Διάλεξε το κατάλληλο drone και απογείωσε τη διασκέδαση!

by Zikou Stella

drones είναι πλέον μια από τις πρώτες επιλογές για διασκέδαση στην ύπαιθρο, την ίδια στιγμή που αποτελούν σταθερή αξία για όσους θέλουν να επεκτείνουν τις δημιουργικές τους ανησυχίες. Από μοντέλα με προηγμένες κάμερες για επαγγελματικές λήψεις από ψηλά, μέχρι προτάσεις που είναι σχεδιασμένες αποκλειστικά για ψυχαγωγία, το drone έχει γίνει το πιο δημοφιλές χόμπι!

Αν θέλεις να μπεις κι εσύ στον κόσμο των drones ή απλά ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις ένα πιο εξελιγμένο μοντέλο, παρακάτω θα βρεις τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις για να κάνεις την ιδανική για σένα επιλογή.

 

Σκέψου τι θέλεις να κάνεις με ένα drone

Υπάρχουν πολλοί τύποι drones στην αγορά, αλλά για τους περισσότερους χρήστες προτείνονται τα τετρακόπτερα (Quadcopter), τα οποία διαχωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τα Drones Ελικόπτερα και τα Mini Drones. Όλα τα τετρακόπτερα φέρουν τέσσερις κινητήρες και έλικες, ενώ χρησιμοποιούν γυροσκόπιο ή επιταχυνσιόμετρο για να μπορούν να ρυθμίζουν κάθε έναν από τους τέσσερις κινητήρες.

Κατά γενικό κανόνα, τα τετρακόπτερα Drones είναι ιδανικά για λήψη βίντεο και εναέρια κινηματογράφηση.

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ drones και mini drones είναι ότι στα δεύτερα, συνήθως συναντάμε πιο οικονομικά μοντέλα τα οποία απευθύνονται σε αρχάριους χρήστες που θέλουν ένα μικροσκοπικό drone αποκλειστικά για ψυχαγωγία χωρίς να ξοδέψουν πολλά χρήματα.

Εξέτασε την εμβέλεια που χρειάζεσαι

Ο όρος «απόσταση τηλεκατεύθυνσης» αναφέρεται στην εμβέλεια χειρισμού, δηλαδή στη μέγιστη απόσταση μεταξύ χειριστή και drone. Ανάλογα το μοντέλο, η μέγιστη απόσταση τηλεκατεύθυνσης ξεκινάει από μερικά μέτρα (10-20m) και φτάνει ακόμα και τα 5-7 χιλιόμετρα. Αυτό έχει να κάνει τόσο με την τεχνολογία που ενσωματώνει το εκάστοτε μοντέλο, όσο και με το ίδιο το χειριστήριο. Επιπλέον, ορισμένα μοντέλα προσφέρουν τη δυνατότητα να αλλάξεις συχνότητα (2.5GHz ή 5GHz) για την αποφυγή τυχόν παρεμβολών.

 

Πόση αυτονομία χρειάζεσαι;

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη. Παρά τις πιο ισχυρές κάμερες, ανιχνευτές σύγκρουσης και καλύτερα συστήματα πλοήγησης, ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες πτήσης, τα περισσότερα drones δεν θα πετάξουν πάνω από 25-30 λεπτά. Ορισμένα μοντέλα, προσφέρουν αυτονομία έως 7-8 λεπτά, ενώ ο χρόνος επαναφόρτισης ίσως να ξεπερνά τα 45 λεπτά. Ειδικά στα πιο οικονομικά μοντέλα, ο χρόνος επαναφόρτισης ξεπερνά τις 2 ώρες. Εξέτασε αν υπάρχουν διαθέσιμες μπαταρίες για το drone σου και από που μπορείς να τις αγοράσεις, ώστε να μπορείς να συνεχίσεις τη διασκέδαση ακόμα και μετά την αποφόρτιση της πρώτης μπαταρίας σου.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι ο τρόπος με τον οποίο «τροφοδοτείται» η κάμερα του drone. Πολλά μοντέλα διαθέτουν ξεχωριστή μπαταρία για τη λειτουργία της κάμερας, η οποία επεκτείνει σημαντικά τον χρόνο πτήσης του drone σου.

