Εκτυπώστε οικονομικά και μειώστε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα

by Aggeliki Tsoukana

Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος δεν ωφελεί μόνο τη φύση. Έχει έμμεσες ευεργετικές συνέπειες και στην ίδια τη λειτουργία των επιχειρήσεων που θα επιλέξουν τη στροφή προς τη βιωσιμότητα. Μεταφράζεται σε μείωση λογαριασμών ρεύματος και νερού, βελτιωμένες συνθήκες στο εσωτερικό των κτιρίων, περιορισμό του κόστους αναλώσιμων, αλλά και εκπλήρωση της κοινωνικής τους ευθύνης.

Οι εκτυπωτές ή και τα πολυμηχανήματα, όχι μόνο μπορούν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μιας επιχείρησης, αλλά μπορούν να αυξήσουν και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Επειδή, όμως, η εκτύπωση εξακολουθεί να είναι αναγκαία για πολλές επιχειρήσεις, υπάρχουν τρόποι για να εκτυπώνετε οικονομικά και να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα.

 

Βέλτιστη επιλογή αναλωσίμων εκτυπωτή

Τα αναλώσιμα μπορεί να σας κοστίσουν σε χρήμα και χρόνο ενώ λειτουργούν επιβαρυντικά για το περιβάλλον. Τα μελάνια, για παράδειγμα, κάποια στιγμή τελειώνουν και ανάλογα το μοντέλο θα πρέπει να αντικατασταθούν με κασέτες συμβατές με τον εκάστοτε εκτυπωτή. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι πρέπει να θυμάστε κωδικούς, αλλά και πολύ συχνά, σε περίπτωση που ο εκτυπωτής σας δεν χρησιμοποιεί ξεχωριστές κασέτες μελάνης για κάθε χρώμα, χρειάζεται να τα αντικαταστήσετε χωρίς να έχουν τελειώσει όλα. Επομένως, εκτός από το χρηματικό κόστος με το οποίο επιβαρύνεστε, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μειωθεί κι η παραγωγικότητά σας.

Δοκιμάστε τη χρήση δοχείων μελάνης και γραφίτη που έχουν ανακατασκευαστεί ή προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά, ή επιλέξτε προμηθευτή που δίνει τη δυνατότητα επιστροφής των δοχείων.

 

Εκτυπωτές που ευνοούν την επανάχρηση

Εταιρείες όπως η Epson έχουν τη λύση με τους εκτυπωτές τεχνολογίας EcoTank, που σας επιτρέπουν να αναπληρώσετε μόνος σας το κάθε χρώμα που τελειώνει. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς εκτυπωτές που λειτουργούν με φύσιγγες και κασέτες, οι εκτυπωτές τεχνολογίας EcoTank διαθέτουν ειδικά δοχεία αποθήκευσης μελανιών τα οποία γεμίζουν από τα αντίστοιχα φιαλίδια που περιλαμβάνονται μέσα στη συσκευασία.

Η αναπλήρωση είναι πολύ απλή αφού το κάθε φιαλίδιο διαθέτει ειδικά σχεδιασμένο κλείδωμα, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να γεμίσετε κάποιο δοχείο με λάθος χρώμα, αλλά και βαλβίδα ασφαλείας η οποία δεν επιτρέπει διαρροές και εξασφαλίζει ότι δε θα ρυπαίνεται ο χώρος σας με μουτζούρες και μελάνια, ακόμα και σε περίπτωση ατυχήματος κατά την αναπλήρωση.

 

Εξετάστε το οικολογικό αποτύπωμα κάθε εκτύπωσης

Το ανακυκλωμένο χαρτί και τα επαναγεμιζόμενα δοχεία μελάνης είναι μια εξαιρετική πρακτική για να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα. Ωστόσο μπορείτε να κάνετε ουσιαστικές αλλαγές και σε ό,τι αφορά στις επιλογές εκτύπωσης για κάθε σας δραστηριότητα.

Για παράδειγμα, μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση χαρτιού εκτύπωσης, μεγαλώνοντας τα πλαίσια της σελίδας κάθε εγγράφου και εκτυπώνοντας μόνο σε διπλή όψη, όπου αυτό είναι εφικτό. Ετοιμάστε προωθητικό υλικό, όπως αφίσες και μπάνερ, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένη ημερομηνία και δράση. Έτσι, θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε περισσότερες δράσεις σας.

Υιοθετώντας ορισμένες απλές πρακτικές στις καθημερινές εκτυπώσεις σας, μειώνεται κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας της επιχείρησή σας και παράλληλα περιορίζεται σημαντικό το ενεργειακό σας αποτύπωμα. Απλές πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον, που προστατεύουν τον πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές.

Μπορείς να δεις ακόμη