Προετοιμασία πασχαλινού τραπεζιού με τις κατάλληλες μικροσυσκευές
Με τις προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι να είναι πολύ απαιτητικές και να ξεκινούν αρκετές μέρες πριν, σίγουρα θα
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Πρόκειται για το πράσινο εξωτικό φρούτο –όχι λαχανικό- με το τεράστιο κουκούτσι και τη βελούδινη σάρκα που τα τελευταία χρόνια αγαπήσαμε εμείς, τα smoothies κι οι σαλάτες μας.
Το αβοκάντο, γνωστό κι ως βουτυρόδεντρο είναι ιθαγενές δέντρο της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού. Ανήκει στο γένος Περσέα και την οικογένεια των Δαφνοειδών. Ο καρπός του έχει σχήμα αχλαδιού και γεύση λεπτή και σχετικά ουδέτερη. Όταν είναι ώριμο η φλούδα του σκληραίνει, γίνεται σκουροπράσινη κι αποχωρίζεται με ευκολία τη σάρκα, η οποία στην παρούσα φάση είναι κιτρινοπράσινη με υπέροχη βουτυρώδη υφή. Όταν είναι άγουρο, έχει έντονο πράσινο χρώμα εξωτερικά, φλούδα στιλπνή και γυαλιστερή, κι εσωτερικά η σάρκα είναι κίτρινη και σκληρή.
Από τις τροπικές περιοχές του Μεξικού, όπου το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς για τον πολύτιμο καρπό του διαδόθηκε στις Η.Π.Α., τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, τη Χιλή, την Κούβα κι έφτασε στο Ισραήλ και την Αυστραλία. Στην Ευρώπη έφθασε μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο όταν άρχισε η καλλιέργειά του σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ στην Ελλάδα έφθασε τη δεκαετία του 1960. Στη χώρα μας η καλλιέργεια του αβοκάντο αναπτύχθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια (κυρίως σε περιοχές της Κρήτης) μετά από αυξημένη ζήτησή του από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες κι εξάγεται.
Ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών καθώς συγκεντρώνει πλήθος θρεπτικών ουσιών που προάγουν την καλή υγεία κι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των vegan μιας και το αβοκάντο:
Τα βάζουμε σε μια χάρτινη σακούλα μαζί μ' ένα μήλο, ή μια μπανάνα για 2-3 μέρες. Αφού ωριμάσουν, διατηρούνται στη συντήρηση για λίγες μέρες. Μπορεί στο ψυγείο η φλούδα τους να μαυρίζει, αλλά από μέσα ωριμάζουν πιο αργά.
Το αβοκάντο καταναλώνεται κυρίως ωμό και προστίθεται συνήθως σε σαλάτες, smoothies, σάντουιτς και μπρουσκέτες, ενώ μ' αυτό φτιάχνουμε κι εξαιρετικά ντιπ με πιο διάσημο όλων το μεξικάνικο γουακαμόλε. Κάνει εξαιρετική ομελέτα μαζί με καπνιστό σολομό, cream cheese κι άνηθο και γίνεται η βάση για χορτοφαγική μους σοκολάτα, όταν πολτοποιηθεί μαζί με μπανάνα, κακάο σκόνη και λίγο μέλι, ή σιρόπι αγαύης.
Το τμήμα του αβοκάντο που βρίσκεται πλησιέστερα στον φλοιό περιέχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών. Για τον λόγο αυτό αφαιρούμε προσεκτικά τον φλοιό του.