Η CES 2023 ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες, με τεράστια επιτυχία, για την πρώτη χρονιά που η λειτουργία της γίνεται κανονικά στη μετα-Covid εποχή. Σύμφωνα με τα επίσημα νούμερα η έκθεση είχε περισσότερους από 3200 εκθέτες – εκ των οποίων οι 1000 ήταν καινούργιοι – ενώ από τις πύλες της πέρασαν περισσότεροι από 115.000 επισκέπτες – οι 40.000 εκ των οποίων προέρχονταν από 140 διαφορετικές χώρες.
Για μια ακόμα χρονιά η CES ήρθε για να φωτίσει τις τεχνολογικές τάσεις που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια, με την έκθεση να περιλαμβάνει για πρώτη φορά ξεχωριστούς τομείς ειδικά αφιερωμένους στην αθλητική τεχνολογία, στην τεχνολογία τροφίμων, στα διάφορα ψηφιακά αγαθά, με ένα επίσης μεγάλο μέρος της έκθεσης να είναι αφιερωμένο στο Metaverse, και στην επόμενη μέρα του Διαδικτύου, το περιβόητο Web3.
Έμφαση στη βιωσιμότητα
Αν υπήρχε πάντως μια τάση η οποία ξεχώρισε και που ήταν εμφανής στις παρουσιάσεις όλων των μεγάλων εταιρειών αυτή ήταν η βιωσιμότητα. Όλες οι εταιρείες αφιέρωσαν μεγάλο τμήμα των συνεντεύξεων τύπου ακόμα και των περιπτέρων τους, για να μιλήσουν και να αναδείξουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη βιώσιμη ανάπτυξη των προϊόντων τους.
Οι στρατηγικές που έχουν υιοθετήσει οι εταιρείες πολλές και διαφορετικές. Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, αποκλειστική χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μείωση του αποτυπώματος C02 – εδώ είδαμε μέχρι και αξιοποίηση της τεχνολογίας blockchain για την παρακολούθηση των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου – χρήση ανακυκλώσιμων υλικών (σε ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό), στοχευμένες δράσεις για τη μείωση των μικροπλαστικών και της μόλυνσης των ωκεανών από τα πλαστικά και αξιοποίηση των πλαστικών αυτών στις διαδικασίες παραγωγής και φυσικά χρήση βιοδιασπώμενων και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών για τις συσκευασίες και όχι μόνο.
Πρωτοποριακά προϊόντα gaming
Στα λίγο “πιο δικά μας”, η CES είχε και πολλές ανακοινώσεις για εσάς τους K-Mers. Σημαντικότερες όλων, η ανακοίνωση των νέων Ryzen 7000X3D επεξεργαστών από την AMD και φυσικά τoυ λανσαρίσματος των Laptop GPUs της σειράς RTX 40 της Nvidia, οι οποίες θα φορεθούν στα καινούργια gaming laptops όλων των μεγάλων κατασκευαστών (Acer, ASUS, Dell, HP, MSI). Παράλληλα το 2023 φαίνεται ότι θα είναι και η χρονιά της τεχνολογίας OLED στις gaming οθόνες, με γρήγορα πάνελ με ρυθμό ανανέωσης έως 240Hz και UltraWide αναλογία σε διαστάσεις από 45 ίντσες και πάνω με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την UltraGear 45GR95QE της LG και την Odyssey OLED G9 της Samsung.
Προϊόντα με τεχνολογίες προσβασιμότητας
Από τις gaming ανακοινώσεις δεν μπορούμε να μην ξεχωρίσουμε και το Project Leonardo της Sony, το πρώτο επίσημο χειριστήριο του PS5 για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και δεν θα κρύψουμε ότι θα θέλαμε να βλέπαμε περισσότερες τέτοιες ανακοινώσεις.
Άλλωστε η ανάπτυξη των αυτοματισμών, της ρομποτικής και των τεχνολογιών AI μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ΑμΕΑ. Ανάμεσα στις λύσεις που είδαμε φέτος ξεχώρισε το ρομπότ Aeo της Aoelus Robotics που έχει σχεδιαστεί ειδικά για νοσοκομεία και φροντίδα ασθενών, η ηλεκτρική αναπηρική καρέκλα Scewo Bro, η οποία μπορεί να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκάλες και η ηλεκτρική αυτόνομη καρέκλα Whill Autonomus Model A, η οποία επιτρέπει σε ανθρώπους μεγάλων ηλικιών ή με αναπηρίες να μετακινηθούν αυτόνομα σε αεροδρόμια και να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα. Το δικός της ρομποτικό χέρι, το Hapta, έδειξε και η L’ Oreal, βοήθημα που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας να εφαρμόσουν προϊόντα ομορφιάς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα έξυπνα γυαλιά Xanderglasses, που απευθύνονται σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής, μεταφράζοντας την ομιλία σε γραπτό λόγο που προβάλλεται στις οθόνες των γυαλιών, καθώς και τα ακουστικά Enhance Plus της γνωστής Jabra που συνδυάζουν τη λειτουργία ενίσχυσης των ήχων, όπως κάνουν τα ειδικά βοηθήματα ακοής, με τις λειτουργίες hands free που προσφέρουν τα ασύρματα ακουστικά.
Λύσεις είδαμε και για τους ανθρώπους με προβλήματα ομιλίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τεχνολογία της ολλανδικής Start-up εταιρείας Whispp, η οποία χρησιμοποιεί τεχνικές AI για να αναλύσει και να ενισχύσει τη φωνή ανθρώπων με προβλήματα στις φωνητικές χορδές (λόγω ασθένειας, τραυματισμού ή ηλικίας), μέσω ειδικής εφαρμογής για smartphones και Windows/Mac υπολογιστές.
Smart τηλεοράσεις και ηλεκτροκίνηση
Φυσικά η CES δεν θα ήταν CES χωρίς την ανακοίνωση όλων των νέων smart TV. Όλοι οι κατασκευαστές προχώρησαν σε ανανέωση των μοντέλων τους, ενώ όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια μεγάλο κομμάτι της έκθεσης ήταν αφιερωμένο και στην ηλεκτροκίνηση με το i Vision Dee της BMW, το πρωτότυπο ηλεκτρικό όχημα που αλλάζει χρώμα, και το Afeela, το επερχόμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο των Sony και Honda να κλέβουν την παράσταση.
Εσύ ποιες ανακοινώσεις ξεχώρισες από τη φετινή CES;