 

 

Ξεδίπλωσε τη δημιουργικότητά σου με την κατάλληλη κάμερα

Πολλά μοντέλα έρχονται με ενσωματωμένη κάμερα, ενώ σε άλλα θα χρειαστεί να την αγοράσεις ξεχωριστά. Για παράδειγμα, μπορείς να αγοράσεις μία action cam της GoPro και να τη μετατρέψεις σε ένα εναέριο εργαλείο απεικόνισης «κουμπώνοντάς» τη στο drone σου.

Οι ενσωματωμένες κάμερες είναι ελαφρύτερες από τις περισσότερες action cams της αγοράς και είναι συχνά πιο λειτουργικές. Η ποιότητα της κάμερας επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το κόστος του drone.

Εάν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το drone σου για να τραβάς βίντεο ή φωτογραφίες, θα χρειαστείς μια κάμερα που θα καλύπτει τις ανάγκες σου. Τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να εξετάσεις είναι: πόσα megapixel είναι η κάμερα του drone, η ανάλυση βίντεο που υποστηρίζει, η εστιακή απόσταση και αν διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης για πιο καθαρά βίντεο και φωτογραφίες. Τα πιο εξελιγμένα μοντέλα σου δίνουν τη δυνατότητα να τα χειριστείς ανεξάρτητα από την κάμερά τους.

 

Ψυχαγωγία στο μάξιμουμ με ένα FPV drone

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη άνθηση στα drones FPV (first person view) με την Dji να μας έχει προσφέρει εντυπωσιακά μοντέλα, όπως είναι οι πρόσφατες προσθήκες Dji Avata Pro-View και Dji Avata Fly Smart Combo.

Τα FPV Drones παρέχουν τη δυνατότητα στον πιλότο να απολαύσει μια μοναδική εμπειρία FPV μέσα από τα ειδικά goggles, που είναι κάτι αντίστοιχο με την κάσκα εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality). Σε πολλά μοντέλα η «κάσκα» περιλαμβάνεται στο πακέτο αγοράς.

Ακόμα κι αν είσαι αρχάριος χρήστης, μπορείς άνετα να κάνεις τη μετάβαση σε ένα FPV drone χωρίς να σκέφτεσαι αν θα καταφέρεις να το χειριστείς με ακρίβεια. Είναι γεγονός ότι τα πιο σύγχρονα μοντέλα  συνδυάζουν την ευκολία χειρισμού ενός «τυπικού» μοντέλου με την συναρπαστική εμπειρία πρώτου προσώπου.

 

Πάνω από όλα η ασφάλεια

Όταν εισέρχεσαι στον κόσμο των drones, το πιο σοφό είναι να ξεκινήσεις με κάτι πιο απλό και να αποκτήσεις εμπειρία. Τότε θα μπορείς να μεταβείς σε κάποιο πιο προηγμένο μοντέλο.

Σε κάθε περίπτωση, προέχει η ασφάλεια. Γι’ αυτό μην πραγματοποιείς πτήσεις πάνω από σπίτια ή πεζούς και βεβαιώσου ότι όσοι σε συνοδεύουν γνωρίζουν καλά τους κινδύνους και στέκονται σε απόσταση ασφαλείας από την περιοχή που πετάει το drone.

Εάν θέλεις να αξιοποιήσεις το drone σου για επαγγελματική χρήση, θα πρέπει να το δηλώσεις στην Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Διαφορετικά, ένα drone για ψυχαγωγική χρήση δηλώνεται για κάθε πτήση σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υποβάλεις «σχέδιο πτήσης» στο Drone Aware GR.

Μπορείς να δεις ακόμη