Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μας υπενθυμίζει πώς πρέπει να φροντίζουμε να τρεφόμαστε υγιεινά στην καθημερινότητά μας. Υγιεινά όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα και άνοστα. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές νόστιμες τροφές αλλά πλέον και πολλοί τρόποι μαγειρικής που μας δίνουν τη δυνατότητα να ετοιμάζουμε εύκολα και να απολαμβάνουμε γρήγορα ένα υγιεινό και εύγευστο πιάτο!
Βρήκαμε, λοιπόν, για να μοιραστούμε μαζί σου 2 μοναδικές συνταγές που είναι και υγιεινές αλλά και …. πεντανόστιμες. Θα έρθεις να φάμε παρέα;
Αφράτα μπιφτέκια γαλοπούλας με μανιτάρια πλευρώτους
Υλικά:
500γρ κιμά γαλοπούλας
2 μέτρια καρότα τριμμένα ψιλά στον τρίφτη
1 μέτριο κολοκυθάκι τριμμένο καλά και στραγγισμένο πολύ καλά
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
½ φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
1 αβγό
2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης μουσκεμένο σε νερό
Λίγο ξύσμα λεμονιού
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση :
Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε όλα τα υλικά μαζί και ζύμωσέ τα για 2 λεπτά.
Σκέπασέ τα με μεμβράνη και τοποθέτησέ τα στο ψυγείο για 1-2 ώρες για να σφίξει το μείγμα. Πλάσε με λαδωμένα χέρια τα μπιφτέκια και βάλ’ τα στο Φουρνάκι Ρομπότ Croner CR3000 Rocket στο ταψάκι , πάνω στη σχάρα για 15 λεπτά περίπου (ανάλογα το μέγεθος και το σχήμα του μπιφτεκιού ) από κάθε πλευρά στους 205 βαθμούς.
Στο ίδιο ταψάκι που έψησες τα μπιφτέκια βάλε τα μανιτάρια πλευρώτους αλατοπιπερωμένα και αλειμμένα με λάδι, μπαλσάμικο και θυμάρι.
Ψήσε τα μανιτάρια για 15-20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος τους.
Λεμονάτος Σολωμός με στικς λαχανικών
Υλικά :
2 φιλέτα φρέσκου Σολωμού
100 γρ μουστάρδα
Ξύσμα λεμονιού
ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια άνηθο ψιλοκομμένο
Ροζ πιπέρι χοντροκομμένο
Αλάτι
Εκτέλεση :
Τοποθέτησε τα φιλέτα Σολωμού με όλα τα υλικά σε λεκάνη και κάλυψέ τα με τα υλικά της μαρινάδας. Άστα στο ψυγείο για 30′. Στη συνέχεια τοποθέτησέ τα στο ταψάκι πάνω στη σχάρα του Robot CR-3000 Rocket, περίχυσε με τη μαρινάδα και ψήστα στους 205 βαθμούς για 15-20’ ανάλογα με το μέγεθος του φιλέτου .
Για τα στικς λαχανικών :
Υλικά:
1 μελιτζάνα
1 κολοκύθι
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Θυμάρι
Εκτέλεση :
Κόψε σε μικρά μπαστουνάκια τα λαχανικά και τα σκούπισε τα πάρα πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί. Αλάτισε τα, λάδωσέ τα με τα χέρια σου και πασπάλισε με θυμάρι. Τοποθέτησέ τα στο δίχτυ του Robot και ψήσε τα βάζοντας το καλάθι να περιστρέφεται στους 205 βαθμούς , για χρόνο ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα που έδωσες.
Για Συνοδευτική σως γιαουρτιού :
Ανακάτεψε 2/3 από γιαούρτι στραγγιστό , μερικές σταγόνες λεμονιού , 1 κουταλάκι ελαιόλαδο , λίγο τριμμένο σκόρδο , λίγο ψιλοκομμένο άνηθο , φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ένα κουταλάκι της σούπας light μαγιονέζα.