Τα σχολεία ξεκινούν κι εσύ φέτος έχεις να φέρεις εις πέρας μια νέα πρόκληση. Το παιδί σου έφτασε κιόλας στα έξι και θα ξεκινήσει τη σχολική ζωή του στο δημοτικό. Οφείλεις λοιπόν να το προετοιμάσεις για τη νέα χρονιά. Σίγουρα έχεις ήδη προετοιμάσει το έδαφος, του έχεις μιλήσει αρκετά για το δημοτικό και έχετε αρχίσει να εφοδιάζεστε με τα πρώτα σχολικά είδη.
Ακόμα και πριν την έναρξη του σχολικού έτους, είναι σχετικά έτοιμο για το τί θα αντιμετωπίσει και σαν παιδί που είναι, θα προσαρμοστεί εύκολα στη νέα πραγματικότητα.
Ισχύει όμως το ίδιο και για εσένα; Είσαι αρκετά έτοιμος σαν γονιός να αντιμετωπίσεις την αλλαγή βαθμίδας εκπαίδευσης του παιδιού σου αλλά και τις νέες προκλήσεις; Χρειάζεται να έχεις σαν βασικό εφόδιο την υπομονή για να συνεργαστείς αποτελεσματικά με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς.
Μάθε τί σε περιμένει και πώς μπορείς να διαχειριστείς τις καταστάσεις διεξοδικά.
Δείξε συγκρατημένο ενθουσιασμό
Είναι πραγματικά συγκινητικές και έντονες οι πρώτες ημέρες του παιδιού σου στο σχολείο. Ισχύει το ίδιο τόσο για εκείνο όσο και για εσένα. Τη δική του ένταση, τον ενθουσιασμό ή την αγωνία είναι θεμιτό να τα εκφράζει. Αυτό δεν ισχύει και για εσένα.
Το παιδί σου είναι ήδη αρκετά φορτισμένο συναισθηματικά. Αν ξεκινήσεις να το βομβαρδίζεις ακατάπαυστα με ερωτήματα για το σχολείο, τη δασκάλα, τους νέους φίλους και τα μαθήματα, θα αντιληφθεί την αγωνία σου και έτσι θα του προσθέσεις ένα έξτρα βάρος.
Αυτό ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα, είτε να κλειστεί στον εαυτό του και να μην σου μιλάει για το σχολείο, είτε να αρχίσει να σου λέει ψέματα και υπερβολές για να σε εντυπωσιάσει και να σε ευχαριστήσει.
Γι’ αυτό, δείξε ψυχραιμία, δώσε του λίγο χρόνο να καταλάβει τη νέα πραγματικότητα χωρίς βέβαια να φανεί σαν να αδιαφορείς.
O ρόλος του δημοτικού σχολείου
Ο παιδικός σταθμός, το νηπιαγωγείο αλλά κυρίως η οικογένεια οφείλει να διδάξει σε κάθε παιδί, να συνυπάρχει, να μοιράζεται, να σέβεται, να έχει υπομονή και ευγένεια. Το δημοτικό σχολείο έχει ως κύριο σκοπό να δώσει στο παιδί γνώσεις και δευτερευόντως να διαπλάσει το ήθος του. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπενθυμίζεις καθημερινά στο παιδί σου πόσο σημαντικό είναι να έχει μια πρέπουσα συμπεριφορά στο σχολείο, απέναντι στους συνομηλίκους και στους δασκάλους του, ακόμα και αν νιώθει ότι έχει αδικηθεί. Υπάρχει πάντα και ο ήρεμος τρόπος να εκφράσει το δίκιο του.
Μάθε του να αυτοεξυπηρετείται
Η έναρξη του δημοτικού σχολείου αποτελεί ορόσημο για τα πρώτα βήματα της ανεξαρτησίας του παιδιού σου. Πριν ακόμα ξεκινήσει η σχολική χρονιά πρέπει να έχει μάθει να αυτοεξυπηρετείται. Βεβαιώσου πως γνωρίζει να βάζει, να βγάζει και να κρεμάει το μπουφάν του, ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα με ασφάλεια και ότι ξέρει να φροντίζει την προσωπική του υγιεινή. Μπορεί αυτά να σου φαίνονται αυτονόητα αλλά δεν είναι δεδομένο ότι όλα τα παιδιά γνωρίζουν να τα κάνουν και πολλές φορές προκαλούνται ατυχήματα.
