Του κόσμου οι λουκουμάδες

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Το αγαπημένο γλύκισμα φτιάχνεται σε πολλές παραλλαγές και προφέρεται με άλλο όνομα από χώρα σε χώρα. Η συγκίνηση όμως που προκαλούν σε μικρούς και μεγάλους καθώς οι λουκουμάδες ή όπως λέγονται βγαίνουν ζεστοί καυτοί από το τηγάνι είναι ίδια παντού!

Οι λουκουμάδες για εμάς τους Έλληνες είναι ένα γλυκό που το κουβαλάμε στο DNA μας αφού φτιάχνονται από τα αρχαία χρόνια και πιο συγκεκριμένα από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 776 π.Χ. Παραδοσιακά σερβίρονται με μέλι και κανέλα, αν και τελευταία τους συναντάμε σε πιο σύγχρονα σερβιρίσματα με σοκολάτα ή μαρμελάδα. Σε όλο τον κόσμο όμως κυκλοφορούν διάφορες παραλλαγές τους, ας δούμε τις πιο γνωστές σε Ευρώπη και Αμερική…

 

 

Ισπανικά Churros

Έχουν μακρύ σχήμα ραβδιού ή σχήμα γάμα καμιά φορά και ανάγλυφη ριγέ υφή πάντα. Αφού ροδοκοκκινίσουν στο τηγάνι και στραγγίξουν καλά τυλίγονται σε ένα αρωματικό μείγμα κανελοζάχαρης. Συχνά όμως σερβίρονται με λιωμένη σοκολάτα ή dulce de leche.

 

 

Πορτογαλέζικα malasadas

Θυμίζουν τους δικούς μας λουκουμάδες της παραλίας με την τρύπα στη μέση, μόνο που αυτοί είναι μικρότεροι χωρίς τρύπα. Τραγανοί και ζαχαρωμένοι απέξω κι αφράτοι από μέσα, συνήθως δεν έχουν γέμιση, αλλά μπορεί να τους βρείτε με γέμιση κρέμας και ζελέ.

 

 

Γαλλικά  Beignet

Τετράγωνα κομμάτια αφράτης ζύμης που τηγανίζονται σε καυτό λάδι ή βούτυρο και σερβίρονται πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη.

 

 

Ιταλικά zeppole

Φτιάχνονται από μια παρεμφερή ζύμη για σου. Κόβονται, τηγανίζονται και μετά πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη. Πολλές φορές σερβίρονται γαρνιρισμένα με κρέμα και κεράσι γλυκό.

 

 

Ολλανδικά Oliebollen

Λουκουμάδες εμπλουτισμένοι με σταφίδα που παραδοσιακά φτιάχνονται την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σερβίρονται καλυμμένοι με ζάχαρη άχνη και μερικές φορές και κανέλα.

 

 

Αμερικάνικα donuts

Εκτός από τα παγκοσμίως γνωστά donuts με τις πολύχρωμες επικαλύψεις και γεμίσεις, υπάρχουν και κάποιες διασταυρώσεις, με πιο γνωστή όλων τα cronut, μια διασταύρωση μεταξύ κρουασάν και ντόνατ. Αφού τηγανιστούν, τα cronuts γεμίζονται με γκανάζ σοκολάτας κι εξωτερικά πασπαλίζονται με ζάχαρη.

 

Καναδέζικα beaverTails

Πρόκειται για πλατιά ζύμη που συνήθως σερβίρεται με διάφορες γαρνιτούρες, όπως πραλίνα σοκολάτας, φυστικοβούτυρο, μαρμελάδα κλπ.

Μπορείς να δεις ακόμη