Ενισχύστε το ταμείο της επιχείρησής σας με θερμικούς εκτυπωτές

by Zikou Stella

Οι θερμικοί εκτυπωτές είναι πλέον πολύ διαδεδομένες συσκευές εκτύπωσης. Τους συναντάμε σε ταμειακές μηχανές, εκτυπωτές εισιτηρίων, τερματικά πιστωτικών καρτών (POS) και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στην καθημερινότητά μας. Ειδικά σε ό,τι αφορά στις ταμειακές μηχανές και τους φορολογικούς μηχανισμούς, παρά το γεγονός ότι έχουμε ήδη περάσει σε νέες ψηφιακές τεχνολογίες, η εκτύπωση αποτελεί σημαντικό στοιχείο για μια επιχείρηση.

Στον κλάδο της εστίασης, για παράδειγμα, η δυνατότητα εκτύπωσης δελτίου παραγγελίας αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» για την εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης.

 

Τι είναι ο θερμικός εκτυπωτής

Ο θερμικός εκτυπωτής χρησιμοποιεί μία κεφαλή με θερμικά στοιχεία τα οποία θερμαίνονται ή ψύχονται επιλεκτικά παράγοντας μια εικόνα που μπορεί να περιέχει γράμματα, αριθμούς, ραβδοκώδικα (barcode) ή ακόμη και γραφικά. Ανάλογα τον τύπο θερμικού εκτυπωτή, υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι θερμικής εκτύπωσης.

Εκτύπωση θερμικής μεταφοράς

Η εκτύπωση θερμικής μεταφοράς χρησιμοποιεί μελάνη που μεταφέρεται με θερμικό τρόπο από την μελανοταινία στην ετικέτα ή στο χαρτί. Ανάλογα με τον τύπο της ετικέτας (χάρτινη ή πλαστική), απαιτείται και η ανάλογη μελανοταινία ρητίνης, κεριού ή συνδυασμού των δύο. Η εκτύπωση θερμικής μεταφοράς αποτελεί την καταλληλότερη λύση για την παραγωγή φωτογραφικών εκτυπώσεων, ταυτότητες κ.ά., καθώς η εκτύπωση που παράγεται είναι υψηλότερης ποιότητας αλλά και ασύγκριτα ανθεκτικότερη.

 

Άμεση εκτύπωση

Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιεί έναν τύπο θερμο-ευαίσθητου χαρτιού που μαυρίζει μετά από κάποια θερμοκρασία. Έτσι, κατά την άμεση θερμική εκτύπωση η κεφαλή του εκτυπωτή τυπώνει στο χαρτί ή στην ετικέτα θερμαίνοντας την επιφάνειά της προκαλώντας μια χημική αντίδραση που αλλάζει το χρώμα της. Οι θερμικοί εκτυπωτές άμεσης εκτύπωσης είναι πιο οικονομικοί σε σχέση με τους εκτυπωτές θερμικής μεταφοράς, αλλά οι θερμικές ετικέτες κοστίζουν περισσότερο από τις απλές. Η θερμική χαρτοταινία, ωστόσο, είναι αρκετά οικονομική, ενώ πολλά μοντέλα είναι συμβατά και με θερμικές χαρτοταινίες ταμειακής.

 

Έκδοση απόδειξης και φορολογική χρήση

Ο συνδυασμός των υψηλών ταχυτήτων εκτύπωσης, της υψηλής αξιοπιστίας και της οικονομικής λειτουργίας καθιστούν τους θερμικούς εκτυπωτές άμεσης εκτύπωσης απαραίτητο εργαλείο για το λιανεμπόριο και τα καταστήματα εξειδικευμένων ειδών, τους χώρους εστίασης και φιλοξενίας, καθώς και τα καταστήματα τροφίμων.

Οι θερμικοί εκτυπωτές διατίθενται σε δύο διαστάσεις χαρτιού, 58mm και 80mm. Η τιμή αυτή έχει να κάνει με το πλάτος του χαρτιού. Συνήθως, οι θερμικοί εκτυπωτές 58mm αξιοποιούνται για φορολογική χρήση (π.χ. έκδοση απόδειξης) ενώ τα μοντέλα 80mm είναι ιδανικά για έκδοση δελτίων παραγγελίας.

 

Θερμικοί εκτυπωτές και συστήματα παραγγελιοληψίας

Παρόλο που όλα συνδέονται ψηφιακά και είναι πλέον πολύ εύκολο να περάσει η πληροφορία άμεσα, από ένα τερματικό σε ένα άλλο, οι θερμικοί εκτυπωτές είναι απαραίτητο «συνοδευτικό» για το ταμείο ή για το πάσο μιας κουζίνας.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα σύγχρονα συστήματα παραγγελιοληψίας, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από εκατοντάδες επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης. Πρόκειται για cloud εφαρμογές που εγκαθίστανται σε ένα τερματικό (υπολογιστής, tablet, smartphone) και παρέχουν ένα διαισθητικό περιβάλλον χρήστη, μέσα από το οποίο ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που του παραγγέλνει ο πελάτης.

Για παράδειγμα, ένας πελάτης δίνει την παραγγελία του στο κατάστημα (ψητοπωλείο, καφετέρια κλπ.), ο χειριστής της εφαρμογής περνάει την παραγγελία στο σύστημα και αυτό με τη σειρά του μεταφέρει την πληροφορία στον θερμικό εκτυπωτή για να εκτυπωθεί η απόδειξη ή και το δελτίο παραγγελίας. Η απόδειξη λιανικής επισυνάπτεται στην παραγγελία, ενώ το δελτίο περνάει στην κουζίνα ή στον μπουφέ για να ξεκινήσει η ετοιμασία της παραγγελίας.

Πολλά καταστήματα οργανώνουν καλύτερα τις παραγγελίες που πρέπει να ετοιμάσουν όταν έχουν μπροστά τους τα «χαρτάκια» των παραγγελιών, δίνοντας προτεραιότητα στο τι πρέπει να ετοιμαστεί πρώτο για να φτάσει στον πελάτη όπως πρέπει.

 

Χρήση πολλαπλών θερμικών εκτυπωτών

Πολλές φορές υπάρχει η ανάγκη χρήσης πολλαπλών θερμικών εκτυπωτών σε ένα κατάστημα. Τα συστήματα παραγγελιοληψίας ρυθμίζονται κατάλληλα, ώστε να στέλνουν την πληροφορία σε πάνω από έναν εκτυπωτή τη φορά. Έτσι, μπορούμε να συνδέσουμε δύο εκτυπωτές σε μία εφαρμογή, ώστε ο ένας (μπροστά στο ταμείο) να εκτυπώνει τις αποδείξεις λιανικής και ο δεύτερος (πίσω στο πάσο/μπουφέ, κουζίνα) να εκτυπώνει το δελτίο παραγγελίας.

Θερμικοί εκτυπωτές όπως ο Epson TM-T20III είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές στον χώρο της εστίασης. Χρησιμοποιούνται τόσο για την έκδοση δελτίων παραγγελίας όσο και για την έκδοση αποδείξεων. Το συγκεκριμένο μοντέλο μάλιστα είναι εύκολο στη σύνδεση και στην εγκατάσταση.

Μπορείτε να επιλέξετε θερμικούς εκτυπωτές που συνδυάζουν διασύνδεση USB και Ethernet, έτσι ώστε να μπορείτε να αλλάξετε τη συνδεσιμότητα ανά πάσα στιγμή.

Μπορείς να δεις ακόμη