Δυσλειτουργίες στο φούρνο μικροκυμάτων: Μάθε πως να τις αντιμετωπίζεις

 

Ο φούρνος μικροκυμάτων έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγχρονη κουζίνα, γι’ αυτό κι οποιαδήποτε δυσλειτουργία προκύψει μπορεί να σου στοιχίσει πολύτιμο χρόνο, ή ακόμα και χρήμα. Οι περισσότερες και πιο συνηθισμένες δυσλειτουργίες που μπορεί να προκύψουν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες, ενώ συνήθως οφείλονται σε λανθασμένη χρήση.

Για να σε βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους μπορεί να μην λειτουργεί σωστά ο φούρνος μικροκυμάτων σου και πώς να τους αντιμετωπίσεις.

 

 

Ο φούρνος μικροκυμάτων δεν λειτουργεί

Αρχικά, έλεγξε ότι το καλώδιο της παροχής του ρεύματος είναι σωστά και ασφαλώς συνδεδεμένο με την πρίζα. Αν δεν είναι, αφαίρεσε το φις από την πρίζα, περίμενε 5-10 δευτερόλεπτα και τοποθέτησε ξανά το φις στην πρίζα. Αν και πάλι δεν ενεργοποιείται ο φούρνος, έλεγξε αν έχει κλείσει καλά η πόρτα κι αν έχεις ρυθμίσει σωστά το χρονόμετρο. Αν εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα, έλεγξε αν έχει καεί η ηλεκτρική ασφάλεια ή αν υπάρχει βραχυκύκλωμα της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του σπιτιού σου.

Αν έχεις δοκιμάσει όλα τα παραπάνω και η συσκευή δεν λειτουργεί κανονικά, αποσύνδεσε το φις από την πρίζα και απευθύνσου σε εξειδικευμένο τεχνικό για έλεγχο και επισκευή.

 

 

Το φαγητό δεν έχει την επιθυμητή θερμοκρασία

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε λανθασμένη χρήση του φούρνου και πιο συγκεκριμένα, όταν δεν προγραμματίζεται σωστά ο χρόνος ανά επίπεδο ισχύος ζεστάματος. Ωστόσο, για να διαπιστώσεις αν όντως πρόκειται για κάποιο τεχνικό πρόβλημα, τοποθέτησε ένα φλυτζάνι με νερό (150ml περίπου) σε μια μεζούρα και εντός του φούρνου και κλείσε την πόρτα. Ενεργοποίησε το φούρνο κι άφησέ το να λειτουργήσει για 1 λεπτό. Εάν το νερό δεν έχει ζεσταθεί, τότε πρέπει να καλέσεις τεχνικό.

Διαφορετικά, θα πρέπει να λάβεις υπόψην ότι, όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία του φαγητού όταν μπαίνει στη συσκευή, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να ζεσταθεί. Το φαγητό που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου ζεσταίνεται πιο γρήγορα από το φαγητό που βγαίνει από το ψυγείο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι διαφοροποιούνται σημαντικά οι χρόνοι μαγειρέματος και ζεστάματος. Επίσης, οι χρόνοι και τα επίπεδα ισχύος ζεστάματος/μαγειρέματος ποικίλλουν ανάλογα με τη σύσταση, το σχήμα ή και την ποσότητα του φαγητού.

 

Δεν περιστρέφεται ο δίσκος 

Ο γυάλινος δίσκος στο φούρνο μικροκυμάτων είναι αποσπώμενος για εύκολο πλύσιμο στο χέρι ή στο πλυντήριο πιάτων. Συνήθως είναι τοποθετημένος πάνω σ’ ένα δακτύλιο περιστροφής (ροδάκια), ο οποίος βοηθάει στην ομοιόμορφη και ζυγισμένη περιστροφή του. Εάν κατά τη λειτουργία του φούρνου μικροκυμάτων διαπιστώσεις ότι δεν περιστρέφεται ο γυάλινος δίσκος, σταμάτησε τη λειτουργία της συσκευής, απομάκρυνε το φαγητό κι αφαίρεσε το δίσκο μαζί με τα ροδάκια. Στη συνέχεια, επανατοποθέτησε πρώτα τον δακτύλιο περιστροφής και μετά τον δίσκο πάνω στον άξονα ελέγχοντας ότι κουμπώνουν τα γρανάζια μεταξύ τους.

 

 

Υπάρχει σπινθηρισμός στο εσωτερικό

Αρχικά, απενεργοποίησε τη συσκευή κι έλεγξε ότι το σκεύος που χρησιμοποιείς είναι κατάλληλο για μικροκύματα. Να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μεταλλικά δοχεία ή σκεύη με μεταλλική διακόσμηση, ή αλουμινόχαρτο. Σε περίπτωση που ο φούρνος μικροκυμάτων διαθέτει μεταλλικά ελάσματα ή μεταλλικές σούβλες, έλεγξε μήπως ακουμπούν στα εσωτερικά τοιχώματα. Επίσης, έλεγξε αν έχει συσσωρευτεί βρωμιά στο κάλυμμα της εξόδου μικροκυμάτων.

Αν έχεις κάνει όλους τους παραπάνω ελέγχους και το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, τότε θα πρέπει να αποσυνδέσεις το φις από την πρίζα και να απευθυνθείς σε εξειδικευμένο τεχνικό για έλεγχο κι επισκευή.

 

 

Extra tip

Να θυμάσαι ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς το φούρνο μικροκυμάτων σου πάντα καθαρό. Όταν χυθεί κάποιο υγρό ή τα εσωτερικά τοιχώματα πιτσιλιστούν από το φαγητό που ζεσταίνεις ή ψήνεις, σκούπισε αμέσως με ένα νωπό πανί. Αυτό διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία και τη μακροβιότητα της συσκευής σου καθώς και την αποτελεσματική κατανάλωση ενέργειας.

 

Μπορείς να δεις ακόμη