείων, ή προσβολή του υπολογιστή από κακόβουλο λογισμικό. Σε κάθε περίπτωση, η απώλεια σημαντικών δεδομένων της επιχείρησής σας μπορεί να σας κοστίσει σε χρόνο, αλλά και χρήμα.

Ευτυχώς υπάρχουν πλέον πολλές διαφορετικές μέθοδοι αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης, σε σύγκριση με το παρελθόν. Μπορεί οι επιλογές να ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο κάθε χρήστης, όμως ο στόχος είναι κοινός για όλους, η ανάκτηση των δεδομένων σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

 

 

Υπηρεσίες Cloud

Η αποθήκευση των σημαντικών αρχείων σας σε μια υπηρεσία cloud όπως OneDrive, Dropbox, Google Drive, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία σας από οποιοδήποτε smartphone, tablet ή υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο. Παράλληλα έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας έτσι ώστε να μην τα χάσετε ποτέ, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση που χάσετε το τηλέφωνο σας ή τερματίσει απρόσμενα η λειτουργία του υπολογιστή σας.

Το μειονέκτημα από την άλλη είναι ότι το αρχικό back up μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρο και ίσως χρειαστεί αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθεί, κάτι που οφείλεται στην ταχύτητα upload της ευρυζωνικής σύνδεση σας και στον όγκο των αρχείων που επιθυμείτε να αποθηκεύσετε. Η ενημέρωση και η ανάκτηση των αρχείων γίνεται γενικά πιο γρήγορα, ανάλογα πάντα τον όγκο δεδομένων. Εφόσον πρόκειται για επαγγελματική χρήση, σίγουρα θα χρειαστεί να πληρώνετε μηνιαία συνδρομή για να έχετε πάντα τον αποθηκευτικό χώρο που χρειάζεστε.

 

 

Εξωτερικοί σκληροί δίσκοι

Οι εξωτερικοί δίσκοι αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλής λύσεις για την αποθήκευση προσωπικών αρχείων και δεδομένων. Είναι οικονομικά προσιτοί και εξαιρετικά εύκολοι στη χρήση. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή ακόμα και για τον πιο αρχάριο χρήστη, αφού το μόνο που απαιτείται είναι η σύνδεση του δίσκου με τον υπολογιστή μέσω USB και έπειτα την αντιγραφή των δεδομένων από τον υπολογιστή στον εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες εξωτερικών σκληρών δίσκων. Η μία κατηγορία αφορά σκληρούς δίσκους 3,5″, που για την λειτουργία τους απαιτούν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Για τους χρήστες που θέλουν φορητότητα, υπάρχουν οι εξωτερικοί σκληροί 2,5″ και οι εξωτερικοί SSD. Διαθέτουν συμπαγή σχεδιασμό και δεν απαιτούν εξωτερική παροχή ρεύματος. Τροφοδοτούνται από τη θύρα USB.

Οι σκληροί δίσκοι SSD διακρίνονται για τις υψηλές ταχύτητες ανάγνωσης/εγγραφής και για τη φορητότητά τους, αφού υπάρχουν προτάσεις που χωράνε ακόμη και στην τσέπη. Θα βρείτε μια ευρεία γκάμα σε χωρητικότητες. Ορισμένα μοντέλα έρχονται με χωρητικότητα έως και πάνω από 10ΤΒ, αλλά πρόκειται για πολλαπλούς δίσκους σε μία θήκη, χάνοντας ουσιαστικά το πλεονέκτημα της φορητότητας. Οι σκληροί δίσκοι των 3,5 ιντσών φθάνουν πλέον τα 10ΤB.

Με προτάσεις όπως η σειρά WD My Passport SSD Εξωτερικός Δίσκος, εξασφαλίζετε απόδοση που ενισχύει την παραγωγικότητά σας. Ιδανικές λύσεις αποθήκευσης για τους επαγγελματίες που βρίσκονται συχνά εν κινήσει για να έχετε πρόσβαση στον ψηφιακό σας κόσμο κάθε στιγμή, όπου κι αν βρίσκονται.

 

Λογισμικό και συμβατότητα

Σε όλες τις κατηγορίες σκληρών δίσκων, συναντάμε προτάσεις που έρχονται με διάφορα «εργαλεία» και υπηρεσίες όπως βοηθητικές εφαρμογές και αυτοματοποιημένα λογισμικά δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, προσφέροντας ακόμη πιο βελτιωμένη λύση backup του υπολογιστή και των δεδομένων.

