Βρες το χαμένο σου smartphone

by K-Admin 1

Προετοίμασε τη συσκευή σου, για να μπορείς να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία εντοπισμού που υποστηρίζει το λειτουργικό της σε περίπτωση κλοπής.

Μόλις επέστρεψες στο σπίτι και διαπίστωσες πως δεν βρίσκεις πουθενά το smartphone σου, παρόλο που έψαξες τις τσέπες και την τσάντα σου; Μην καταθέσεις από την πρώτη στιγμή τα όπλα, αφού υπάρχουν πιθανότητες να σε περιμένει εκεί που το ξέχασες, κι επομένως να μην το έχεις χάσει για πάντα.

Βέβαια, ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει τελικά η έρευνά σου, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να ενεργοποιήσεις τη φραγή της κάρτας SIM, ειδοποιώντας την εταιρεία κινητής στην οποία θα είσαι συνδρομητής. Έτσι, θα εξασφαλίσεις πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθείς με «φουσκωμένο» το λογαριασμό του κινητού σου, στην περίπτωση που το τηλέφωνο έχει πέσει σε λάθος χέρια. Στη συνέχεια, όμως, δεν χρειάζεται απαραίτητα να επισκεφτείς όλα τα μέρη από τα οποία πέρασες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ψάχνοντάς το. Κι αυτό γιατί, αν έχεις φροντίσει να «προετοιμάσεις» σωστά τη συσκευή σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις στον υπολογιστή σου την υπηρεσία εντοπισμού που αυτή υποστηρίζει, ώστε να αναζητήσεις πού βρίσκεται.

 

 

Μάθε την τελευταία θέση

Τέτοια εργαλεία έχει ενσωματώσει η Google, η Apple κι η Microsoft στα λειτουργικά τους συστήματα για «έξυπνες» συσκευές, κάτι που σημαίνει πως θα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και στην περίπτωση που έχεις χάσει το iPad, ή το Android tablet σου. Εκτός από την προεργασία που πρέπει να έχεις κάνει στο smartphone ή το tablet, προϋπόθεση για να λειτουργήσουν είναι η συσκευή να παραμένει σε λειτουργία και να έχει σύνδεση στο ίντερνετ, είτε μέσω Wi-Fi είτε μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Επομένως, προσφέρουν στους χρήστες την επιλογή αποστολής της τελευταίας γεωγραφικής θέσης της συσκευής, πριν αυτή απενεργοποιηθεί, ενώ δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περίπτωση που η συσκευή «ξεμείνει» από μπαταρία.

Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη επιλογή έχει νόημα στην περίπτωση που έχεις ξεχάσει κάπου το κινητό σου, αφού θα σε… περιμένει εκεί κλειστό. Αντίθετα, αν έχει κλαπεί κι έχει απενεργοποιηθεί, τότε ούτε αυτή θα σε βοηθήσει.

 

Περισσότερες επιλογές

Αν το κινητό είναι online και σε λειτουργία, τότε μέσω αυτών των υπηρεσιών θα μάθεις πού βρίσκεται η συσκευή, βλέποντας τη γεωγραφική της θέση πάνω σε έναν online χάρτη. Με τη βοήθειά τους, θα έχεις επίσης τη δυνατότητα να «κλειδώσεις» το τηλέφωνο από απόσταση, να ενεργοποιήσεις ένα ηχητικό σήμα, ή στην έσχατη περίπτωση, να διαγράψεις όλα τα αποθηκευμένα δεδομένα.

Μάθε παρακάτω πιο αναλυτικά ποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να κάνεις στο smartphone σου, ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα που «τρέχει», για να μπορείς σε μία τέτοια άτυχη στιγμή να αξιοποιήσεις τις παραπάνω δυνατότητες:

 

Android

Αφού πρώτα ενεργοποιήσεις το GPS στη συσκευή, πήγαινε στις ρυθμίσεις και μπες στην υποενότητα Google, επιλέγοντας την κατηγορία Ασφάλεια. Εκεί, θα δεις τις επιλογές για τον απομακρυσμένο εντοπισμό του smartphone, όπως και τη δυνατότητα απομακρυσμένου κλειδώματος και διαγραφής, τις οποίες θα πρέπει να ενεργοποιήσεις. Στην περίπτωση που χάσεις το κινητό σου, θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία από οποιονδήποτε υπολογιστή, πληκτρολογώντας στον browser τη διεύθυνση android.com/devicemanager. Πρώτα, βέβαια, θα σου ζητηθεί να εισαγάγεις τον Google λογαριασμό σου.
Για να ελέγξεις την τελευταία θέση που βρέθηκε το smartphone πριν απενεργοποιηθεί, πληκτρολόγησε τη διεύθυνση google.com/settings/accounthistory.

 

iPhone

Για να θέσεις σε λειτουργία την αντίστοιχη υπηρεσία της Apple, μπες στις ρυθμίσεις, από εκεί στο iCloud, και στη συνέχεια ενεργοποίησε την επιλογή Εύρεση iPhone. Εκεί θα βρεις και την επιλογή για την αποστολή της τελευταίας θέσης της συσκευής, πριν κλείσει από μπαταρία. Και στην περίπτωση του iPhone, η υπηρεσία λειτουργεί μόνο αν είναι ενεργοποιημένο το GPS της συσκευής. Αν χρειαστεί ποτέ να τη χρησιμοποιήσεις, μπες στο προσωπικό σου iCloud, πληκτρολογώντας  τη διεύθυνση iCloud.com σε οποιονδήποτε browser. Στην περίπτωση που έχεις και δεύτερη συσκευή της Apple (π.χ. ένα iPad),  μπορείς επίσης να «κατεβάσεις» τη δωρεάν εφαρμογή για την εύρεση iPhone από το App Store.

 

Windows Phone

Ανάλογες δυνατότητες δίνει και η υπηρεσία εντοπισμού που έχει αναπτύξει η Microsoft για τα «έξυπνα» με Windows Phone, στα οποία και πάλι θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο το GPS, για να λειτουργήσει. Θα βρεις την εύρεση του τηλεφώνου στην υποενότητα για το ιδιωτικό απόρρητο, μέσα στην κατηγορία των ρυθμίσεων. Αν θες, μπορείς να «ανοίξεις » την εύρεση του τηλεφώνου, για να θέσεις σε λειτουργία την αποστολή της γεωγραφικής θέσης, πριν το smartphone «ξεμείνει» από μπαταρία.

Για να ανακαλύψεις πού βρίσκεται στο χαμένο κινητό σου, μπες στην ηλεκτρονική διεύθυνση account.microsoft.com/devices, με τον λογαριασμό που έχεις φτιάξεις για την πλατφόρμα της Microsoft.

 

Μπορείς να δεις ακόμη