Drones: Γίνε εικονολήπτης των αιθέρων

 

Η έλευση των drones έφερε την επανάσταση στον τομέα της φωτογραφίας και του βίντεο με λήψεις που μέχρι πριν ήταν αδύνατον να επιτευχθούν με άλλα μέσα. Αν λοιπόν κι εσύ θέλεις να αποκτήσεις ένα drone για εναέρια βιντεοσκόπηση/φωτογράφιση, πριν καταλήξεις σε μοντέλο θα πρέπει να εξετάσεις διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά καθώς και σε αυτή την περίπτωση ό,τι πληρώνεις, παίρνεις.

 

Το κατάλληλο drone

Το ιδανικό ξεκίνημα αν είσαι αρχάριος χρήστης είναι να επιλέξεις ένα ασφαλές drone κι εύκολο στη χρήση. Επένδυσε σε ένα μικρότερο μοντέλο που θα σε βοηθήσει να μάθεις πώς να χειρίζεσαι ένα UAV και θα σου δώσει μια ιδέα για τον χρόνο αντίδρασης πριν από τη μετάβαση σε μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα drones. Στην αγορά θα βρεις πολλές προτάσεις από drones σε προσιτή τιμή, ενώ έρχονται πλαισιωμένες από πλήθος εύχρηστων λειτουργιών. Για παράδειγμα, υπάρχουν μοντέλα όπως το Dji Ryze Tech Tello Drone ή το Zerotech Dobby Drone, που έρχονται με compact σχεδιασμό, ενώ είναι εξοπλισμένα με κάμερα υψηλής ανάλυσης. Είναι εξαιρετικές επιλογές για εκείνους που θέλουν ένα εύχρηστο drone με ικανοποιητικές φωτογραφικές δυνατότητες.

Σχεδόν όλα τα σύγχρονα drones διαθέτουν προηγμένους αισθητήρες έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται το ύψος από το έδαφος και τη θέση τους στον αέρα. Πρακτικά, τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι σχεδόν αυτόνομα. Μάλιστα, ο χειρισμός τους γίνεται ακόμη πιο εύκολος με λειτουργίες όπως αυτόματη πτήση με προσχεδιασμένες διαδρομές, αυτόματη επιστροφή στο σημείο εκκίνησης όταν η μπαταρία εξαντλείται, πτήση σε συγκεκριμένο ύψος, αυτόματη αποφυγή εμποδίων και πολλές άλλες. Με αυτό τον τρόπο, εσύ μπορείς να επικεντρώνεσαι στο πώς θα τραβήξεις το καλύτερο πλάνο και λιγότερο στο πώς θα χειριστείς το drone σου.

Ωστόσο, εάν χρειάζεσαι ένα drone για επαγγελματική ή ημι-επαγγελματική χρήση, αξίζει να επενδύσεις λίγα παραπάνω χρήματα για να αγοράσεις ένα μοντέλο τελευταίας τεχνολογίας. Σίγουρα, το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει! Μάλιστα, υπάρχουν drones που εκτός από ενσωματωμένη κάμερα, διαθέτουν ειδική βάση για να τοποθετήσεις τη δική σου. Τα μεγαλύτερα μοντέλα εκτός από action cams, παίρνουν ακόμα και την DSLR σου. Επιπρόσθετα, υπάρχουν μοντέλα όπως το Dji Mavic 2 Zoom, που μπορούν να αξιοποιηθούν άνετα τόσο από ερασιτέχνες όσο κι από επαγγελματίες. Το συγκεκριμένο μοντέλο, μάλιστα, διαθέτει μια λειτουργία που σού δίνει τη δυνατότητα καταγραφής εναέριου hyperlapse χιλιομέτρων. Ιδανική για τους δημιουργούς περιεχομένου, όπως είναι π.χ. οι youtubers.

 

Επιλογή εξοπλισμού

Για να εξασφαλίσεις πρωτότυπες και εντυπωσιακές λήψεις πρέπει να χρησιμοποιήσεις τον κατάλληλο εξοπλισμό. Είτε πρόκειται για κάποιο drone με ενσωματωμένη κάμερα ή για κάποιο μοντέλο που μπορεί να δεχτεί την κάμερα της αρεσκείας σου, το πιο σημαντικό πράγμα σε μια εναέρια λήψη είναι η σταθεροποίηση. Είτε χρησιμοποιείς DSLR ή GoPro, το πρώτο πράγμα που θα προσέξει κανείς σε ένα εναέριο πλάνο είναι τυχόν αναταράξεις ή δονήσεις κι όχι τη διαφορά στην ποιότητα εικόνας. Επομένως είναι προτιμότερο να δώσεις μεγαλύτερο βάρος στον σταθεροποιητή βίντεο (camera gimbal) που παρέχει το drone παρά στην κάμερα που θα χρησιμοποιήσεις. Μπορείς επίσης να επενδύσεις σε μια ποιοτική βάση κάμερας.