Μην επεμβαίνεις στις σχέσεις του παιδιού με τους φίλους του
Θα υπάρξουν φορές που το παιδί σου θα επιστρέψει από το σχολείο λυπημένο και αγχωμένο και ίσως σου περιγράψει τον λόγο. Κάποιες φορές μπορεί να οφείλεται σε τσακωμό ή διαπληκτισμό που μπορεί να είχε με έναν συμμαθητή ή συμμαθήτριά του. Προσπάθησε με έμμεσες ερωτήσεις και χωρίς πίεση να μάθεις όσο περισσότερα γίνεται. Μπορείς να ρωτήσεις και κάποια άλλη μητέρα, μήπως έπεσε στην αντίληψη και του δικού της παιδιού το συμβάν. Αξιολόγησε το γεγονός με ψυχραιμία και μην επέμβεις, εκτός και αν κρίνεις ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του παιδιού σου ή ότι πρόκειται για μια κατάσταση που το στενοχωρεί έντονα.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναλάβεις κι εσύ δράση. Συμβούλευσε το παιδί σου κατάλληλα ώστε να μάθει να αντιμετωπίζει και μόνο του τις δύσκολες καταστάσεις. Αν αντιληφθείς πως το πρόβλημα παγιώνεται και οι τσακωμοί επαναλαμβάνονται πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσεις τον εκπαιδευτικό. Η δασκάλα ή ο δάσκαλος μπορεί να εντοπίσει με τη βοήθεια της δικής σου επισήμανσης την όποια αποκλίνουσα συμπεριφορά και να κάνει διορθωτικές κινήσεις.
Δείξε εμπιστοσύνη στον εκπαιδευτικό
Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενό τους και είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού. Η πρώτη δημοτικού είναι μια τάξη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ο δάσκαλος ή η δασκάλα, εκτός από το μαθησιακό του έργο, καλείται να εκτελέσει και το δύσκολο έργο της ένταξης μιας ολόκληρης ομάδας 20-25 παιδιών στο νέο σχολικό περιβάλλον. Μην αρχίσεις να αγχώνεσαι και να δυσανασχετείς αν παρατηρήσεις ότι ο εκπαιδευτικός δεν προχωράει αρκετά γρήγορα τη σχολική ύλη ή αν μαθαίνεις ότι σε κάποιο άλλο σχολείο βρίσκονται πιο μπροστά στα βιβλία. Είναι προτιμότερο η ύλη να προχωράει πιο αργά και με σιγουριά παρά να μένουν κενά.
Μίλα στο παιδί σου με θετικά λόγια για τον δάσκαλο
Ακόμα και αν έχεις κάποιες δεύτερες σκέψεις ή αμφιβολίες για το εκπαιδευτικό έργο του δασκάλου, μην παρασυρθείς και μιλήσεις γι’ αυτό το θέμα μπροστά στο παιδί σου.
Αν το παιδί σου καταλάβει πως οι γονείς του απαξιώνουν τον δάσκαλό του, ίσως κι εκείνο να κάνει το ίδιο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη σεβασμού εκ μέρους του απέναντι στο έργο και στο πρόσωπο του δασκάλου. Έτσι το παιδί μπορεί να αρχίσει να συμπεριφέρεται με ασέβεια και να μην παρακολουθεί με την απαιτούμενη προσοχή στο μάθημα.
Δίδαξε το παιδί σου να σέβεται τον δάσκαλο κι αν υπάρξει κάποιος προβληματισμός να τον αναφέρει πρώτα σε εσένα. Εσύ με την σειρά σου, θα κρίνεις πιο ψύχραιμα και αν χρειαστεί, θα μιλήσεις στον εκπαιδευτικό ή στον διευθυντή του σχολείου.
Μην ανησυχείς υπέρμετρα για τις σχολικές του επιδόσεις
Η πρώτη δημοτικού είναι τάξη προσαρμογής στη σχολική ζωή και εκμάθησης της πρώτης ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής. Κάθε παιδί προσαρμόζεται με διαφορετικό τρόπο στα νέα δεδομένα και εμπεδώνει τις γνώσεις με τον δικό του ρυθμό. Γι’ αυτό άλλωστε στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού δεν υπάρχει αξιολόγηση με μορφή βαθμολογίας.
Ο γονιός ενημερώνεται από τον εκπαιδευτικό για την πρόοδο του παιδιού του. Αν υπάρξουν μαθησιακές δυσκολίες ή άλλα προβλήματα προσαρμογής συστήνεται από το σχολείο και συμπληρωματική βοήθεια. Είναι λοιπόν προτιμότερο να αφήσεις το παιδί σου να προχωρήσει χωρίς πίεση με τον δικό του ρυθμό και σε στενή συνεργασία με τον εκπαιδευτικό να παρακολουθείς την πρόοδό του. Απόλαυσε μαζί με το παιδί σου το σαλπάρισμά του στην σχολική ζωή και μην ανησυχείς υπέρμετρα. Θα δεις πως μέρα με την μέρα όλα τα γίνονται ολοένα και πιο εύκολα.