Κάτι εξίσου σημαντικό που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν επενδύσετε σε έναν εξωτερικό δίσκο είναι η συμβατότητα. Ορισμένα μοντέλα είναι συμβατά μόνο με PC ή μόνο με Mac, αλλά όχι και με τα δύο. Αν επιλέξετε ένα δίσκο για PC και θέλετε να το συνδέσετε σε Mac, θα πρέπει είτε να τον διαμορφώσετε (format), ή να το χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά για Windows PC. Ασφαλώς, υπάρχουν εξωτερικοί σκληροί δίσκοι που είναι διαμορφωμένοι για χρήση τόσο σε PC όσο και σε Mac.

 

 

File Servers NAS

Τα αποθηκευτικά μέσα τύπου file servers NAS (Network Attached Storage) έρχονται σε πολλές επιλογές. Από συσκευές που δέχονται μόνο ένα σκληρό δίσκο μέχρι αποθηκευτικά συστήματα που μπορούν να υποστηρίξουν ακόμα και συστοιχία RAID, αφού μπορούν να δεχτούν δύο ή περισσότερους σκληρούς δίσκους. Στη διάταξη RAID, δύο ή περισσότεροι δίσκοι συνεργάζονται μεταξύ τους και λειτουργούν σαν μία ενιαία μονάδα. Αποτελεί την καλύτερη λύση για αυξημένη ασφάλεια αλλά και ταχύτητα στην αποθήκευση δεδομένων. Η πιο δημοφιλής επιλογή είναι το RAID 1 – mirroring, στην οποία υπάρχουν δύο σκληροί δίσκοι, όπου ο ένας αποτελεί ακριβές αντίγραφο του άλλου. Οι εγγραφές γίνονται ταυτόχρονα και στους δύο δίσκους. Έτσι, σε περίπτωση που υπάρξει αστοχία υλικού στον έναν δίσκο τα αρχεία που έχουν αποθηκευτεί παραμένουν ασφαλή στον άλλο.

Δεδομένου ότι τα συστήματα file server NAS μπορούν να αποθηκεύουν, να διαχειρίζονται και να παρέχουν τοπική ή απομακρυσμένη πρόσβαση σε αρχεία από όλες τις συσκευές σας, το NAS είναι ένα ασφαλές προσωπικό cloud για τα δεδομένα σας και η καλύτερη λύση για τους επαγγελματίες που αναζητούν οικονομική χωρητικότητα αποθήκευσης, αφού δεν υπάρχει μηνιαίο κόστος.

 

Λογισμικό και συμβατότητα

Η αποθηκευτική διάταξη NAS σας δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρώσετε όλα τα πολύτιμα αρχεία σας και να έχτε πρόσβαση σε αυτά από οποιαδήποτε συσκευή (laptop, PC, tablet, Smartphone) και με υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

Οι file server ΝAS είναι εφοδιασμένοι με επεξεργαστή (CPU), μνήμη RAM και με λειτουργικό σύστημα που είναι προσαρμοσμένο για να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Μπορούν να υποστηρίξουν εφαρμογές τρίτων ώστε να μπορείτε να τους προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες.

Ακόμα και οι πιο τυπικοί NAS διαθέτουν σημαντικές λειτουργίες server, όπως λειτουργίες cloud, κρυπτογράφηση, antivirus, καθώς και εφαρμογές file serving, backup και server virtualization environments. Είναι μια εξαιρετική λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας με μεγάλη χωρητικότητα, τόσο για οικιακή χρήση, όσο και για επαγγελματική.

Μπορείτε πάντα να συνδυάσετε τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο με μια υπηρεσία cloud. Ενδεικτικά μπορείτε να επενδύσετε σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο της σειράς WD My Passport. Έρχονται με μεγάλες χωρητικότητες και σε μια ποικιλία χρωμάτων και αξεσουάρ για κάθε γούστο. Συνδέονται απευθείας στον υπολογιστή ή στο laptop χωρίς να απαιτείται μετασχηματιστής ενώ η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας γίνεται εύκολη υπόθεση με το τοπικό και cloud backup software της WD. Για να έχετε τον πλήρη έλεγχο για το πότε και πώς θα δημιουργηθούν τα αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας, με δυνατότητα επιλογής χρονοδιαγράμματος.

Μπορείς να δεις ακόμη