Οι περισσότερες μπαταρίες πτήσης έχουν διάρκεια ζωής το περισσότερο 20-25 λεπτά και διαρκεί πολύ ώρα η φόρτιση τους. Σίγουρα θα χρειαστείς μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης, καθώς τα 20-25 λεπτά που σου δίνει η μπαταρία δεν είναι αρκετά για να πάρεις το αποτέλεσμα που χρειάζεσαι. Επομένως θα χρειαστείς οπωσδήποτε επιπλέον 3-4 μπαταρίες. Μπορείς, επίσης, να αναβαθμίσεις τη μπαταρία του drone σου με μία που θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία και που θα ενσωματώνει επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως αισθητήρες που σου επιτρέπουν να γνωρίζεις την κατάσταση της μπαταρίας σου σε πραγματικό χρόνο.

 

Αξιοποίησε σωστά τον φωτισμό

Εκτός από κάποιες εξειδικευμένες ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν στην κάμερα, βοηθάει πολύ να επιλέγεις τις κατάλληλες ώρες, όπως αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο ήλιος έχει πιο κόκκινο χρώμα και είναι ηπιότερος σε σύγκριση με την υπερέκθεση που έχει το μεσημέρι. Επίσης τα σύννεφα και ο νεφελώδης ουρανός μπορούν να σε βοηθήσουν δημιουργικά με τα βίντεο σου. Στην περίπτωση που υπάρχει άφθονη ηλιοφάνεια, η χρήση κάποιου φίλτρου ουδέτερης πυκνότητας ND θα δώσει πολύ καλό αποτέλεσμα στην ποιότητα εικόνας.

 

Χρησιμοποίησε την υψηλότερη δυνατή ανάλυση

Η χρήση υψηλής ανάλυσης έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αν η κάμερά σου υποστηρίζει εγγραφή ανάλυσης εννοείται ότι είναι η πρώτη σου επιλογή. Η εγγραφή σε ανάλυση 4Κ δίνει καλύτερο αποτέλεσμα -ακόμα και αν το κάνεις downscaling σε FHD (1080p)- σε ανάλυση και θόρυβο. Επιπλέον, η υψηλότερη ανάλυση προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία κατά την επεξεργασία του βίντεο και μπορείς να εφαρμόζεις τεχνικές post-production και μικρές διορθώσεις χωρίς να αλλοιώνεται η ποιότητα εικόνας.

 

 

Χειρισμός

Η εναέρια βιντεοσκόπηση / φωτογράφηση απαιτεί μικρές, σταθερές και αργές κινήσεις. Έτσι, έχεις καλύτερο έλεγχο του drone σου, μπορείς πιο εύκολα να το σταθεροποιήσεις, να αποφύγεις εμπόδια κ.λπ. Επίσης, πολλά drones παρέχουν τη δυνατότητα να χειρίζεσαι και τη βάση κάμερας (περιστροφή, κλίση κ.λπ.). Είναι πολύ σημαντικό να μελετήσεις τους βασικούς χειρισμούς για να μπορείς να ελέγχεις ταυτόχρονα την κάμερα του drone. Ο χειρισμός της βάσης πρέπει να είναι αργός και ακριβής, καθώς οι απότομες και σπασμωδικές κινήσεις θα καταστρέψουν το πλάνο και μετά είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να διορθωθούν στην επεξεργασία.

 

Χρόνος πτήσης

Αν το drone βρίσκεται πολύ ψηλά και αρκετά μακριά από τη ζώνη προσγείωσης, το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να εξαντληθεί η μπαταρία. Μπορεί να είναι αρκετά δελεαστικό να χρησιμοποιείς μέχρι και τη τελευταία ρανίδα της μπαταρίας, αλλά αυτά τα 4-5 επιπλέον λεπτά χρόνου πτήσης δεν αξίζουν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν τόσο στην μπαταρία όσο και στο ίδιο το drone. Μην αγνοείς την ειδοποίηση χαμηλής στάθμης μπαταρίας. Από τη μία μειώνεται το προσδόκιμο ζωής της μπαταρίας, από την άλλη ίσως να μην προλάβεις να προσγειώσεις το drone σου – με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γι’ αυτό λοιπόν είναι σοφότερο να προσγειώνεις το drone σου ακόμα και πριν εμφανιστεί η ειδοποίηση χαμηλής στάθμης μπαταρίας.

 

Τέλος, είτε πρόκειται για επαγγελματική ή για ερασιτεχνική χρήση drone, είναι πολύ σημαντικό να τηρείς κάποιους κανόνες ασφαλείας τόσο για ασφαλείς πτήσεις, όσο και για να μην έχεις προβλήματα με το νόμο. Οπότε πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε δραστηριότητα με το drone σου, φρόντισε να διαβάσεις προσεκτικά τους νέους κανόνες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τα ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών).

Επίσης, φρόντισε να έχεις ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στην περιοχή που θα πετάξεις το drone σου. Αν επικρατούν υψηλά μποφόρ ο χειρισμός του drone δεν θα είναι και τόσο εύκολη υπόθεση (αν και τα περισσότερα drones τα καταφέρνουν αρκετά καλά στα υψηλά μποφόρ), με αποτέλεσμα να έχεις θολές φωτογραφίες και βίντεο ή ακόμα να χάσεις τον έλεγχο του οχήματος.

 

Μπορείς να δεις ακόμη